Nästa två värvningar bestämmer Gefle-säsongen
Om Linus Hallenius värvas betyder det att anfallskvoten är fylld? Absolut inte. Men frågan är om inte en annan ratad Sundsvallsspelare är att föredra.

Nästa två värvningar bestämmer Gefle-säsongen

Värvningen av vänsterfotade mittfältaren Samuel Adrian var en verklig power-värvning av Gefle IF. Nu går det att påstå att herrlagets mittfält säsongen 2024 blir minst lika konkurrenskraftigt som 2023, trots tappet av extremt viktiga kuggen, Oscar Lundin. Återstår att se hur luckan efter Robin Wallinder är tilltäppt. Men om andra raka året i Superettan ska bli lyckat hänger på de två sista värvningarna.

Tyvärr går det bara att fylla ett mittfält med ett visst antal spelare, vilket betyder att tre ur sexlingen Lukas Browning, Samuel Adrian, Leo Englund, Anton Lundin, Constantino Capotondi och Adrian Edqvist kommer att hamna på bänken från start i varje match – såvida GIF gör som alla tror, nämligen spela 5–3–2. Vi får bara hoppas att Micke Bengtsson och nya assisterande tränaren Mattias Hall förbereder de nämnda spelarna på det scenariot.

Med andra ord, mittfältet är starkt, men det kommer inte utgöra en sådan stor skillnad gentemot förra året att Gefle IF helt kommer att transformeras och automatiskt kunna hamna på övre halvan.

Nej, Gefle IF kommer att växla upp först om någon av mittbackarna bakom Martin Rauschenberg visar att de kan vikariera för lagkaptenen när denna är avstängd eller skadad, och om de två nästkommande nyförvärven verkligen gör skillnad och bidrar med de spetskvalitéer som startelvan saknar.

Vad är det för kvalitéer som saknas? Som undertecknad varit inne på tidigare är det främst fart och bolltrygghet, helst i kombination. En försvarare med dessa egenskaper skulle göra oss mindre känsliga för skador/avstängningar på York Rafael eller Christoffer Aspgren, om spelaren dessutom är snabbare än de två nämnda gör det inget om vi försvarar oss lågt ibland.

En anfallare med fart och teknik betyder en djupledslöpande iller, någon som är en motsats till Jacob Hjelte och Leo Englund. Om en skadefri Linus Hallenius ansluter gör han det säkert på ett prestationsbaserat kontrakt – inget att säga om den värvningen. När Hallenius är bra så är han Superettans fem bästa anfallare. Men när ska han spela? Knappast tillsammans med Englund eller Hjelte, väl?

Ett namn som jag hellre skulle ha sett än Hallenius är Jesper Carström, en forward med samma slags spetskvalitéer. Inte för att Carström är bättre (han är på samma nivå), utan för att han är en framtidsman – han är bara 22 år och därför säljbar vid en succé.

Nyckeln i denna ekvation är Antonio Yakoub. Om man ska tolka tecken här och där så tyder de på att Yakoub letar andra alternativ än GIF, och att en lyckad insats i Asiatiska mästerskapet öppnar dörrar. Det betyder i så fall att GIF kommer att sälja Yakoub om en månad, ungefär i mitten av februari. Exakt vid den tidpunkten behöver Gefle IF ha scoutat en ersättare, det vill säga den djupledslöpande forwarden. När Yakoub går ska den djupledslöpande forwarden signera GIF-kontraktet dagen efter.

Vi får inte glömma att Antonio Yakoub faktiskt gjorde många viktiga mål på den lilla speltid han fick. Ja, det går att påstå att GIF utan Yakoub inte hade spelat i Superettan 2024.


GIF-truppen i dagsläget

Målvakter
Oscar Jonsson – ny från GIF Sundsvall, kontrakt 2024
Tobias Johansson – 2024

Försvarsspelare
Martin Rauschenberg – 2024
Christoffer Aspgren – 2024
Niclas Håkansson – 2024
York Rafael – 2024
Nils Eriksson – 2024
Philip Ekman – 2024
Kevin Persson – nytt kontrakt, 2025

Mittfältare/forwards
Lukas Browning – ny från Sligo Rovers, 2024
Samuel Adrian – ny från Jönköping Södra, 2005
Leo Englund – 2025
Anton Lundin – 2024
Constantino Capotondi – 2024
Adrian Edqvist – 2024
Antonio Yakoub – 2024
Iu Ranera – 2024
Sebastian Friman – 2024
Torre Rafael – 2024
Jacob Hjelte – nytt kontrakt, 2024

Tränare
Mikael Bengtsson, manager och huvudtränare – 2026
Mattias Hall – assisterande tränare – 2025
Jonas Gradin, assisterande tränare – 2024
Tim Markström, målvaktstränare – 2024

 

HASSE CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2024-01-16 20:03:50
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid