Nästa IFK:are, #12 att bli invald i fotbollens Hall of Fame, är #84 Torsten Lindberg!
Nu har även Torsten Lindberg blivit invald i Svensk Fotbolls Hall of Fame. Tidigare har 13 spelare som spelat för IFK valts in, b.la. dessa sex!

Nästa IFK:are, #12 att bli invald i fotbollens Hall of Fame, är #84 Torsten Lindberg!

Att bli invald i en "Hall of Fame" är en hedersbetygelse av stora mått. Det är synd bara att väldigt många har hunnit avlida innan detta händer! Det gäller även den senaste i raden som representerat IFK Norrköping.

Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker (SFS) inrättade 2002 en kommitté vars uppgift var att hedra minnet av spelare, ledare, tränare och andra personer som SFS anser ha varit av avgörande betydelse för den svenska fotbollens bildande, utveckling och popularitet.

De elva tidigare invalda är: #9 Gunnar Nordahl, #15 Björn Nordqvist, #19 Nils Liedholm, #29 Ove Kindvall, #35 Birger "Bian" Rosengren. #37 Tomas Brolin., #48 Åke "Bajdoff" Johansson, #51 Carl-Elis Halldén, #62 Knut Nordahl, # 63 Kennet Andersson och #75 Bengt "Julle" Gustafsson, 

Torsten Lindberg, född 1917 i Nässjö, var den förste av de riktigt stora målvakterna i IFK. Han kom till IFK  via Huskvarna, där han spelade som 17-åring hos Husqvarna IF i div. 2 Östra och blev där uttagen i Smålandslaget. Sedan gick han över till grannstadens IK Tord och vidare till Göteborg och Örgryte IS, innan han hamnade i IFK som 23-åring 1940, lagom till klubbens storhetstid, som han hade stor delaktighet i. Att han blev målvakt har han förklarat med att han var alldeles för dålig med fötterna. Men som målvakt var han lång och ståtlig och därmed behärskade han luftrummet. 
Under den här tiden var ju inte fotbollsspelare heltidsproffs. Torsten Lindberg var från början rörmokare men blev senare patrullerande polis i Norrköping. 

1940: Kom Torsten Lindberg till IFK och IFK kom för första gången före Sleipner i Allsvenskan.
1942: Kom den klassiske ungerske tränaren, Lajos Czeizler, till IFK
1943: Tog IFK dubbeln och blev både svenska mästare för första gången och cupmästare.
1944: Kom IFK 4: a och man värvade Gunnar Nordahl från Degerfors.
1945: Tog IFK återigen dubbeln.
1946 - 1948: Blev IFK svenska mästare ytterligare tre gånger. Dessutom gjorde IFK den bejublade turnén till England och ansågs som ett av Europas bästa lag, det du ordförande Mårdh! Torsten Lindberg blev under dessa år uttagen till landslagsspel 19 gånger med OS-guldet 1948 som kronan på verket. 
1949: Blev Lindberg skadad och Bengt "Zamora" Nyholm fick göra sin premiär i IFK.
1951/52: Avslutade han sin spelarkarriär, med 243 allsvenska matcher för IFK och tog han sitt 6:e Svenska mästerskap med IFK. Han fick endast Sv FF:s guldmedalj, men inte RF:s SM-tecken på grund av för få matcher. Han gjorde sin sista match under Real Madrids 50-årsjubileum, dit IFK var inbjudna som ett europeiskt storlag! Där dök även den spanske legendariske målvakten Ricardo Zamora upp och Lindberg kunde berätta att hans andremålvakt i IFK fått smeknamnet Zamora efter honom. 
1953/54 Blev han tränare för IFK.
1957/58: Tog han som tränare Motala AIF till Allsvenskan. Här bytte man från höst/vår till vår/höst-säsong och spelade 33 omgångar.  
1958: Var Lindberg assisterande landslagstränare under VM i Sverige, med en andraplats som resultat. 
1964 och 1966: Blev han svensk mästare som tränare med Djurgården. I sista omgången 1966 slog de IFK med 3–0. Förutom detta så tog han även Sirius till Allsvenskan och tränade även AIK.

Dessutom var han förebild för min stora målvaktsidol Bengt "Zamora" Nyholm. 

Detta borde räcka mer än väl för att bli upptagen i svenska fotbolls Hall of Fame!

Torsten Lindberg gick bort 2009, 92 år gammal.
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2024-02-06 00:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås