Niklas Holmgren: ”I början tyckte en del: måste du skrika så mycket? Idag uppskattas det engagemanget mycket mer”

Niklas Holmgren: ”I början tyckte en del: måste du skrika så mycket? Idag uppskattas det engagemanget mycket mer”

Niklas Holmgrens stil har i snart trettio år engagerat och kanske var han före sin tid? Inspirerad av såväl svenska som nordamerikanska kollegor skriker han sig numer uppskattat hela vägen till en vinst i kategorin ”Årets sportkommentator”.

Stort grattis Niklas!
– Tack så väldigt mycket! Är ödmjuk och tacksam, för detta folkets pris. Det värmer att få uppskattning, kanske behöver man uppskattning mer än någonsin nu när tiderna är som de är.

Vad betyder ett pris som detta för dig?
– Det visar ju att det jag gör är uppskattat och det är enormt roligt att känna! Ett definitivt kvitto på att ens arbete spelar roll och det gör det mer meningsfullt att köra på. Värmer ju även att känna att jag inspirerar andra. Idrott är känslor, det verkligen engagerar, och det känns bra att veta att andra kan känna att de delar passionen och glädjen med mig. Hittills har jag väl gjort det bra, men man vet aldrig när det vänder! Plötsligt så kommer det någon som tycker att jag sagt något dumt om just den personens favoritspelare eller lag och då måste man vara vaken i det.

Du har kommenterat sport, framförallt hockey och fotboll, i över 30 år. Vad är det som gör att du hållit dig kvar på den här ”scenen”?
– Ja, jäklar, sen 1993 har jag varit med. Jag kom fram i en tid när det öppnade upp sig, precis där i skarven, efter att ha gjort ngt vick på SR och när Canal+ och Viasat öppnade upp i Norden och TV3 köpte hockey. Det var en ganska häftigt och föränderlig tid. Men mitt jobb har varit och fortfarande är det bästa jag vet. Jag kan ha det jobbigt med något i livet, men när jag sätter på de där lurarna och sätter igång, ja då är det som att allt är borta. Sen har jag haft turen att få jobba med att följa de ligorna som legat mig varmast om hjärtat. Vilket har gjort det ännu roligare. Men nyckeln är att det har varit så jäkla roligt och när jag vaknar på morgonen så tänker jag: vilken match ska jag jobba med idag?

Så du har tagit det lite som det kommer, med din karriär?
– Lite grann så! Gjort ligorna jag tycker är rolig att göra, framförallt. Jag har inte haft en plan om att jag ska just ”dit”.  Men i hockey har jag gjort allting, i fotboll har jag kvar den där stora VM-finalen. Så jag får försöka att fortsätta göra ett så bra jobb som möjligt, så att jag kan bocka av även det.

Sällskapet bredvid dig, en expertkommentator, hur mycket påverkar hen ditt sätt att jobba?
– Blir ju så mycket mer humor och lättsamt med någon bredvid. Samspelet som uppstår är det roliga och gör min roll annorlunda.

Men dina förebilder så, vilka var de?
– När jag växte upp fanns det ett fåtal profilerade personer. En var Bengt Grive. Han kom att bli min mentor på Eurosport och för mig var han viktig i det språkliga och kring hur jag utvecklade det. Han kunde ringa in till redaktionen mitt i en halvlek och jag svarade så kom det en kort kommentar: Niklas du har använt ordet fenomenalt två gånger i en halvlek. Jag har använt ordet fenomenalt två gånger på 50 år. Och så la han på. Ett effektivt sätt, som har lärt mig mycket. Andra som inspirerat är Tommy Engstrand, Arne Hegerfors och så har jag plockat en hel del från utländska kommentatorer. När jag kommenterade Stanley cup så lyssnade jag väldigt mycket efter hur Kanadensare och Amerikaner kommenterar ishockey. I början tyckte en hel del att - måste du skrika så mycket när det blir mål? Men idag är det annat! Idag uppskattar man det där engagerade mycket mer.

Så vilka är dina knep?
– Det finns lika många kommentatorer som tekniker. Jag brukar skoja och säga att det viktigaste jag lärde mig i skolan var att skriva fusklappar. Det går bara inte att komma ihåg all statistik och att använda sig av en telefon där och då funkar inte alls - två tre tryckningar så är den situationen över. För allt i TV är tajming. Numer finns det så otroligt mycket information om alla spelare. Jag skriver upp alla fakta. Var de spelat, meriter, om de spelat tillsammans med någon av spelarna på plan tidigare och allt det. Vissa saker består och kan såklart återanvändas. Men så kommer nya fakta och då känner du igen spelarnas bakgrund och det är enklare att fylla på. Säg att det är en bra och intensiv match, då kanske jag använder 40-50 procent av det jag läst på. Är matche tråkig, måste jag använda 100 procent av det jag har förberett. Att läsa på gör det mycket roligare att göra matchen, för du har fakta. Men så måste man tänka på vilken ens publik är, för du ska aldrig underskatta tittarna. Gör du landslaget så kanske du behöver vara mer tydlig för krångligt språk utesluter tittare.

Hur ser du på responsen och feedbacken som kommer från de som tittar?
– Man måste vara hårdhudad, det är inte en lätt bransch på det sättet. Sticker du ut hakan så kommer det komma en del kritik. Men det beror på hur kritiken formuleras. Den tillhör jobbet och är den konstruktiv, så finns det något där att ta vara på. Grejen med sociala medier dock är att det kommer rakt till en. Så det gäller att sålla i den kritiken, för ingen tycker att det är roligt att få skit och elakheter. Men så kommer nästa match och så kör man på.
För man är aldrig sämre eller bättre än sin senaste match?
– Haha! Exakt så, det gamla ordspråket.

Och framåt nu då - vad väntar?
– Jag trivs väldigt bra på Nent och ser mig själv vara kvar där. Vi har ju väldigt fina matcher och mästerskap som vi jobbar med. Så jag springer ingenstans utan tar en match i taget.

Till sist så. Hur firar du denna utmärkelse?
– Just nu är jag ute och går med hunden, sen jobbar jag i helgen och får fira med att göra en ännu bättre ifrån mig. Det blir också tårta med mina närmaste och så får jag fortsätta hålla mig uppdaterad!

*** *** ***

» Här är alla vinnarna i Guldskölden 2021

På vår sida för Guldskölden kan du läsa alla vinnarintervjuer och hitta alla tidigare vinnare.

Aldijana Talicaldijana.talic@svenskafans.com@SuperAldi2022-03-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans