Nellie Lilja inför 2024: ”Det finns ingen tvekan om att vi vill komma högre upp än vad vi gjort de senaste 4-5 åren”
Nellie Lilja tror mycket på 2024 års Djurgården.

Nellie Lilja inför 2024: ”Det finns ingen tvekan om att vi vill komma högre upp än vad vi gjort de senaste 4-5 åren”

Under Forum 1891:s besök i Sollentuna Fotbollshall igår träffade forumets skibent även upp mittfältsstjärnan Nellie Lilja. Hon går i år in på sin fjärde säsong i blårandigt och i intervjun berättar hon bland annat om varför hon trivs i Djurgården, om sitt ledarskap och om säsongen som stundar.

Det var i december 2020 som Djurgården presenterade mittfältsgeneralskan Nellie Lilja som ny blårandig spelare. Idag har det gått drygt tre år sedan presentationen och 24-åringen går nu in på sin fjärde säsong i DIF-dressen. Uppenbarligen trivs hon väldigt bra, hon försöker sätta ord på vad det är som gör att hon känner sig hemma. 

— Jag tycker att Djurgården som förening är väldigt inspirerande. De vill utveckla laget och ta kliv i tabellen och jag känner också att jag tagit kliv individuellt som fotbollsspelare. Det har varit en bra miljö att utvecklas i vilket är anledningen till att jag fortsatt är här. Det är många ambitiösa tjejer i laget och så småningom tror jag vi kan bygga på något riktigt bra här i framtiden. Förhoppningsvis ta en högre plats i tabellen och komma ut i Europa framöver. 

Det finns skillnader mellan det Djurgården hon kom till i december 2020 och den förening som är idag, i februari 2024. 

— Man märker skillnader, det tycker jag. Det har förstärkts med flera ledare i olika roller. Det är inte längre en som har hand om flera olika uppgifter. Man har också fått in mer kompetens på ledare och spelare. Så man kan väl säga att det är lite ekonomiska höjningar och förbättringar som gjort skillnad. 

Sedan ankomsten från KIF Örebro tycker hon även att hon utvecklats på ett personligt plan, där hon tagit många steg individuellt. 

— Sedan första dagen jag kom känner jag att jag utvecklats mycket. Jag tar mer ansvar och vill utveckla de egenskaper som ledare på planen och det tycker jag att jag har gjort under mina tre år i Djurgården. Jag ser också framemot vad ett till år kan göra. 

Under fjolåret ärades också Nellie med vicebindeln tillsammans med Sessy Åsland. Ledarskapet är något som hon som bekant känner att hon har utvecklat under sina år i blårandigt. 

– Jag försöker vara väldigt involverad i det vi gör på planen och jag har en central position på mittfältet. Man har många runt omkring sig och jag vill hjälpa dem i både kommunikation och med aktioner. Jag tror att tränarna ser att jag försöker hjälpa till så mycket jag kan och att mitt snack och engagemang leder till att jag styr spelarna. Det är det jag tror de ser, att jag är en ledare som tar plats och försöker styra mina medspelare. 

”Han får laget att förstå det vi vill jobba med” 
I somras presenterades Marcelo Fernández som ny huvudtränare för Djurgårdens damlag. Den återvändande tränaren kom från flera framgångsrika år i BP:s verksamhet. Nellies första intryck av 41-åringens ledarskap är bra. 

— Jag tycker han har väldigt hög kompetens och han har ett lugn och en trygghet som verkligen har smittat av sig på laget. Han får laget att förstå det vi vill jobba med och han har tålamod med alla spelare. Det märks att han har rutin sedan tidigare och för oss spelare ger det en trygghet och något vi kan tro på lite mer. Sättet han pratar med spelare individuellt höjer varje spelare och det tycker jag är jätteviktigt. 

2024 har precis kickat igång och den här veckan gick Djurgården in i sin fjärde träningsvecka. Ambitionerna med säsongen är höga och Nellie ser fram emot året som kommer. 

— Det är alltid spännande med en ny säsong. Man vill se vad laget har tagit för kliv och vilka spelare som kommit in. Det är kul att se hur spelare man spelat med tidigare utvecklats och vilka egenskaper som man får in. Jag hoppas att vi kan få till bra träningspass och träningsmatcher inför uppstarten. 

— Det ska bli väldigt kul med Svenska Cupen som drar igång snart. Målet är att gå vidare från gruppen och ta sig till en semifinal, något annat finns inte.

Även målet i allsvenskan är tydligt.

— Det är ingen tvekan om att vi vill komma högre upp än vad vi gjort de senaste 4-5 åren. Någonstans i mitten av tabellen ska vi kunna ta oss, det är målet. 

Nyförvärven har gjort goda intryck 
Hittills har Djurgården presenterat fem nyförvärv. Ina Vårhus, Meja Staffansson, Zara Jönsson, Maria Brochmann och Shinomi Koyama. Den numera rutinerade DIF-mittfältaren tycker att samtliga gjort goda intryck. 

— De har kommit hit och tagit för sig och gjort det bra. Vi hade en träningsmatch i helgen (mot Bröndby), man märker att relationer behöver bli bättre. Men så är det när nya spelare kommer, nya egenskaper ska in i laget och det tar tid. Men jag ser inte det som något svårt, det kommer bli jättebra! 

I en intervju med Forum 1891 berättade nyförvärvet Zara Jönsson om hur mycket hon ser fram emot det stundande träningslägret i spanska La Manga. Djurgårdens mittfältsstjärna stämmer in sig i samma kör.

– Det ska bli jävligt skönt faktiskt, säger hon och skrattar till. 

– Nu har vi ju fått träna inomhus och inte påverkats så mycket av vädret. Men det ska bli skönt med lite miljöombyte och komma till värmen. Vi får även lära känna varandra utanför planen och träna för fullt. Jag ser fram emot det!

* * *

Vad tror du om Nellie och Djurgårdens säsong 2024? Vad tyckte du om intervjun? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton. 


Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12024-02-01 19:29:00
Author

Fler artiklar om Djurgården