Olympia, Helsingborg, 2022-05-09 19:00

Helsingborg - IFK Norrköping

Minns ni, 6 december 2020? Då Helsingborg snuvade oss på Europaplatsen sommaren 2021! Det skulle vara trevligt med en revansch nu!
6 december 2020 IFK Norrköping - Helsinborgs IF 3-4 och ingen Europaplats, trots Levis mål och IFKs tre!

Minns ni, 6 december 2020? Då Helsingborg snuvade oss på Europaplatsen sommaren 2021! Det skulle vara trevligt med en revansch nu!

Hur ser då en jämförelse med Helsinborg ut så här långt i årets  Allsvenska? Båda började med tre förluster, sämsta starten på 54 år för Helsingborg och 97 år för IFK. Båda har spelat oavgjort hemma mot Häcken 1-1. Helsingborg har tagit 80% av sina poäng på gräs, medan IFK inte har tagit någon poäng alls på gräs. Helsingborg hr tagit 80% av sina poäng hemma medan IFK har tagit 43% av sina poäng på bortaplan.

Det här tyder ju på att Helsingborg är bättre både på hemmaplan och gräs än vad IFK är på bortaplan och gräs. Det betyder att IFK för att vinna måste överträffa sig själva. Medan Helsingborg kan spela som vanligt och troligen klara sig rätt bra. Annars har de som IFK haft svårt att skapa målchanser. Dessutom har båda lagens lagkaptener, Anthony van den Hurk i Helsingborg, och Totte varit för ensamma i anfallet.

Hur ser då Helsingborg ut i år?  

På spelarfronten har de under senaste tiden köpt och sålt enligt nedan:

Nyförvärv:
Målvakter: Nils Arvidsson tillbaka från lån till Venezia.Italien.
Backar: Ali Suljic från BP och Viljormur Davidsen från Vejle.
Mittfältare: Sumar Almadjed från Landskrona, Benjamin Acquah från Ebusua Dwarfs,Ghana, Lucas Lingman från Helsingfors, Taha Ali  från Örebro, Albert Ejupi från Varbergs, Armin Gigovic från Rostov.
Anfallare: Amin Al Hamawi uppflyttad..

Förluster:
Målvakter: Nils Arvidsson delad med Ängelholms FF (Typ Sylvia för IFK)
Backar: Bödvar Bödvarsson till Trelleborg.
Mittfältare: Vladislav Kreida  lämnar efter lån till FC Flora Tallinn.  
Anfallare: Alhaji Gero och Noel Mbo, klublösa, Amin Al Hamawi utlånad till Torn.

Trots Helsingborgs förluster har det inte varit något fel på varken arbetslust och fighting spirit enligt tränare Lennartsson och nu har de fyra matcher på raken utan förlust. Dessutom två raka vinster hemma på Olympia där de hälsar IFK att gräset har växt till sig ordentligt!

En jobspost kan bli den utmärkte målvakten Kalle Joelsson, som troligtvis räddade deras poäng mot Djurgården, men också blev skada där. Om inte han kan spela får  ingen vet  skadad? Om han inte kan spela får Anders Lindgaard ersätta. Lennartsson räds varken IFK kursändring och nya taktik, den här matchen ska vinnas! De hoppas på mycket hemmapublik på Olympia som de kallar för ”Borgen” och som då troligtvis ska vara ointaglig.

På spelarsidan har de lånat tillbaka Armin Gigovic från Ryssland, som kommer att bli et vasst tillskott. iHan är en drivande kraft centralt, både fysiskt och med boll. 

Om vi begräsar oss till Djurgårdsmatchen så är det åtminstone två av tre saker IFK behöver se upp med. Målvakten Joelsson, jag vet inte om han kan spela, annars var han en anledning till att de kunde chocka Djurgården, den andra var Taha Alis offensiva spel och det tredje var Helsingborgs höga pressspel som överraskade Djurgården och ledde till två snabba mål för Helsingborg.

Hur ska det då bli för IFK på bortalan och gräs törs jag knappt tänka på.

Hur som helst det är dags att IFK överraskar oss på ett positivt sätt. Två av mina önskningar mot Värnamo slog ju in,dels att Totte verkligen hade bläddrat i "Totte målar" och gjorde sitt första mål, dels att Oscar fick hålla nollan, mycket välförtjänt. Givetvis har jag samma önskningar för morgondagenplus en önskan att  Levi får slå alla frisparkar som kan gå på mål!

Det har tydligen inte vara någara ändringar för Norling, förutom då att Skulason ersätter avstängde de Brito, Jag är ju en fan av Skulason, så det ska bli kul att få se honom från start oxå!

Det är inte på långa vägar självklart att det blir seger imorgon, men vem vet IFK kanske oxå kan skrälla!

Jag ser nu, när Kalmar slagit både Hammarby och Blåvitt, att IFKs seger i Kalmar får ett klart högre värde! Nu gäller det bara att bygga vidare från den. Om vi vinner imorgon så har gapet till ledaren mnskat från 11p för två omgångar sedan till 6p och IFK har då tre segermatcher i rad!

Framåt Kamrater!

När,var och hur?
Matchen börjar 19.00 på Olympia i Helsingborg imorgon måndag 9 maj 2022.
Discovery+ börjar sända  18.44!



 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2022-05-08 21:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås