Motståndarintervju: IFK Göteborgs assisterande tränare Hannes Stiller
IFK Göteborgs assisterande tränare Hannes Stiller

Motståndarintervju: IFK Göteborgs assisterande tränare Hannes Stiller

- I slutändan handlar det givetvis om att vara så bra som möjligt när du väl får chansen. På måndag möter Hammarby och Göteborg varandra på Gamla Ullevi på Västkusten. Mötet på Tele2 slutade med vinst för stockholmarna och imorgon skiljer det endast 3 poäng mellan lagen som båda är i toppen av Allsvenskan. Göteborgs assisterande tränare tog sig tiden att sitta ned med Hammarbyredaktionen och prata om möten med Hammarby, talangfulla spelare och ekonomi.

Enda stora plumpen
Om vi börjar med det som har varit då. Efter 17 spelade matcher hittar vi IFK Göteborg på en femteplats i Allsvenskan, 30 poäng inspelade och häng på europaplatserna. Hur summerar man våren och sommaren hittills? Hannes Stiller menar att laget tagit steg sen ett år tillbaka men att det fortfarande finns att jobba på.
- Vi har fortsatt på det spåret vi påbörjade redan under förra säsongen. Vi har hittat en viss stabilitet i laget och utvecklat en stark defensiv där vi släpper in mindre än ett mål per match. Samtidigt har vi successivt utvecklat offensiven, utan att det slår i tacker på något sätt. Vi har börjat vinna mot de lagen vi “ska” vinna mot, spelat jämnt mot de i mellansegmentet och haft lite svårare för topplagen. Då landar vi någonstans på den platsen vi är på nu.

Efter en fin start svajade man till under maj månad. Efter det är det enda stora plumpen i protokollet 3-0 förlusten mot Hammarby i omgång 13. En match som Göteborgs assisterande tränare menar att man är mest besviken över både vad det gäller resultatet men även prestationen. 
- Där är vi aldrig riktigt nära om man ska vara ärlig

Bortamatcherna mot de absoluta topplagen har man haft svårt för och det går väl hand i hand med den fas av utvecklingen man är i menar Stiller även om han önskar att prestationen mot just Hammarby kunde varit bättre men att den speglar resultatet. 

Återkomst i Göteborg
Bortsett från förlusten mot Hammarby i somras så har man tagit steg i rätt riktning sen Stiller blev assisterande tränare i A-laget efter en tid i akademin. Som tidigare nämnt har laget över tid blivit mer stabila. En stabilitet som Hannes beskriver som ett resultat dels av många lag-lojala spelare som alla köpte spelidén. På samma sätt är det en produkt över spelare som varit där över en lite längre tid där samspelet spelarna emellan stämmer bättre än tidigare. 

En spelare som inte varit med under en längre tid men som bidragit starkt till Göteborgs fina defensiva facit är målvakten Warner Hahn som släppt in fjärde minst mål i ligan. Surinams 30 åriga landslagsmålvakt har växt fram till en viktig pjäs mellan stolparna. Han sitter nu på ett kontrakt som går ut efter säsongen och i veckan blev den förra talangen Pontus Dahlberg klar för en återkomst i IFK och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 4,5 år. Detta efter att ryktena om en kontraktsförlängning med Hahn florerat i media senaste veckorna. Något sådan dialog har Hannes inget svar på om man för men svarar följande när jag frågar om situationen.
- Har du läst det någonstans som stämmer säkert det, jag vet inte.

Bitvis ifrågasatta
Tillsammans med Warner Hahn består Göteborgs trupp av många hemvändare som passerat 30-strecket sedan länge i Marcus Berg, Oscar Wendt och Gustav Svensson. Bitvis ifrågasatta när resultaten gått emot och kravbilden, eller framförallt förväntan på dessa varit stor. Men tillsammans med flera yngre lovande spelare har man nu hittat ett bra balans tycker Hannes i form av före detta P19 tränare i “Blåvitt”. Att man är en erkänt duktig plantskola och akademi för unga spelare är inget nytt men vad är det egentligen som ligger till grund för att man kontinuerligt får fram spelare som alla går genom de yngre leden och upp i A-laget för att sedan testa vingarna utomlands?
En bra organiserad träningsverksamhet och många bra tränare som ger spelarna möjlighet att utvecklas mycket utifrån deras individuella kapacitet, menar Hannes är en stor bidragande faktor.

Det arbete som görs med att plocka in unga talanger från närområdet, kryddat med spelare utifrån för att öka konkurrensen är en av många saker man är duktig på. Stiller beskriver det som ett “varjedag” arbete och att det inte finns några egentliga genvägar. Man har en bra organisation i föreningen som är duktiga på att släppa fram talangfulla spelare när de är redo menar han. 

Inslussningen till A-laget från ungdomsleden kan ofta vara en balansgång för tränare. Vilket läge är ultimat att låta unga spelare testa sina vingar egentligen. Enligt Hannes Stiller så har man i Göteborg en vision om att låta spelarna få hoppa in och spela när övriga ordinarie spelare redan är på planen. 
- Ofta kanske de blir lätt att man får spela i någon kvalmatch till cupen där kanske alla inte spelar och sådär. Jag tror att det är viktigt att få spela med rätt spelare runt omkring sig så man får spela i rätt sammanhang.


Tillfälligheter
Hannes beskriver hur faktorer som bland annat tabellplacering som en av flera utomstående saker som givetvis påverkar arbetet med unga talanger. För några år sedan när Göteborg slogs i bottenstriden av tabellen var det mindre lätt att släppa fram spelare som Benjamin Nygren. Man ville inte riskera pressen det innebär att spela med “kniven mot strupen” som Stiller beskriver det. Istället slussade man in honom så fort kontraktet var säkrat och till nästa säsong så var han ordinarie. 

På samma sätt är det ibland tillfälligheter som spelar in. I Johan Bångsbos fall var det en avstängning på ordinarie mittback som banade vägen till startdebuten för den unga mittbacken. Mot Norrköping tog han då chansen i Johanssons frånvaro och enligt Hannes Stiller handlar det om just det.
- Vi visste ju att han var bra och redo att spela och i slutändan handlar det givetvis om att vara så bra som möjligt när du väl får chansen. 

Sen 2020 har Göteborg gett flera unga spelare chansen i A-laget som sedermera lämnat för utländska klubbar. Vilhelmsson och Nygren är bara några av de unga talanger som gått den långa vägen genom akademin. 

Linus Carlstrand
En av de spelare som är påväg att slå igenom just nu från de egna leden är den 17 årige Linus Carlstrand. Debuten kom mot Sirius tidigare i år och Hannes tycker att man ska hålla ögonen lite extra på just Carlstrand framöver. 
- En extremt hårt arbetande spelare är Linus och då menar jag inte bara på planen.

Stiller beskriver Linus som en nyfiken spelare som hela tiden ställer frågor och är lyhörd gentemot de mer rutinerade spelarna i truppen. En förståelse för det extraarbete som behöver läggas ned inte bara på träningsplanen utan även utanför den vad gäller sömn och kost. Och även om det definitiva genombrottet ännu väntar så har Linus hittills stått för 6 stycken inhopp hittills i år och Göteborgs assisterande tränare tror vi kommer få se mer av honom kommande år om han fortsätter på den inslagna banan. 
- Kan vi behålla honom i några år kommer det bli väldigt kul att jobba med honom framöver.

Återinvester pengarna
Med en väl fungerande akademi är det heller inte konstigt att man exporterat spelare kontinuerligt under de senaste åren. En situation som uppstår dock och som Hannes Stiller anser kan vara problematiskt är att spelare ibland kan ha för bråttom att testa vingarna utomlands. Han menar att de finns flera exempel, utan att dra upp något specifikt, där spelare gått utomlands i tidig ålder för att sedan märka att steget upp var större än förväntat. Något som i sin tur kan leda till stagnerad utveckling. 
- Sen ligger det väl både hos spelare och klubbar att ekonomin är drivande i fallen också. När man kan sälja så vill man gärna göra det i syfte att kunna återinvestera pengarna i verksamheten för att kunna få fram nya spelare och det är väl den balansgången som är svår.

Det finns enligt Hannes fall där det hade varit bra för spelaren att stanna ett år till för att fortsätta få speltid kontinuerligt men det blir en ekonomisk fråga som styr balansen och spelaren säljs “för tidigt”. Han har full förståelse för att spelare väljer att ta chansen när erbjudandet kommer. Dagens fotboll innebär en hel del pengar och han kan tycka att man får ha respekt för valen som görs även om han inte tycker det alltid är det optimala för individen. Det finns klubbar i Sverige som börjar få en ekonomi som gör att man inte alltid behöver sälja, men där är man inte än i Göteborg menar Stiller men tro att man kommer att komma dit med det långsiktiga akademiarbete som man driver tillsammans med att bottenstiderna blir färre och färre.

Det långsiktiga målet är att fortsätta utveckla spelare och göra dem så bra som möjligt även om det måste finnas en balans av olika spelartyper och framförallt erfarenheter i truppen. Det har länge funnits ett tänk om att locka hem spelare som varit utomlands en längre period och gjort det bra, som ska kunna fungera dels som mentorer för de yngre, men samtidigt göra skillnad på planen menar Stiller. 
- De unga ska få jaga de äldre för att över tid kunna putta ner dem från tronen.

Försiktigt optimistisk
Om vi blickar framåt så är man nu med i en slags klunga i toppen bestående av fem-sex lag. Och med förra säsongens resultat färskt i minnet så är man försiktigt optimistisk över årets målsättningar som revideras allt eftersom. Men när man nu ligger där man ligger hade det varit dumt att inte satsa så högt som möjligt. Men som varje klubb som driver elitverksamhet tar man en match i taget och enligt Hannes handlar det framöver om att ta poäng mot just de lag som ligger över i tabellen. Som han tidigare påpekat tycker han att man står på en stabil grund i sitt spel där man försiktigt optimistiskt börjar blicka uppåt. 

Som ett steg i den riktningen möter man nu Hammarby på Gamla Ullevi på måndag. En match som man förlorade med klara 3-0 under seriens första halva. 
- Hammarby har gjort ett väldigt bra fönster där man värvat in många bra spelare till den breda paletten man redan har att välja bland. Men den stora styrkan har man i lagbygget och spelet. Samtidigt vet vi att hemma på Ullevi är vi starka och på gräs är vi jävla bra. Så hur matchen än går kommer det att bli en rolig match mot Bajen. 
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-08-13 10:38:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!