Nästa supertalang till Djurgården – Lucas Bergvall klar
Eriksson, Schüller, Finndell, Berg, Sabovic med flera och nu Lucas Bergvall – Djurgårdens mittfält börjar bli välfyllt.

Nästa supertalang till Djurgården – Lucas Bergvall klar

Det händer mycket kring Djurgården denna vintriga fredag. För exakt en timme sedan presenterades Theo Bergvall, 18-årig högerback från Brommapojkarna. Nu är det dags för lillebrorsan Lucas att ta steget över till de blårandiga delarna av staden. Vinterns sjätte nyförvärv är därmed ett faktum.

Djurgården har fått en hel del kritik för sin ungdomsakademi de senaste åren. Unga spelare som slussas upp från de egna leden lyser ofta med sin frånvaro. Båda stadsrivalerna AIK och Hammarby har gett talanger speltid – vilket i sin tur öppnar upp för dyra försäljningar till utlandet. Den gångna säsongen fick dock Alexandros Garcia Tsotidis (18 år) och Isak Alemayehu (16 år) debutera i Allsvenskan för Djurgården. Den sistnämnda är en spelare som föreningen tror mycket på framöver.

I slutet av augusti presenterade Djurgården Peter Kisfaludy som nytt nyförvärv på ledarsidan. Han har bland annat jobbat som ungdomstränare och sportchef i Brommapojkarna – där han fostrat stora spelare som Dejan Kulusevski, Joel Asoro och Viktor Gyökeres för att bara nämna några. Hans främsta uppgift i DIF ska vara att fungera som en brygga mellan U till A, något som hans officiella titel skvallrar om – Sport Koordinator U till A. “Kissen” – som han kallas – ska även avlasta Bosse Anderssons arbete med scouting och rekrytering till A-laget. 

Peter Kisfaludy är med största sannolikhet den viktigaste anledningen till att Wilmer Odefalk och Theo Bergvall tidigare valde Djurgården – och att nu Lucas Bergvall gör samma flytt. Han har jobbat med båda två under sin långa tid i BP och hjälpt spelarna ta klivet upp till Sveriges högsta serie. Bosse Andersson och övriga anställda inom klubben hoppas att Djurgården ska kunna ta nästa steg som förening i och med Kisfaludys intåg och talangerna som ansluter och förhoppningsvis fostras fram som en följd av detta.  

Jagad av Manchester United
Det har gått snabbt för Lucas Bergvall. Han började spela i Brommapojkarnas ungdomslag redan som åttaåring och jobbade i snabb takt upp sig. Han var given i P19-Allsvenskan som 16-åring – något som gjorde att han fick chansen i BP:s A-lag. I mitten av juli tog han klivet från P19-laget för att bli en permanent del av herrtruppen. 16-åringen – som spelar på det centrala mittfältet – beskrivs som en av Sveriges mest talangfulla spelare i sin ålderskull. 

Storklubbar – som Manchester United, PSV Eindhoven, Monaco och FC Midtjylland – har alla uppgetts vara intresserade av mittfältarens signatur. AIK ska även ha gjort ett försök in i det sista, men då hade Bergvall redan bestämt sig för Djurgården. En faktor i beslutet ska vara att hela familjen är stora supportrar till just DIF. 

Lucas Bergvalls kontrakt är skrivet över tre år. 

Många valmöjligheter – men allt handlar inte om pengar
Det är en påpassad spelare som ansluter till Djurgården – och det har inte varit någon hemlighet att det har funnits utländskt intresse för Bergvall. 

Så här kommenterar han själv transfern idag för DIF.se:
– Jättekul att skriva på för Djurgården. Det känns som ett väldigt bra steg i min karriär och jag kommer till en förening som jag tror passar mig bra just nu, berättar Lucas som var på det klara med sin prioritering.

– Jag hade många valmöjligheter men det kändes ändå som att Djurgården var ett perfekt steg för mig. Allt handlar inte om pengar utan det är känslan man får som är viktigast - och allt kändes också väldigt bra när jag kom hit till Djurgården och fick en tydlig bild av hur Bosse (Andersson), Peter (Kisfaludy) och alla övriga jobbar i föreningen.

Om genombrottssäsongen i Superettan säger Bergvall så här:
– Jag klev upp i A-laget i somras och fick göra debut borta mot Örgryte. Jag gjorde fyra matcher från start och sju inhopp så det blev elva matcher. Som 16-åring var det ju väldigt roligt att få den chansen och det har betytt mycket för mig både som fotbollsspelare och person. Det har gett erfarenheter och jag har lärt mig väldigt mycket från de äldre spelarna, både under träning och match. Så det var ett viktigt steg för mig och jag hoppas kunna utbildas på samma sätt här i Djurgården.

"En av landets mest lovande och omskrivna talanger"
Med det genombrott som spelaren stått för är det kanske inte så konstigt att många klubbar även internationellt har fått upp ögonen för spelaren. Bosse Andersson är förstås glad över att valet föll på DIF och har många fina ord att dela med sig av avseende den 16-åringa jättetalangen.

– Lucas är ju en av Sveriges mest lovande och omskrivna talanger som har uppvaktats av många klubbar utomlands och vi är otroligt stolta och tacksamma att han valde att komma till Djurgården. Han är ju en otroligt skicklig fotbollsspelare och har pondus redan i sin unga ålder med sin spelskicklighet och speluppfattning. Lucas har höga ambitioner med sin fotboll, är målmedveten och ser Djurgården som sitt nästa steg att gå och det är kul att han stannar i Sverige, för det har inte saknats anbud. Så vi är väldigt glada att han fortsätter sin resa här hos i Djurgården och vi tackar för det förtroende som familjen Bergvall har gett oss.

* * *

Vad tycker du om värvningen av Lucas Bergvall? Kommentera gärna, men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-12-09 12:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården