Motståndarintervju: Kim Bergstrand
Djurgårdens tränare Kim Bergstrand till höger,. Jeppe Andersen i närkamp med Gustav Wikheim till vänster.

Motståndarintervju: Kim Bergstrand

På söndag är det dags för Hammarbys sista Stockholmsderby för i år. Senaste gången de begav sig mot Djurgården var i början av juli, en match som slutade med uddamålsvinst för Djurgården. Sedan dess har båda lagen parkerat i toppskiktet av den Allsvenska tabellen. Något som Djurgårdens tränare Kim Bergstrand inte menar är av allt för stor betydelse. - Derbyn lever sina egna liv, säger Bergstrand

En svag vår
Under onsdagens öppna träning på Årsta IP valde Hammarbys tränare, Martí Cifuentes, att berömma Djurgården. Dels för sättet de tacklat det intensiva spelschemat på, men kanske framförallt för deras ramstarka defensiv. Något som syns om man slår ett öga på tabellen där Djurgården endast släppt in 16 mål (minst i Allsvenskan). Djurgårdens tränare Kim Bergstrand är nöjd med säsongen hittills. Han menar att våren var aningen svag resultatmässigt även om spelet fanns där. Något som man fått att samspela under sommaren och början på hösten.
- Vi satte oss ned, spelare och ledare, efter våren och konstaterade att vi var på rätt väg. Det var bara små justeringar som behövde göras, berättar Bergstrand.

Elva matcher utan förlust är Djurgårdens facit inför mötet med Hammarby. Under sommaren har det varit intensivt matchande och få vilodagar emellan. Något som Djurgårdens tränare tycker man löst på bra sätt även om man försökt få speldatum ändrade. 
- Vi ville flytta en match, det blev inte så och då har vi kört bara. 

Under höstens gruppspel i Europa är speldatumen redan satta vilket Bergstrand ser som positivt trots fortsatt tight spelschema. Han menar att så länge truppen får hålla sig någorlunda skadefri är det endast till deras fördel. 

Hammarby styrde
I det senaste mötet lagen emellan vann Djurgården med 1-0 efter mål av Gustav Wikheim. Även om matchen den gången slutade med vinst var Kim Bergstrand inte helt nöjd med hur spelet på planen såg ut. 
- Hammarby var jävligt bra i matchen, de styrde och ställde mer än oss, säger Bergstrand.
Många gånger har det enligt Djurgårdens tränare varit tvärt om. Han tycker att Hammarby inte alltid varit de bättre laget i matcherna, men trots det fått med sig alla tre poäng under hans tid i klubben. Något som kan ha skiftat om man ska tro de senaste matcherna lagen emellan där Djurgården vunnit två av de tre senaste mötena.

Om Hammarby var de som dominerade matchen senast så är det inte en Kim Bergstrand som blir ledsen om matchen den 11:e september ser likadan ut. Med den lilla parentesen att slutresultatet gärna får bli detsamma. Han ser gärna att de har mer boll än senast och erkänner att matchbilden inte var helt iögonfallande sett från Djurgårdshåll. 

När Kim Bergstrand får ge sin syn på Hammarby anno. 2022 har han svårt att bestämma sig för en regelrätt beskrivning. Mångsidiga, flexibla och många skickliga spelare är några av de sätt han identifierar dagens ‘Bajen’ med. Han poängterar att han inte känner Cifuentes personligen men tycker det känns som han försöker göra laget oberoende av individuella spelare. 
- De känns genuina i det sättet att de klarar av olika matchbilder, säger Bergstrand



Stark defensivt
Den starka defensiven som Cifuentes valde att hylla Djurgården för bestod under de två första tredjedelarna allt som oftast av Hjalmar Ekdal och Isak Hien centralt. Ett mittlås som bevisligen gjort det bra under säsongen. Under sommarens övergångsfönster slutade det således också med en flytt till Italienska Serie A  och Hellas Verona för den sistnämnda av dem. För att ersätta tappet värvade man hem forne lagkaptenen Markus Danielsson som hittills gjort sex framträdanden i blårandigt. 
- Vi har ju haft förmånen att inte behöva tvinga Mackan in på något sätt, han har kunnat hoppa in och känna på laget vid ledning, berättar Bergstrand.

Derbyn är av den karaktären att det sett till historien inte spelar någon större roll vart i tabellen lagen ligger. De sticker ut från många andra matcher och Bergstrand väljer även att hylla inramningen. Utan att själv röra sig i de supporterkretsarna är han fullt medveten om att det pratas om dessa derbyn utanför Sveriges gränser. Om Danielsson och Hjalmar Ekdal lyckats spela ihop sig tillräckligt för ett Allsvenskt derby återstår att se. Det enda som är säkert är att de inte bör förlita sig för mycket på tabellen om vi ska tro på Bergstrand.
- Derbyn lever sina egna liv, säger Djurgårdens tränare. 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-09-08 10:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!