Lagbanner
Sex och Jävligt offside: Mot sju matcher på tre veckor
Peña och Nils planerar nya stordåd tillsammans.

Sex och Jävligt offside: Mot sju matcher på tre veckor

En händelselös period går mot sitt slut. Listan har förvisso uppskattat vilopausen, men tycker att det räcker med intighet nu.

Speltätt igen (NY)
Det var rätt skönt med en liten paus efter det myckna matchandet i augusti. Men nu tycker jag nog att den pausen börjar kännas lite ... ja, småtråkig (trots den lite oväntade landslagsturbulensen som kollega Ulf skrev om här)? Därför helt på sin plats att det snart tar fart igen. Sju matcher – fem allsvenska och två i Europa League – ska avverkas på tre veckor. Ganska ryckigt … inte direkt något jämnt åtta-timmar-om-dan-flöde över fotbollsspelaryrket.


Colin Rösler (NY)
När värvningen från Mjällby var klar var reaktionerna lite halvljumma här och var. Inget personligt kanske, men en del hade uppenbarligen sett fram emot ett mera spektakulärt namn för att fylla skorna efter Derek Cornelius. Men man kan för det första invända att Malmö FF möjligen kan sälja mittbackar som spelar semifinal i Copa America, men Malmö FF har svårt att värva spelare med den typen av landslagsmeriter. Hursomhelst: jag tycker att Colin Rösler i matchen mot Djurgården visade att han är MFF-material. Inga stora gester, men lugn, lagom elak och stabil.

Nio poäng och sjutton plusmål (NY)
Där har ni vår ledning just nu (i rubriken till denna punkt alltså). Kan krympa till sju poäng om Djurgården vinner sin hängmatch mot Häcken. Men att det ser bra ut, det tål ändå sägas. Jag är sannerligen ingen vän av att ta ut saker i förskott – oavsett hur mycket vi leder med gillar jag till exempel INTE ALLS när det sjungs ”vi vann igen” långt innan slutsignal – men får ändå konstatera att om vi ska missa att förvalta detta försprång, då krävs det en rejäl härdsmälta. Och varför skulle en sådan inträffa?

Nils Zätterström och hans motläggsmål (NY)
Då och då kan jag tillåta mig själv att faktiskt tycka synd om andra lags supportrar; eller i alla fall försöka känna in hur jävligt det vore att vara i deras ställe. Som till exempel när Nils Zätterström med sitt osannolika motläggsmål såg till att den Champions League-playoffplats PAOK dittills haft som i en liten ask plötsligt blåste iväg. Vi på vår sida har däremot Nils att tacka för ett finfint minne; ett sånt man fånleende kommer att återuppspela för sitt inre när man sitter där och dreglar i gungstolen på hemmet. Och efter det spektakulära genombrott som denne yngling stått för på sistone anar man att han kommer bjuda på fler högtidsstunder den kommande tiden.

Skyttekungen (5)
Det var väl så här års ifjol nånstans det började klagas över Isaac Kiese Thelins uteblivna målproduktion? Lite samma tendens nu innan uppehållet, men dessbättre bröts måltorkan – som tydligen var åtta matcher lång – med den intryckta returen mot DIF. Och precis som 2023 är han nu i delad skytteligaledning efter 21 omgångar, men med ett mål mer än ifjol. Förra året räckte 16 mål till en rätt överlägsen skytteligavinst (tvåan gjorde 12 då). Det får gärna bli fler i år.

Sergio Peña (NY)
Visst blev det nåt otäckt och onödigt bolltapp för mycket i den senaste allsvenska matchen. Men överlag har Sergio Peña varit en fröjd att se i år. Och just nu, får man väl anta, är han på väg tillbaks från landslagsuppdrag. För sånt har han varit iväg på. Han spelade 82 minuter då Peru VM-kvalade mot Colombia i lördags (1-1 blev det). Sen bar det av till Quito för match mot Ecuador. Matchen slutade vid ettiden i natt, och då sov jag så klart sedan länge den rättfärdiges sömn. Men en snabb koll nu onsdagsmorgonen berättar att Ecuador vann med 1-0 och att Peña spelade 68 minuter.

(I Sydamerika är man nästan halvvägs genom VM-kvalet, och det har hittills inte gått alls bra för Peru. De ligger sist i tabellen. Allt hopp är dock inte ute, eftersom sex av tio lag går till VM och sjuan kvalar.)


Som sagt ovan: match mot Ecuador natten till idag. Sen en lång resa till Sverige. Med tanke på hur det sett ut efter tidigare landslagsresor känns Sergio Peñas medverkan på söndag högst osäker. Att Gabriel Busanello inte spelar står klart, för han är avstängd.

Men men. Skrev ju ovan att inget ska tas ut i förskott. Den inställningen borde rimligtvis även gälla negativa resultat. Men riktigt bra att våra sydamerikaner definitivt respektive sannolikt inte kan vara med i återstarten, det känns det inte.
 

Henrik Zackrisson2024-09-11 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?