Mikael Stahre: Varenda match som IFK Göteborg spelar vill vi vinna!

Mikael Stahre: Varenda match som IFK Göteborg spelar vill vi vinna!

Det är nu en månad kvar tills Mikael Stahre den första december officiellt tar över som tränare för IFK Göteborg. Alltid Blåvitt-redaktionen passade på att träffa Mikael under ett av hans besök i Göteborg för att bilda oss en uppfattning om vår nye tränare och vad vi kan förvänta oss framöver på Kamratgården.

Vi träffar Mikael i lobbyn i hans hotell och slår oss ner i en soffgrupp i ett avskilt hörn. Mikael kom till Göteborg redan igår kväll och ser pigg ut trots att han haft en intensiv dag där han träffat bl a Håkan Mild, några från Marknad samt även några av spelarna. Genom hela intervjun signalerar han en stark närvaro och engagemang och svaren kommer snabbt och naturligt och ofta med en ironisk humor i det han säger.
 
Du Mikael, vi tänkte köra den här intervjun lite grann som ett träningspass – vi börjar med en liten uppvärmning, sen kör vi några träningsmoment och sen så joggar vi ner med några enklare allmänna frågor. Okej?
Okej!
 

I. UPPVÄRMNINGEN
 
Som uppvärmning ska du få välja mellan två alternativ i några frågor. Naturgräs eller konstgräs?
Naturgräs.
 
Träningsoverall eller kavaj?
Båda.
 
Vinna med 1-0 eller vinna med 4-3?
Vinna!
 
Beep-test eller kvadraten?
Ingen!
 
Glenn Hysén eller Glenn Strömberg?
Hysén blir svaret efter lång betänketid.
 
Ståplats eller sittplats?
Ståplats.
 
Snart skiner Poseidon eller Heja Blåvitt?
Snart skiner Poseidon.
 
Kan du den?
Jag kommer att sjunga den med flyt när det blir dags men be mig inte sjunga den nu.
 
Spela vår-höst eller spela höst-vår?
Spontant känner jag att det är bäst som det är nu.
 
Tvåa i Allsvenskan eller vinna Svenska Cupen?
Vilka jävla frågor...ha ha. Då får jag säga vinna Svenska Cupen för att jag tycker om att vinna.
 
Oxfilé eller pyttipanna?
Pyttipanna säger Mikael och ler brett.
 
Låt oss hoppa över till det som har skett sen presskonferensen den 23 september. Det var då vi träffade dig senast och du har verkligen lyckats hålla en låg profil sen dess?
Det blev ju någon intervju dagarna efter presskonferensen. Men samtidigt är det ett tecken på att presskonferensen var ganska heltäckande och vi tog oss verkligen tid att försöka prata med alla mediaaktörer i anslutning till den. Att hålla en låg profil var viktigt för mig för att visa respekt mot det befintliga tränarteamet som fanns.
 
Hur har reaktionerna varit efter presskonferensen?
Jag vill inte påstå att det har varit särskilt mycket reaktioner och jag har inte heller sökt några reaktioner. Egentligen inte mer reaktioner än förväntat. Det är klart att man vet att det är ett uppdrag som förpliktigar och hade jag tvekat inför det så hade jag inte tagit jobbet.
 
Vilka matcher har du sett hittills?
Jag har på plats sett Djurgården borta, Gaisderbyt samt BP hemma i U21. Jag har sett alla övriga matcher, om inte direkt på TV så på video efteråt. Jag har en tydlig bild av spelarna och föreningen när det gäller de stora detaljerna. Sen när det gäller de små detaljerna, den känslan kommer jag att få när jag väl är här. Det är först när man är på plats här som det blir ”på riktigt”!
 
 
II. TRÄNAREN MIKAEL STAHRE
 
Hur ser ett träningspass ut med Mikael Stahre? Om man kommer på det första bollpasset i december, vad får man se då?
Jag hoppas att det är en energifylld träning. Jag är aktiv och vill sätta nivån. Jag vill hålla greppet om spelarna då den tiden som man tränar inte är speciellt lång tid egentligen. Det handlar om att vara effektiv den tiden som man är där.
 
Kör du långa eller korta träningspass?
Låt oss säga så här, det kommer inte behövas matsäck med sig. Det kommer generellt vara korta intensiva träningar med tryck där jag ställer höga krav på spelarnas både fysiska och mentala egenskaper. Man måste vara påkopplad när vi kör.
 
Hur är första träningen med ett nytt klubblag när man ska samla spelarna för första gången?
I sin första ambitiösa tanke vill man göra allting på en gång. Med lite erfarenhet och distans till saker och ting så tar man ett steg i taget. Vi kör igång den 1 december och vi ska börja spela i början av april så det handlar om att portionera ut saker på rätt sätt under den tiden. Nu finns det en stor fördel att när jag kommer in i omklädningsrummet så kan jag redan alla spelarnas namn och jag känner till varenda spelare. Det är en stor skillnad mot när man kommer till ett nytt lag med kort varsel och inte känner till en enda.
 
Här gör vi en lite utvikning från ämnet där Mikael berättar om första tiden i Grekland där han bara kände till Markus Jonsson och bara hade sett några matchvideos när han kom till Panionios. Men, säger han stolt, när jag väl hade den första träningen så hade jag lärt mig namnen på alla spelare. Varenda en.
 
Så hur blir den första tiden i Blåvitt?
Första dagarna blir det att man ”borstar av rosten på spelarna” och kollar av vad deras fysiska status är. Fysteamet får ansvara för de första dagarna där man främst kör fys och styrka. Sen har jag tänkt köra tre fotbollspass i veckan där man jobbar med de bärande väggarna med saker som är viktiga och som man vill prioritera. Så kommer jag att köra fram till jul.
 
De bärande väggarna, det här med spelidé. Vad kan du berätta om det?
Att fotboll är komplext och består av många detaljer och att allt det behöver beröras men man måste börja i rätt ända. Man måste koka ner det till olika saker som man kan enas kring, både i anfalls- och försvarsspel. Hur ska vi försvara oss, vad är det vi prioriterar när vi anfaller, vad är det för passningsvägar som vi söker etc. Olika saker som man kan systematisera och som ska finnas med oss från den första bollträningen till den sista sparken som vi spelar.
 
Du pratar mycket om systematik men samtidigt har du nämnt i andra intervjuer att du måste få känna. Vad är det som påverkar dig mest som tränare, är det analyser eller är det magkänsla?
Eftersom jag inte har en egen spelarkarriär bakom mig så betyder det att jag har haft extra stöd av teori, övningar, analyser som kommer med olika tränarutbildningar. Som ung tränare måste jag ha en fackkunskap att falla tillbaka på förutom fallenhet, intresse och passion. Sen när man har lagt den teoretiska basen börjar man addera saker som ledarskap, känslan för hur man ska presentera sakar och ting, hur man vill behandla folk etc.
 
Som sammanfattning på frågan kan man säga att jag i grund och botten är en person som är akademisk men jag har också varit tränare i praktiken väldigt länge och känner mig trygg i det. Och jag känner mycket, känner mycket!
 
Använder du olika analysprogram och statistikprogram?
Ja.
 
Video?
Ett extremt viktigt verktyg, kanske det jag använder mest. Där kan man ju både se och känna.
 
Hur får man tillbaka motivation och självförtroende hos spelare som har ett tungt år bakom sig och som har hängt lite med axlarna under match senaste tiden?
Min ambition är att bedriva en god verksamhet varje dag och det är där som man hittar motivationen. Man måste känna varje dag att det är en bra verksamhet, att det finns en tydlig idé, att det är kul att gå till jobbet och sådana saker.
 
Mental träning som verktyg? Mental coach?
Jag känner att jag har en stor del i det. Det är jag som är huvudcoach och det är jag som ska staka ut vägen. Sen exakt hur vi kommer att jobba med de bitarna, det får jag känna mig fram till efter hand.
 
Den tiden du har varit i Grekland, vad tar du med dig för tränarerfarenheter därifrån?
Det jag fick mest bekräftat under tiden där var att jag fick klubben med mig. Vi var bevisligen inte tillräckligt bra sportsligt men jag kände ändå att de nyckelspelare som man som tränare är extra mån om att fånga, de fick jag också med mig. Och det gav mig en stor dos av självförtroende och bekräftelse.
 
Finns det sådana nyckelspelare i Blåvitt också?
Absolut. Varje grupp har sådana spelare. Men jag är inte rädd för att leda utan jag tycker det är en skithäftig grej att leda andra och det är något jag fick bekräftat under tiden i Grekland.
 
Du har ju haft en möjlighet att påverka det nya tränarteamet här i Blåvitt och det känns som det har skett förändringar på alla nyckelposter. Dina reflektioner kring teamet?
Jag och Magnus kommer att jobba nära ihop med U-tränarna Jens Wålemark och Thomas Olsson och det finns en fördel att vi blir en liten slimmad grupp som ska jobba tätt tillsammans. Har man dessutom en lite mindre A-trupp, runt 21 spelare som ju även Håkan har uttryckt, så ökar det naturligt samarbetet.
 
Olle Sultans roll?
Han kommer att jobba mest med scouting men även vara behjälplig med bevakning av motståndare, videoanalyser etc. Han blir en resurs inom de områdena.
 
 
III. TALANGUTVECKLING
 
Hur viktigt är det med den egna talangutvecklingen?
IFK Göteborg har redan en bra ungdomsverksamhet och självklart är det en central fråga att slussa upp unga spelare. Man kan naturligtvis se fördelar ur ett ekonomiskt perspektiv men man kan även se fördelarna med att få fostra egna spelare med den värdegrund som IFK Göteborg står för, spelare som kan bli våra framtida kulturbärare.
 
Och det är här som tanken att Blåvitt ska ha 21 spelare i A-truppen kommer in i bilden?
Det ligger naturligtvis i linje med det men det har minst lika mycket att göra med att det ska bli en tydligare grupp. Blir det en större och större grupp så minskar delaktigheten och spelare kan börja känna att det här berör inte mig. Med en mer slimmad grupp ökar känslan av att det är vi här som ska göra det, ingen annan!
 
Hur viktigt är det med äldre förebilder i truppen när man ska slussa in ungdomar hela tiden?
Jag vill snarare säga att det är viktigare att man har kulturbärare / spelare som sätter normen utan att det för sakens skull behöver vara en äldre spelare. Det kan även vara en yngre spelare som tar en sådan roll och även en som kommer från ett helt annat lag som snabbt kommer in i den rollen.
 
Här nämner Mikael Philip Haglunds ankomst till Blåvitt i somras som ett exempel på ovanstående. Mikael är noga med att påpeka att detta bara är ett exempel för diskussionens skull och Philip blir faktiskt den enda spelaren som Mikael Stahre nämner vid namn under hela intervjun.
 
Finns det något särskilt sätt att stötta unga spelare som kommer upp på A-nivå?
En viktig del i ledarskapet är att man som tränare och ledare måste kunna selektera och våga välja ut. Om man inte vågar välja ut någon/några så finns det istället en risk att ingen utvecklas. Man måste våga välja ut och satsa på några, vårt arbete handlar mycket om det.
 
Kommer du ha någon nytta i talangutvecklingen av att du själv har varit juniortränare?
Jag vet att jag har det. Jag känner att jag hittills har varit väldigt bra på att selektera spelare och jag har även en god förståelse för en U-trupps verksamhet. Jag har tränat pojkar 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 och 16 år i ett svep och sen var jag även juniortränare i fem år. Den resan är jag extremt stolt över och jag känner att jag har en bred bas att stå på här.
 
 
IV. SPELARTRUPPEN
 
Har du träffat spelarna ännu?
Jag hade ett informellt samtal med fem spelare idag där jag stämde av läget lite grann. Att träffa spelarna kommer att ske mer löpande när jag startar igång med den dagliga verksamheten. Nu går dock spelarna på ledighet hela november.
 
Håkan Mild har ju pratat om 21 spelare inklusive tredjemålvakt i truppen. Dina tankar kring det, bedömer du att ni når dit redan i vinter?
Vi får se där var vi landar. Det är inget absolut mål men vi strävar efter det så får vi se vart det leder. Det är inget som jag ligger sömnlös över för tillfället.
 
Håkan har ju även uttryckt att ni letar efter en mittback och en innermittfältare. Din kommentar till det?
Inget annat än att en klubb som IFK Göteborg alltid tittar efter bra spelare. Sen vilka positioner det är och vilka spelare det blir återstår att se, säger Mikael och flinar brett.
 
Ha ha, har du redan gått i Håkans mediaskola?
Mikael svarar inte utan bara fortsätter att le.
 
Du, det här med svenska eller utländska spelare när man ska värva nytt? Dina tankar kring det? Argentinaspår eller andra länder?
För mig handlar det om att börja titta i det egna omklädningsrummet och se vilka spelare och spelartyper som redan finns där. Sen tittar man naturligtvis i närliggande verksamheter och lägre divisioner om det finns något där. Sen i fotbollens globala värld är det inte otänkbart att det kan bli en utländsk spelare. För mig är det inget speciellt med det, är spelaren bara tillräckligt bra får han lika gärna komma 200 m härifrån.
 
Bedömer du dock att du har någon särskild kompetens att arbeta med utländska spelare?
Jag tror inte att jag har några problem att ta hand om spelare med olika bakgrund och skulle det bli att det kommer sådana spelare så är det inget jag kommer att köra av vägen för.
 
Det här att berätta för en spelare att han inte ingår i dina planer kommande säsong – hur svårt är ett sådant samtal?
Det är klart att det finns både lättare och svårare samtal. Jag tror dock att en spelare uppskattar en tydlighet istället för att luras in i någon falsk förhoppning. Över tid lönar sig tydlighet och ärlighet och det blir bäst för alla parter. Jag har dock hittills inte haft ett enda samtal med någon spelare individuellt i IFK Göteborg men den dagen kommer.
 
 
V. FÖRSÄSONGEN 2012
 
Du har ju redan berättat lite vad som händer under december. Det blir alltså ingen träningsmatch innan jul?
Nej.
 
När kan man räkna med den första träningsmatchen då?
Den första träningsmatchen som vi spelar kommer att ske i Copa Del Sol. December månad blir en fysinriktad verksamhet med tre fotbollspass i veckan och sen så startar vi igång efter helgerna den 2:a januari. Vi kommer att träna på tills vi åker till Spanien i slutet av januari och spela matcher där.
 
Och därefter?
Vi kommer att spela träningsmatcher under tre lördagar i februari och sen blir det ett nytt läger i Turkiet i början av mars. Sen så blir det genrep hemma under mars månad och sen så är det dags.
 
Vad vill man som tränare ha ut av ett träningsläger?
Copa del Sol blir ju ett matchläger där man spelar 3-4 matcher och då blir det viktiga matcherna i sig samt analysen av matcherna. De här bärande väggarna som vi ska prata om under december och känna på då kommer vi att bygga vidare på med fler detaljer under januari. Sen kan man under träningslägret i Spanien se hur vi klarar att applicera det under match.
 
Det första lägret blir att få se spelarna i match och hur de tar till sig det vi har pratat om. Lite grann att känna av var vi står och vad vi är bra på. Det andra lägret i Turkiet blir mer ett finjusteringsläger.
 
Är det viktigt att få resultaten med sig direkt under Copa del Sol?
Jag vill naturligtvis hellre vinna än att förlora. Sen får man analysera varje enskild match och varför man vann eller varför man förlorade. Man behöver inte bli alltför skärrad över om man förlorar en träningsmatch men samtidigt vill jag poängtera att det inte är något som jag eftersträvar. Varenda match som IFK Göteborg spelar vill vi vinna!
 
Har du satt upp några mål för säsongen 2012 ännu? Har du och föreningen diskuterat några mål?
Nej, det har vi inte gjort ännu. Men det är det som jag tycker är det sköna med en stor klubb, att uppdraget ställer krav och förpliktigar och att alla har höga förväntningar och krav.
 
Hur uppfattar du fansens krav inför 2012 och de kommande åren?
Att man vinner. Att man är med i toppen och står där som vinnare. Sen så måste man ju vara realistisk och i min värld så är det realistiskt att vara med i toppen. Sen vad den officiella målsättningen blir och hur vi väljer att förmedla det, det återstår att se.
 
Känner du en press att vinna? Kan du hantera den pressen?
Det var ett av kriterierna för mig när jag sökte jobb, en klubb som berör och en klubb som har ambitionen att vinna. Där har ju traditionens makt en stor betydelse - vissa klubbar kan inte vinna medan IFK Göteborg tillhör de som kan göra det. Hade jag inte gillat detta så hade jag inte tagit jobbet.
 
 
VI. NERJOGGNING
 
Om vi skulle avsluta med lite lättare frågor för att jogga ner lite, Mikael. Vem var allsvenskans bästa fotbollsspelare 2011?
Efter en lång stunds funderande kommer det ett pass från Mikael.
 
Några egna utländska favoritlag?
Chelsea är ett lag som absolut fascinerar mig samt även Inter och Fenerbahce.
 
Har du någon förebild som fotbollstränare?
Jag har haft förmånen att få arbeta nära många bra fotbollstränare. Jag måste vara mig själv, det är ju det centrala, men visst har jag även tagit intryck av andra. Rikard Norling är en bra tränare som har påverkat mig. Stuart Baxter införde en syn på fotboll som har inspirerat mig och influerat mig men sen så gör man det till något eget.
 
Supportrar under match, på träningar och som kommer fram på stan och säger hej – hur ser du på det?
Jag ser mig som en vanlig kille som är ruggigt stolt över att få vara tränare för en stor fotbollsklubb och jag har en oerhörd respekt för de som sätter supporterskapet och passionen för sin klubb högt. Det hör till att bli igenkänd på stan och det påminner mig om att jag har ett jobb som berör många.
 
Nu har du ju jobbat med fotboll hela livet men om du inte hade haft fotbollen som yrke, vad tror du att du hade gjort då?
Det är nog bara att tacka att jag har fotbollen, hemska tanke om jag inte hade haft den. Jag bestämde mig mycket tidigt för att bli tränare, redan vid 16 års ålder, och gick in stenhårt för det. Nu däremot känner jag att det även finns annat som jag skulle kunna göra framöver, t ex arbeta med ledarskap, föreläsningar etc.
 
Hur gör du när du ska koppla av från fotbollen?
Det här är ju ett arbete som tar extremt mycket kraft och energi eftersom man även ska leda andra. Man måste ha utrymme för egen återhämtning och sen måste försöka ha en någorlunda fysik för att orka. Vila är viktigt och att kunna ta det lugnt. Man måste lära sig att kombinera jobb och fritid på ett bra sätt för det här är ju ett jobb där man jobbar mycket tight ihop och ses ofta, reser mycket etc.
 
Vad har du för relation till staden Göteborg?
Väldigt lite faktiskt. Dessvärre är jag en person som inte har alltför mycket kunskap om geografi och kultur och det spelar ingen roll vilken stad eller land det gäller. Jag har dock varit här många gånger genom åren och kollat på matcher, deltagit i turneringar, läger och sånt.
 
Inför den sista frågan lämnar vi över ett papper med fansens startelva till Mikael. Denna kommer att presenteras i en särskild artikel senare i veckan här på Alltid Blåvitt.
 
Alltid Blåvitt har ju senaste veckan haft en omröstning där fansen har fått plocka fram en startelva utifrån kända förutsättningar. Vad säger chefstränaren om denna?
Att det är härligt att fotbollen berör och att man har åsikter och synpunkter, säger Mikael med ett stort leende och vi brister alla ut i skratt. Det här var blott det andra mediatränade svaret från Mikaels sida under hela intervjun och vi pikar honom lite igen för att ha gått i Håkans skola.
 
Jag tar till mig den, säger han när vi slutat skoja om det och viker ihop pappret och stoppar det i fickan.
 
Tack så mycket för din tid, Mikael!
Tack själva. Nu kör vi!

Jakob Andreasson och Jonathan Nord2011-10-31 22:59:00

Fler artiklar om IFK Göteborg

Styrelsen för IFK Göteborg spelar ett högt spel