AC Sparta Prag - Malmö FF
2 - 0

Sparta Prag - Malmö FF 2-0: Bittert intåg till Europa League
Segt, sa LBJ. Surt, sa IKT.

Alla vettiga människor förutom inbitna MFF:are tippade tjeckisk seger och avancemang. Vi var några tusen som trodde att det kunde gå, men Sparta Prag var bättre och vann både matchen och dubbelmötet rättvist. Nu blir det istället Europa League-matcher i höst.

Vi har varit med om många MFF-mirakel genom åren - Glasgow och Istanbul för att bara nämna några - men tyvärr blev det inget “mirakel i Prag” i kväll. Sparta Prag var ett nummer för stort och gick rättvist vidare.

Efter att i helgen mot Kalmar ha vilat stora delar av det startande laget i förra matchen mot Prag, mönstrade Rydström återigen bästa tänkbara startelva. AC in från start nu när Nanasi har flyttat till Frankrike, IKT ensam på topp, och en trebackslinje som kanske/troligen blir en fembackslinje i defensiva lägen. Så här ställde vi upp:

Isaac Kiese Thelin
Anders Christiansen, Sören Rieks
Gabriel Busanello, Lasse Berg Johnsen, Sergio Pena, Jens Stryger Larsen
Colin Rösler, Pontus Jansson, Nils Zätterström
Johan Dahlin

Om det någonsin varit viktigt att hålla nollan var det i den här matchen. Försvaret måste fungera oklanderligt. Och chanserna måste sitta. Alla måste prestera på topp.

Nu kör vi.

Sparta Prag började hårt och verkade vilja trycka på. De backade inte hem för att bevaka ledningen utan här skulle det köras.

Men MFF visade direkt att man inte skulle ge sig utan kämpade för det. Laget jobbade hårt och försökte sätta hög press mot Prag, likt de gjorde mot oss.

Den franska domaren Turpin satte direkt en hög nivå i matchen, men många gånger ojämn. Han fick mycket kritik på Twitter.
MFF får matchens första farliga läge på en hörna, men Stryger nickar över.

Direkt efter det slarvar vi bort en hörna till Prag efter ett dåligt tillbakaspel. Hörnan hinner knappt slås innan domaren blåser straff mot Nils Zätterström som går en brottningsmatch mot sin tjeck långt ute i straffområdet inte ens i närheten av bollen. Straff? Där? I inledningen av matchen? Kom igen! Det var en billig och “feldömd” straff.

Birma stegade fram - och slog den högt över.

En gnagande känsla så här långt är att Malmö är lite långsamma, Sparta Prag är lite för snabba. Malmö hänger inte riktigt med när tempot dras upp.

Men i den 25e minuten kommer MFF med fart på vänsterkanten (där det mesta skapades). Rieks vinklar in bollen till AC som sätter fart mot mål, går smart in framför sin tjeck som sätter upp händerna i ryggen på AC som trillar. Och domaren blåser straff.
AC tar den själv, och den danska Prag-målvakten slänger sig åt rätt håll och räddar undan bollen som slås till hörna. Attans!!! Den sved, gjorde ont.

Statistiken säger 60-40 i bollinnehav till Malmö efter 28 minuter. Matchbilden känns igen från första matchen i Malmö i förra veckan. Prag kontrollerar matchen och försvarar sin box väldigt bra. MFF försöker men kommer sällan till något som ät i närheten av farligt.

I den 44e minuten får Sparta en fripark långt utanför MFF:s straffområde. Det blir ett stenhårt markskott som går igenom hela straffområdet men Dahlin är med och tar den snyggt.

Det är en intensiv halvlek och en ganska ok match, men vi är inte speciellt farliga. Vi håller bollen bra men skapar inte så mycket. Sparta har koll på både oss och matchen.

Det känns som att några tidiga byten skulle behövas för att få in fart, mod och mer utmanande spel. Pena känns som en säkerhetsrisk - lite långsam och kommer ofta in sent i situationer och har redan fått ett gult kort.

Andra halvlek fortsätter som den första, men kanske att vi lite oftare får till ett rakare och lite snabbare spel. Kanske är också Prag lite mer försiktiga och pressar inte lika mycket.

I den 54e minuten får AC en bra chans och skottar, men det räddas ut till höger. Direkt slås bollen in igen men blir för lång för att IKT ska nå den.

I den 59e minuten gör vi vårt första byte när Rieks går ut och Botheim kommer in.

Fem minuter senare får vi en frispark som Ponne kommer upp på men tyvärr nickar rakt på målvakten som räddar enkelt.
Det är ingen större skillnad i spelet jämfört med första halvlek. Vi försöker men slarvar bort många bollar i det snabba passningsspelet, som ofta blir lite för snabbt för att vi själva ska hinna med.

I den 67e minuten släcks hoppet, men ändå inte. En fin tjeckisk prestation på deras offensiva vänsterkant, en fint inåt i planen, ett direktskott som sitter i Dahlins bortre gavel. Men tjecken som skottade var offside i förstaläget. Fortfarande 0-0 och matchen lever.

I anfallet direkt efter får IKT ett bra nickläge men lyckas inte hålla nere nicken som går högt över.

Kort därefter får Prag en frispark precis utanför det högra straffområdeshörnet. Det blir en vänsterskytt som dundrar den i - ribban - och ut.

I den 73e minuten går AC och Rösler ut, in kommer Ali och Bolin. Blir det åka av nu då?

Nej, det blir det inte riktigt. Dessutom börjar Prag ta god tid på sig i alla situationer för att få tiden att gå och dra ner på tempot i matchen. Cyniskt och tråkigt men det gäller att vinna. Hade det varit vi som varit i deras situation hade vi så klart också gjort så.

I den 77e minuten kommer Busanello runt på vänsterkanten och skjuter, men målvakten räddar till resultatlös hörna.

I anfallet direkt efter det kommer tjeckerna på sin högerkant. Busanello hinner inte med utan slarvfäller sin tjeck och domaren blåser återigen straff.

Haraslin stegar fram och dundrar i straffen stenhårt till vänster om Dahlin. Eftersom Johan går till höger blir det mål och 1-0 till Sparta Prag.

Vi försöker satsa framåt men bara tre minuter senare trollar samma Haraslin upp MFF-försvaret i form av Bolin och Stryger Larsen på läktaren, slår in bollen till nyinbytte Rrahmani som enkelt stöter in bollen och 2-0 till Prag. Ridå.

Matchen och mötet är såklart över och Prag defilerar på slutet.

I den 86e minuten går Lasse Berg Johnsen ut och in kommer Zakaria Loukili och får känna på europaspel. Bra där.

Efter prick två extraminuter blåser domaren av och det är en rättvis seger för Prag både i matchen och i dubbelmötet. De är bättre, vassare, tyngre, har en bättre matchplan och är bättre som lag. De var bra med boll men ffa bra utan boll, där de flyttar sig, täcker och gör det riktigt svårt för oss.

MFF då? Vi försökte men Prag var bättre. De gjorde oss ganska uddlösa och kalla framåt, vilket förklaras av att vi gjorde sex mål mot PAOK men noll mål mot Prag.

I den avslutande TV-intervjun sa Henrik Rydström att han och laget var besviken, att de trodde på det, och tyckte att Prag är på en högre hylla.

– De slår oss i intensitet. Vi måste löpa mer och pressa mer i den här typen av matcher. Men vi mötte dem i Marbella på försäsongslägret och vi gör det bättre idag än då, sa Henrik Rydström till Viaplay.

Lite senare kom även Daniel Andersson till studion. Han menade att MFF inte räckte till riktigt idag.

– De är starka och fysiska och ger oss ingen tid. Vi chansar lite och när straffen kommer blir det svårt.

Vi mötte ett bättre lag och kom inte upp i nivå. Men vi spelar i Europa League i höst. Det blir fyra häftiga hemmamatcher och fyra lika häftiga bortamatcher. Så på med MFF-tischan, upp med huvudet, sträck på ryggen och ut med bröstkorgen. Ute i Europa talar man om Malmö FF. Och å fredag kl 13 lottas gruppspelet i EL.

Tack till alla er knappa tusen på plats - ni hördes och höll den himmelsblå fanan högt

På söndag är det match mot Djurgården hemma på stadion kl 15.