Lagbanner
Vi är Malmö från gamla tider: Kálmán Konrád (intervju med sonen Peter)
Kálmán Konrád(längst till höger) tillsammans med andra ungerska tränare i Sverige.

Vi är Malmö från gamla tider: Kálmán Konrád (intervju med sonen Peter)

I denna artikel har jag gått lite på djupet för att ta reda på vem Kálmán Konrád var. Mannen som blev först i historien att ta två SM-guld med Malmö FF. Jag har därför intervjuat hans son, 85 årige Peter Konrád.

Kálmán Konrád föddes i Bácspalánka i slutet av 1800-talet. Staden tillhörde på den tiden Ungern men är idag en del av Serbien. Familjen flyttade dock ganska så omgående till Budapest där Kálmán började spela fotboll tillsammans med sin bror Jenö i MTK Budapest. Det var här som han bl.a. hade den nu smått legendariska tränare Jimmy Hogan. Denna engelsman är än idag ansedd att vara fadern av ungersk fotboll. Även om det inte var han som var först att ta fotbollen till Ungern så var det han som revolutionerade sättet att spela på. Han la grunden till den succé som det ungerska landslaget skulle ha några decennier senare. Det var också här i MTK Budapest han vann sina första titlar när den ungerska ligan vanns efter hårda bataljer mot Ferencváros. Kálmán kom också med i det ungerska landslaget vid tidig ålder.


Jimmy Hogan.
 
Exakt vad Kálmán ansåg om att spela under Hogan är svårt att veta då informationen om detta är knapphändig. Snart skulle dock en annan legendarisk tränare knacka på dörren och fråga efter Kálmáns tjänster. Österrikaren Hugo Meisl var uppväxt i Hogans anda och var förbundskapten för det klassiska österrikiska landslag som var en av favoriterna att vinna VM 1934. Det var han som ville värva Kálmán och hans bror Jenö till Wiener Amateure. Han erbjöd dom jobb som börsmäklare och banktjänsteman. Det gick inte lång tid innan bröderna hade gjort succé i Wien och såhär skrev en schweizisk expert vid namn Max Sexander om de båda bröderna:

”Nyförvärven av de båda bröderna Konráds har transformerat Amateure till det bästa tekniska lag jag någonsin sett. Deras lag är klockrena och en fröjd att kolla på.”
 
Max Sexander beskrev också Kálmán som ”den ultimata mästaren av strategisk fotboll.” Det ökade intresset för österrikisk fotboll i allmänhet och Wiener Amateure i synnerhet gjorde att laget fick chansen att åka på turné runt om i Europa. En av dessa resor tog laget till Spanien där man slog både FC Barcelona och Club Athletic(Bilbao). Men alla resor var inte enbart en sportslig succé. Vid en resa till Sverige under sommaren 1921 gick laget tillsammans upp 95 kg i vikt efter att ha letat febrilt efter det perfekta smörgåsbordet.
 
Kálmán och hans broder Jenö blev mästare även i Österrike men när laget värvade Alfréd Schaffer för stora pengar så uppstod problem. Bröderna ansåg att man inte värdesattes på samma sätt som vissa andra i truppen (läs Schaffer) och beslöt sig för att tillbringa våren i First Vienna. Men snart var dom tillbaks i Wiener Amateure igen för att spela klart sina kontrakt. Men i takt med att inflationen nådde rekordhöjder i Wien och intresset för österrikiska spelare ökade på andra sidan Atlanten efter att Hakoah Vienna hade varit på turné där så dök en möjlighet upp för Kálmán - en möjlighet som han inte kunde missa. En klubb i New York erbjöd honom ett kontrakt som var något helt annat än vad han någonsin tjänat tidigare. Detta var något som hans son Peter berättade om.
 
- Han var där ett år. Han och flera andra ungerska spelare lockades dit av pengarna berättar Peter. Pengar som dom annars inte skulle ha tjänat på den tiden i Ungern. 

I USA spelade han för Brooklyn Wanderers innan han vände hem till MTK igen och avslutade sin spelarkarriär. Som första uppdrag fick han ta över Bayern München. Det är väl ingen vild gissning att Kálmán snappat upp en hel del från både Hogan och Meisl under sin spelarkarriär som han sedan hade nytta av när karriären som tränare tog sin början. I Europa tränade han flera klubbar innan flyttlasset tillslut tog familjen till Sverige.
 
- Det har mamma och pappa berättat om hur besvärligt det var, berättar Peter. Pappa blev tillfrågad på hösten 1938 ifall han ville komma till Sverige och träna. Och eftersom vi var av judisk börd så var det inte så populärt att vara där nere på kontinenten. Och det gick till så att det var inte så lätt att få inresetillstånd till Sverige. Det var inte heller lätt att få utresetillstånd från Tyskland som då annekterade Österrike och Tjeckoslovakien som vi då bodde i. Vi bodde då i en stad som hette Brno där pappa tränade ett lag. Men pappa blev då tillfrågad att träna ett lag i Sverige eftersom det skulle vara enklare för honom att få visum och tillstånd att bo i Sverige i kraft av att han hade ett jobb. Men det var väldigt besvärligt eftersom när Sverige tillslut sa ”välkommen hit” så sa tyskarna ”nej ni får inte resa” och sen höll det på så ett tag. Eftersom mobiltelefoner och internet inte fanns på den tiden så fick allt skickas med brev. Därför tog behandlingstiden lång tid. 

Första laget i Sverige blev Örebro SK som då spelade i division tre.
 
- Pappa kom först till Sverige i februari 1939. Och då var första klubben Örebro SK. Sedan fick mamma och jag tillstånd att komma hit i juni samma år. Vi skulle även ha mormor boendes hos oss men det tog ytterligare några veckor innan hon fick komma. Sen var det så att man var tvungen att ha varit här i två år innan man fick ansöka om svenskt medborgarskap. Men precis innan dom två åren hade passerat så ändrades lagen till tre år. Så då fortsatte man vara i ovisshet ifall man skulle få stanna eller inte. Men tillslut blev vi svenska medborgare 1947 så det var länge vi levde i ovisshet.   

Kálmán ledde ÖSK till uppflyttning från division tre till division två innan han ledde dom till en andra och fjärdeplats i ligan. Familjen trivdes dessutom väldigt bra i Örebro.
 
- Jag var ett litet barn när vi flyttade hit. Jag var bara sju år. Men jag fick snabbt en lärarinna som skulle lära mig svenska. Det fanns inget sånt som hette hemspråk på den tiden. På hösten 1939 fick jag lära mig svenska hos den här lärarinnan. Sen började jag skoltiden 1940 efter jullovet. Och då kom jag in i den svenska skolan. 
 
Efter det var det dags för Kálmán att ta över Åtvidabergs FF som vid denna tidpunkt huserade i division två.
 
- I Åtvidaberg var vi från 1942 till 1947 innan pappa flyttade vidare till Malmö FF. Det var efter cupfinalen 1946 mellan Malmö FF och Åtvidaberg, en match Malmö f.ö. vann, som pappa fick erbjudandet att träna Malmö FF. Det är också den matchen jag minns som det bästa fotbollsögonblick i mitt liv. Jag minns det för att jag och mamma fick resa från Åtvidaberg upp till den stora huvudstaden för att se finalen på den då relativt nybyggda Råsunda. Det var häftigt att vara på Råsunda bland så mycket folk. Det var första gången som jag sett så mycket folk på en fotbollsmatch. 

I Åtvidaberg vann Kálmán inga titlar men han byggde på sitt rykte om att vara en duktig strateg. Flytten gick sedan vidare till Malmö och MFF. Peter minns tiden som familjen bodde i Malmö med värme och glädje.
 
- Jag minns det som en angenäm och trevlig tid. Jag var 15 år vid denna tidpunkt och spelade en del i Malmös juniorlag i ett par år. Jag var ofta och kollade på pappa och Malmö FF när dom spelade. Både innan och efter läxläsning så bodde jag mer eller mindre på idrottsplatsen. 

Kálmán vann cupen direkt med Malmö FF då man hade nått långt under Sven Nilsson och Kálmán tog över på sommaren, lagom till finalen i augusti mot AIK. Han vann sedan SM-guld med Malmö FF 1949 och 1950. Det var klubbens andra och tredje SM-guld i historien och intresset var stort i staden minns Peter.
 
- Intresset för fotboll i staden var mycket stort. På den tiden fanns det ju två bra lag i staden. Båda Malmö FF och IFK Malmö, eller ”Di gule” som man sa. 

Eric Persson lät inte Kálmán ta ut laget hur han ville, något han blivit van vid i Åtvidaberg och Örebro. Men i Malmö styrde ”Hövdingen” med järnhand och han ville ha kontroll på saker och ting. Något Peter också minns.
 
- Ja han var en bestämd herre. Det gick nog inte riktigt till så som den var bestämt från början med laguttagningar. Det blev väl en del skriverier i tidningarna också om detta. 

En annan sak som det blev skriverier om redan under tiden i Örebro var spelarnas törst efter att supa till det mellan matcherna, något som Kálmán inte uppskattade. Det sägs också att det ska ha varit en av anledningarna till att han lämnade Malmö för Råå 1950. Malmö var vid denna tidpunkt inne i sin långa obesegrade svit som skulle vara i över två år. Kálmán tröttnade på att vid flertalet tillfällen behöva bära av spelare från tåget som var rejält berusade efter bortamatcher. Peter berättar en liknande historia som skedde innan en match.
 
- En A-lagsspelare kom till matchsamlingen och var ganska så ordentligt backfull. Då tog pappa in honom i duschen och spolade av honom med kallt vatten så att han skulle nyktra till igen lagom till matchen. Man hade ju inga ersättare och inhoppare på den tiden. Därför behövde han få honom i spelbart skick. Men sen gjorde han sin kanske bästa match hittills. 
 
Den där övergången till Råå blev inte jättepopulär i slutändan. Eric Persson kallade Kálmán för förrädare i tidningarna och stämningen mellan klubbarna blev lite infekterade under en period. Tiden i Råå blev även den positiv och samtidigt gick Peter klart sin utbildning på handelsgymnasiet i Malmö. Kálmáns nästsista klubb blev BK Derby i Linköping. Vid denna tidpunkt så kom hans bror, Jenö på besök och chockades av hur usel kvalitén var på laget som hans bror tränade. BK Derby var inte i närheten av samma nivå som MFF utan huserade istället i tredjedivisionen efter att säsongen innan ha nått uppflyttning.
 
Han avslutade tränarkarriären med ett år i Junsele IF men glansdagarna var förbi. Titlarna skulle inte bli fler och strålkastarljuset var nu riktat någon annanstans. Dock kan ingen ta ifrån Kálmán hans bedrifter som slår högt även idag, nästan 70 år senare. Landslagsman för Ungern, mästare som spelare i både Ungern och Österrike, tränat under storheter som Jimmy Hogan och Hugo Meisl. Men kanske framförallt dubbel svensk mästare med Malmö FF och den förste tränaren i historien att vinna två SM-guld med Sveriges i särklass mest framgångsrika förening. Det om något gör det värt att lägga Kálmán Konrád på minnet.
 
Namn: Kálmán Konrád.
Född: 23 maj 1896.
Antal matcher i MFF: -.
Antal allsvenska matcher i MFF: -.
Antal mål i MFF: -.
Antal allsvenska mål i MFF: -.
Aktiv i MFF mellan: 1947-1950.
Antal SM-Guld: 2.
Antal landskamper: 12 landskamper för Ungern som spelare.
Främsta merit: Tvåfaldig svensk mästare och enfaldig cupmästare med Malmö FF.
 
Ett varmt och stort tack till Peter Konrád som ställde upp på denna intervju. Det värmer i ett himmelsblått hjärta.
 
Fotnot: Detta är en nystartad artikelserie som kommer komma ut en gång i veckan. Målet är att lyfta fram MFF:are som kanske inte riktigt har fått det erkännandet som dom förtjänar. Spelare som man minns men som ändå inte fått det mediala utrymme som dom gjort sig förtjänta av. Intervjuer men även faktatexter med/om gamla MFF-spelare kommer att fylla dessa artiklar.
 

Oskar Unelandoskar.uneland@hotmail.se@futboldelamor122018-03-22 18:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF