MFF:are mot våld: "En riktig supporter slåss inte i klubbens namn"
Det är sådana här bilder vi vill att MFF ska förknippas med.

MFF:are mot våld: "En riktig supporter slåss inte i klubbens namn"

Himmelriket har träffat Tony Rosenqvist som är en av initiativtagarna bakom gruppen "MFF:are mot våld". - "Det är tråkigt när Malmö FF smutsas ner på grund av att det finns folk som slåss i klubbens namn. När det kommer till våld finns det ingen vinnare", säger han.

Malmö FF svarade för en imponerande insats på Behrn Arena när man besegrade hemmalaget Örebro SK med 3-0. Men istället för att prata om lagets fina insats efter matchen kom det mesta att handla om vad som hände på stan ett par timmar tidigare när ett hundratal anhängare mellan de båda lagen drabbade samman i våldsamma kravaller.

- Jag mådde illa när jag såg inslaget därifrån. Jag tänkte att detta finns inte och är inte alls det MFF jag är uppväxt med. Jag kommer ihåg på 70-talet då Landskrona Bois var våra största rivaler. Då satt man tillsammans före matchen och tog en öl, stod sedan på varsin sida under matchen och häcklade varandra för att efteråt vara vänner igen. Det är synd att det inte är så längre, jag saknar det.

Tony Rosenqvist är 51 år gammal och såg sin första MFF-match 1967. Under 80-talet var han Sveriges bästa bowlare och tillhörde det svenska bowlinglandslaget. På meritlistan finns bland annat två VM-guld, tre EM-guld och två SM-guld.

- Det är tråkigt när Malmö FF smutsas ner på grund av att det finns folk som slåss i klubbens namn. När det kommer till våld finns det ingen vinnare.

- Det var när vi såg scenerna från Örebro som vi insåg att vi måste göra något och visa att vi är trötta på detta. Idén växte då fram om att starta en grupp för MFF:are som tar avstånd från våld i samband med fotbollsmatcher, berättar Tony.

Tillsammans med några andra supportrar startade han därför Facebookgruppen “Ingen firmakultur kring Malmö FF“. Responsen blev positiv, inte bara bland MFF:are utan även bland motståndarsupportrar som sympatiserade med initiativet och ville visa sitt stöd. Man växte snabbt och idag finns det drygt tusen medlemmar i gruppen.

- Vi kände att vi ville ge icke-våldet en frontfigur. För mig är inte en riktig supporter någon som springer omkring och slåss i MFF:s namn. De kanske tycker det själva, men vad de inte förstår är att de istället stjälper klubben genom ett sådant agerande. En riktig supporter för mig är någon som tar avstånd från våld, som ställer upp helhjärtat för klubben och sjunger sig hes under matcherna, säger Tony.

Gruppen, som numera går under namnet “MFF:are mot våld“, betyder mycket för Malmö FF även ur andra aspekter. När sponsorerna undrar vad klubben gör åt bråken i samband med matcherna har man nu en grupp som arbetar för en positiv supporterkultur att hänvisa till.

Ännu är man bara i inledningsfasen av sitt arbete där man håller på att bygga upp en grund att stå på. Så här långt har man bildat en förening, startat upp en hemsida (www.mffaremotvald.se) och tryckt upp t-shirts till försäljning. En sak som Tony är noga med att poängtera att gruppen inte är ute efter att identifiera och peka ut folk som inte sköter sig, vilket han menar är en polissak. Istället tror man att den rätta vägen att vandra är att främja och stötta den positiva supporterkulturen.

- Vi hoppas komma igång mer och mer under våren. Vi har en hel del tankar om vad vi vill göra men som med allting annat krävs det att man har ekonomi till det. En sak vi tänker oss är att sponsra bussresor för unga MFF-supportrar, en annan att dela ut stipendier till personer som är föredömen på läktaren. Vi vill även instifta en fond där vi kan hjälpa falanger att etablera sig, ge bidrag till flaggor och liknande.

- På sikt vill vi också komma ut till skolor och berätta om vad fotboll och supporterskap verkligen innebär. Vi tror mycket på att arbeta förebyggande och att strypa rekryteringen till den så kallade firmaverksamheten. Idag finns det en jargong bland många unga där det anses tufft att vara med i en firma men jag skulle snarare vilja säga att det är tufft att våga säga nej.

Från sin egen bowlingkarriär berättar han om ett umgänge mellan aktiva och supportrar som han saknar i fotbollen.

- Vi var fiender på banan, men efteråt kunde vi sitta ner tillsammans och ta en öl. I fotboll är det omöjligt. Jag kan exempelvis inte se Jasmin Sudic och Alexander Gerndt sätta sig tillsammans här på O´Learys efter en match. Framförallt hade det inte fungerat med alla supportrarna. På något sätt önskar man att spelarna blev synligare bland fansen. Jag säger inte att de har ett ansvar för att bekämpa våldet, de är ju anställda för att spela fotboll i första hand, men jag tror att de genom sin närvaro skulle kunna göra skillnad.

Hur ska man göra om man vill stötta er?

- Man kan bli medlem vilket man enklast blir genom att sätta in 100 kronor på bankgiro 728-8285. Vi kommer att ha en del utlottningar och arbetar med att försöka få till rabatt hos olika företag om man visar upp medlemskortet. Men framförallt hoppas vi att folk blir medlemmar för att man vill stötta en positiv supporterkultur utan våld, avslutar han.
 

Helen Johansson2011-03-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF