När MFF är bäst: Del 1 – maratontabellen och en miniräknare
Dardan Rexhepi

När MFF är bäst: Del 1 – maratontabellen och en miniräknare

När diverse nämnder i fjol brast i omdöme och tvingade MFF att spela tre matcher på fem dagar blev resultatet ett antal bisarra noteringar i de allsvenska rekordlistorna. Det har inspi­rerat vår gästskribent Harald Perby att i två krönikor filosofera om MFF:s olika rekord i svensk fotboll och lite annat för statistik­älskare.

På fem dagar i höstas:

  • tog MFF nio poäng.
  • använde MFF 25 olika spelare.
  • höll Dahlin nollan i 270 minuter i seriespel.
  • blev D-Rex utvisad, avstängd en match och spelade ändå två all­svenska matcher på fem dagar.
 
Detta är givetvis rekordnoteringar om vi ser på just tidsperioden fem dagar, vilket är ungefär lika intressant som löpning en sjundedels engelsk mil. Må dessa rekord inte överträffas, ett sådant spelschema är skvatt galet. Det ska ha inträffat tidigare och inte ha gått så bra för den drabbade klubben men jag hittar inga uppgifter om det.
 
De här rekorden struntar vi i och går till en lång rad trevligare rekord och toppnoteringar som MFF har och börjar med att konstatera att …
 
… att MFF på två sätt är bäst på seriesegrar
MFF är den enda klubben som har fem raka seriesegrar. IFK Göte­borg och IFK Norrkö­ping har båda vunnit serien fyra år på raken. Vår seger­svit kom 1985 – 1989 när förbundet slog ihjäl intres­set för allsvensk fotboll med ett slutspel. Det där med slutspel var inget för MFF och det gör att klub­­ben bara är näst bäst på guld, 16 stycken trots flest serieseg­rar, 19 stycken. När det gäller guld leder IFK Göteborg med 18 stycken..
 
MFF har 14 cupguld, vilket även det är bäst. Tvåan AIK har åtta. Fast där kom det senaste himmelsblå guldet 1989, inte bra. Sju gånger har vi tagit dubbeln, även det rekord med bred marginal.
 
Maratontabellen är en trevlig läsning
Med hjälp av maratontabellen och en miniräknare hittar vi ett antal him­mels­blå toppnoteringar, oftast med IFK Göteborg i hälarna.
 
Trots att Blåvitt legat 79 säsonger i högsta serien och Himmelsblått 76 skiljer efter årets säsong bara elva poäng, 0,0035 poäng per match IFK Göteborg har spelat. Det motsvarar en oavgjord match istället för en förlorad vart sjunde år! Trea är AIK som med sina 83 säsonger i högsta serien har 153 poäng upp till IFK Göteborg och 142 till MFF.
 
Flest poäng per match
Hur vi än vrider och vänder på allsvensk toppstatistik sticker de två klub­bar­na i maratontabellens topp ut. Ser vi till antalet poäng per match så ser det ut så här:
 
  1. Malmö FF                     1,72
  2. IFK Göteborg                1,67
  3. Helsingborgs IF              1,57
  4. IFK Norrköping            1,53
  5. AIK                               1,51
  6. Djurgårdens                   1,46
  7. Östers IF                       1,42
 
MFF är därför det allsvenska lag som har tagit mest poäng per match. IFK Göteborg skulle behövt ta ytterligare en poäng per säsong för att nå samma snitt. Helsingborg IF skulle ha behövt 3,49 poäng eller en seger och en halv oavgjord match mer i snitt per säsong de varit uppe. För AIK:s del hade det krävts 4,77 poäng i snitt per säsong. Det verkar kanske inte så mycket men då det rör sig om 60+ till 80+ säsonger är det mycket.
 
Poängsnittet var högre efter 2004 års säsong men sjönk betänkligt sedan Prahl lämnat skutan för … ingen nämnd. Det enda rekord MFF satte under de åren var nog i kategorin ”flest använda spelare under en säsong”, 31 stycken 2006. Rekordet delas med AIK. Motsatsen är Elfsborg som säsongen 1927/28 endast använde 12 (!) spelare, det var ju långt innan avbytare tilläts.
 
MFF har för övrigt flest säsonger i svit i allsvenskan, hela 63 stycken som slutade året som raderats ut ur historien. Det rekordet arbetar vi på att slå nu, med bred marginal dessutom.
 
Bäst på oavgjort relativt förlorat
MFF har genom historien en märklig förmåga att spela oavgjort istället för att förlora. Av matcherna som det andra gänget har varit ofina nog att ta poäng i har MFF fått oavgjort i 49,6 procent av fallen. Närmast är ”oavgjor­da Öster” med 46,5 procent medan IFK Göt­eborg ligger på 44,7 procent och AIK på 45,0 procent. IFK Göteborg har 890 vunna matcher, 13 mer än MFF men MFF har spelat oav­gjort 458 gånger, 28 gånger fler är IFK Göteborg. Fast här leder AIK på 511 oavgjorda men de har å andra sidan förlorat desto mer.
 
Beteckningen ”oavgjorda Öster” fick klubben en säsong under 70-talet där de enligt vad jag vill minnas inledde med tio raka oavgjort. De exakta detal­jerna har jag inte kunnat kolla upp, det rekordet är inget att skryta med. De blev i alla fall duktigt utskällda i medierna som jublade när sviten slutade med ”torsk”.
 
MFF har även rekordet i flest oavgjorda matcher under en säsong, 8 stycken 2009. Rekordet delas med Landskrona Bois och GAIS. Lite mindre kul är att MFF spelat flest 0-0-matcher under en säsong, 7 stycken 1939/40 och 1990. Båda åren spelades 5 av dessa matcher på hemmaplan och är även det rekord. Lite roligare var nog matchen mot AIK borta 1932. Den slutade 5-5 och är allsvenskans högsta oavgjorda resultat. Rekordet delas med IFK Göteborg och Elfsborg.
 
Tätaste försvaret
Ett kännetecken för MFF under många år är ett stabilt försvar med få insläppta mål per match. Toppen på den tabellen ser ut så här:
 
Malmö FF                                    1,20
Östers IF                                      1,27
IFK Göteborg                              1,34
AIK                                             1,38
Kalmar FF                                   1,38
Djurgårdens IF                             1,43
IFK Norrköping                           1,44
Elfsborgs IF                                  1,56
Helsingborgs IF                            1,56
 
Syrianska skulle egentligen ha klämt sig in på listan med 44 baklängesmål på 30 matcher men en säsong i högsta serien är för lite att vara med i den här jämförelsen.
 
Ett hundradels mål hit eller dit verkar kanske inte så mycket men jämförel­sen bygger på ett fyrsiffrigt antal matcher under många årtionden. Det gäller att hålla tätt i många matcher under lång tid för att ändra ordningen. Givet­vis är MFF det lag som noterat minst antal baklängesmål under en säsong, elva stycken, såväl 1986 som 1989. MFF har även rekord i minst insläppta mål på bortaplan, 6 stycken 1990.
 
Det är inte så förvånande att Öster sticker ut, laget kom inte upp i högsta serien förrän allsvenskans värsta svängdörrsförsvar var bortplockade. Alla de andra lagen i listan ovan har varit med när försvaren var öppnare. Dess­utom har Öster under en stor del av de allsvenska säsongerna varit ett lag i toppen eller på övre halvan och liksom MFF haft stabila försvar.
 
Flest plusmål
Himmelsblått och Blåvitt är de enda som har mer än 1000 mål plus i mara­tontabellen. MFF leder på 1054 mål medan Blåvitt med hjälp av 3-0 i fjol­årets sista match klättrade över den magiska gränsen till 1001 plusmål. I den grenen är avståndet till övriga lag fullständigt förkrossande, trean Norr­köping har 558 plusmål, AIK 545 och Helsingborgs IF 487. 119 av MFF:s plusmål kasserades in under den drygt två år långa förlustfria sviten som jag avhandlar i nästa krönika.
 
Däremot ligger MFF inte i topp när det gäller gjorda mål per match, där leder IFK Göteborg med 1,88 mål per match. MFF har endast gjort 1,78. Båda lagen har gjort drygt ett halvt mål mer per match i snitt än motstån­darna.
 
De bästa målvakterna
Det är inte bara en tradition med en stark backlinje som förklarar varför MFF har hållit tätt bakom. Klubben har sedan ”Gripen” Bengtssons dagar haft många bra målvakter. Två himmelsblå hjältar dessutom har långa sviter utan baklängesmål, men är inte i topp. Ser vi till förmågan att hålla tätt under många minuter är de tio i allsvensk topp:
 
808 Håkan Svensson, Halmstads BK                (1999 - 2000)
797 Mattias Asper, AIK                                   (1999)
700 Johan Wiland, IF Elfsborg                          (2008)
700 Mattias Hugosson, Gefle IF                       (2011)
676 Tore Stenbäcken, IF Elfsborg                    (1977)
654 Anders Rydberg, IFK Göteborg                (1930/1931)
646 Jan Möller, Malmö FF                               (1978)
635 Kim Christensen, IFK Göteborg                (2008)
634 Johan Dahlin, Malmö FF                            (2010)
634 Petter Wastå, Kalmar FF                           (2004 - 2005)
634 Manfred Jonsson, GAIS                            (1924/1925)
 
Årtalen styrker att försvaren blivit mycket tätare under senare år. Nästan alla dessa namn känner även ni som är under tjugo till, sex av mål­vak­terna spelar än idag och en sjunde har nyligen lagt av. Fyra av dessa mål­vakter har representerat MFF även om två av dem inte satte sina rekord i klubben.
 
De målvakter som av många ses som de allra bästa i Sverige genom tiderna – Kalle Svensson, Ronnie Hellström och Thomas Ravelli – finns inte med på listan. Ronnie Hellström spelade i det nästan notoriska bottenlaget Ham­marby. Den dubble VM-medaljören, Kalle Svensson, är faktiskt den mål­vakt som släppt in allra flest mål i all­svenskan. Det beror enbart på att hans karriär var ovanligt lång, 349 matcher under vilka han släppte in 575 mål. Av målvak­terna har endast Sven Andersson och Thomas Ravelli spelat fler allsvenska matcher.
 
Bra på att göra mål på bäste (?)
Många som är några år äldre än vad jag är håller Kalle Svensson som den bäste – han var kult även i Malmö när jag var barn. Den som stod i mål var ”Kalle Svensson” (även om vår egen Tore Svensson var bra). Och vem gjorde flest mål på honom? Jo - nu trillar en och annan himmelsblå tår – vår evigt älska­de ikon Egon ”Todde” Jönsson som fick sitt alias ”den hemlige” på grund av sin förmåga att dyka upp ur intet och avgöra matcherna i slut­minuterna. Han gjorde 13 mål på åtta matcher mot Rio-Kalle.
 
Det är naturligt att sluta denna krönika med Todde, nästa krönika om MFF:s rekord handlar just om hans generation. Ett mer överlägset lag har aldrig funnits i Sverige.
 
Ett särskilt tack till vännen och matchkompisen Jon Nordström vars statistikblogg har varit ett viktigt hjälpmedel när jag skrivit denna och andra historiska krönikor.

Harald Perby2012-03-04 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF