Jakten på Allsvenskan, dag 143 - "Staden Norrköping vill ha passningar"
PVH har intervjuat IFK Norrköpings marknadschef Fredrik Ringborg. Fredrik förklarar bland annat att ett fotbollslag kan ha en positiv påverkan på näringslivet.
I månadsskiftet januari-februari intervjuade jag IFK Norrköpings marknadschef Fredrik Ringborg. Utifrån det samtalet uppkom flera intressanta diskussioner, vilka jag ämnade följa upp.
Jag ringde därför upp Fredrik - eller det var snarare Fredrik som ringde mig, för att jag inte skulle behöva stå för mobilkostnaden. Verkligen storstilat gjort och någonting som uppskattas av en fattig student.
Hej Fredrik! När vi talades vid i januari sade du att IFK hade några intressanta samarbetspartners på gång. Hur har det utvecklats?
- Vi har fått in AXA som är en helt ny samarbetspartner till oss. Det tycker vi är väldigt roligt eftersom att de vet hur man bör äta, jag skulle vilja säga att de har gjort en gedigen forskning kring hur man ska äta. Detta har lett till att alla spelare har fått utbilda sig om hur de ska äta rätt, vilket kan vara avgörande för att få en bra uppladdning inför match.
- AXA har fått mycket exponering genom oss och det är kul ha en partner som jobbar med kommersiella produkter. Exponeringen av Superettan har ökat enormt, inte bara genom Sport-Expressen, utan allmänt. Skillnaden är enorm med hur det var för fem år sedan. IFK sänds nu åtta-tio gånger per år i TV. Företag med konsumentprodukter vill synas, och de kan göra det hos oss billigare än vad de skulle kunna göra i Allsvenskan.
- Vi har också Rejmes som är med oss igen, de är nya i Kamratelvan. Vi anser dem som en bra spelare att ha med. Det är kul att få in ett företag med ledare som har idéer.
Vad innebär i själva verket Kamratelvan?
- Det är där vi har våra största samarbetspartners. Kamratelvan är en krets av Norrköpingsbaserade företag som har hjärta för IFK och staden Norrköping.
Vilka kriterier ska företaget uppnå för att vara med i Kamratelvan? Handlar det bara om ekonomiska aspekter?
- Både och. De som har valt att vara med i Kamratelvan har tagit ställning till att exponering är värdefull för dem och betalar för att få detta. Det finns dock olika drivkrafter, vissa är ute efter exponeringen, medan andra menar att ett engagemang är positivt för staden och stöder laget för att Norrköping ska vara en bra stad att bo och leva i.
- Det är så att ifall fotbollslaget är bra så får staden självförtroende. Det finns bevis för att produktiviteten ökar i samhället. Ta Linköping som ett exempel, där är de stolta och rakryggade, vilket smittar av sig. De vågar ta plats och känner självförtroende.
Vi talade också om samarbete mellan IFK och Östgötatrafiken, jag föreslog ett upplägg med gratis bussresor till match. Vad jag förstår fick folk åka gratis i premiären ifall de bar till exempel IFK-halsduk?
- Ja, Östgötatrafiken är ny sponsor för i år efter att ha varit ifrån ett tag. Vi tog upp diskussionen om gratis transport, delvis på grund av att du väckte tanken. Vi tycker att det var en bra idé att de som visar sig i IFK-utstyrsel får någon belöning av det.
- Men det har visat sig vara svårt att köra detta koncept fullt ut, men idén ligger kvar för att fortsätta med detta i någon form i framtiden. I takt med att vi når framgångar ska vi damma av denna idé igen. Om det blir i höst eller nästa säsong får vi se. Det finns vissa aspekter att ta hänsyn till. Men det ska ju som sagt vara lätt att ta sig till matchen. Det är bra om det kan vara gratis och att bussen går direkt till Parken. Men allting tar tid att genomföra. En annan sak som jag tycker är bra är att bussarna på matchdagen har IFK-flaggor, vilket är härligt att se.
Vi diskuterade också en ombyggnation av Parken. Det har skrivits om detta i tidningar. Men har ett definitiv beslut tagits i frågan?
- Det är ju så att det finns ett förslag som är framtaget. Men den demokratiska vägen är lång, vi hoppas på ett inriktningsbeslut i sommar för att sedan ett slutgiltigt beslut i höst.
- Vi jobbar för fullt med att ta fram ett så bra förslag som möjligt. Vi utgår ifrån befintliga Parken, vilket innebär vissa begränsningar. Men det ger också utmaningar. Parken har funnits i över 100 år. Sedan 1958 har i stort sett inga förändringar skett förutom bygget av EM-läktaren 1992.
- En ombyggnad av arenan kräver restauranger, bättre försäljningsställen, mer toaletter och så vidare. Vår plan innehåller allting sådant. Vi känner en enorm lust för att det ska bli av och jobbar stenhårt med att få igenom förslaget.
Hur motiverar ni detta för kommunen?
- Att det är positivt för staden. Sök på ”city branding” på Google och du får sex miljoner träffar. Städer kan idag ses som varumärken. Det är hård konkurrens om arbetstillfällen och så vidare. Syns du inte på fotbollsplanen får du inga passningar. Det är samma sak med städer.
- Staden Norrköping vill ha passningar, genom att nå Allsvenskan exponeras IFK 50 timmar i TV varje år. Laget heter IFK Norrköping och namnet Norrköping exponeras på så sätt. På grund av detta är arenafrågan ett tungt argument, om IFK ska vara framgångsrika måste arenan hålla måttet för att skapa en ekonomisk förutsättning för föreningen.
- Många hockeylag omsätter idag över 100 miljoner. Vi måste helt klart höja vår omsättning, säkert fördubbla den för att få goda sportsliga förutsättningar vilket kan lyfta hela staden och näringslivet. Idag bygger Halmstad, Kalmar, Malmö och Stockholm nya arenor. De som kommer på efterkälken kommer att få sämre ekonomiska möjligheter.
Har du lyckats locka folk till Parken i år som du har önskat?
- Det ligger i alla fall inte under vad vi har hoppats på. Vi har inte haft de största lagen på besök ännu, de kommer i höst och lär dra mer folk. Vi har också haft otur med dåligt väder nu i början av serien. Vi hade väl omkring 6300 i premiären, vilket vi tror kunde vara 2000 till vid fint väder. Väder spelar en stor roll, framförallt för de ”sista” besökarna.
- Mot Falkenberg och Mjällby har vi haft omkring 4000, vilket jag tycker är okey för de matcherna. Men jag hoppas så klart att det kan bli fler. Vi har ju också haft en sportsligt dålig start vilket påverkar marginalåskådarna, de som går för att se ett vinnande lag har än så länge uteblivit.
- Men vi hoppas kunna dra nytta av sommarens VM, förhoppningsvis kommer folk att tänka fotboll 24 timmar om dygnet vilket jag hoppas vi kommer att kunna utnyttja för att få folk till Parken.
Då jag bor i Kalmar har jag inte haft möjlighet att se någon hemmamatch i år. Har ni haft några speciella arrangemang kring matcherna?
- Vi har bland annat försökt att tillfredsställa våra samarbetspartners genom att erbjuda dem speciella lounger, istället för att de ska gå till vanliga kiosker när de vill handla under match. Detta för att de vanliga besökarna ska få mindre köer till kioskerna.
- Vi har också satsar mer på ambulerande försäljning, främst när det gäller kaffe, men folk är lite tröga på det. De som vill ha kaffe ger sig verkligen ut till kioskerna, medan de som inte vill ha kanske sitter kvar. Men alla förändringar tar tid. Arenan har inte de bästa förutsättningarna för att dra försäljning.
- Vi har också bra aktiviteter innan match, husband som spelar musik, möjlighet att ta en öl med mera. Vi försöker få fler och fler att nyttja detta genom att visa att det finns. Dessa aktiviteter finns på Gunnars Nordahls plats, vår tanke är att det ska alltid vara någonting på gång där.
- Vi hade ett speciellt barnarrangemang i anslutning till Falkenberg-matchen, vilket bland annat innebar att barnen fick ballonger och gick gratis på matchen i sällskap med vuxen, Så olika typer av aktiviteter finns idag, men vi hoppas att det ska växa. Men visst är det så att de flesta kommer för fotbollens skull, men vi hoppas att sidoarrangemang ger helhetsupplevelsen någonting extra.
Ni har också haft arrangemang på stan med spelartruppen. Hur ser spelarna på sådana aktiviteter?
- De tycker att det är kul. De är professionella och vet att sådana aktiviteter följer med. Både våra samarbetspartners och fansen uppskattar detta enormt.
När det gäller framtiden, är det några intressanta projekt på gång? Eller är det arenafrågan som har mest fokus?
- Det är främst arenan. Men man kan säga att vi idag går igenom det mesta som vi tror är framgångsfaktorer. Vi analyserar olika faktorer för att kunna hitta områden där vi kan förbättra oss. Det kan vara alltifrån transporter till bortamatcher och att erbjuda spelarnas tjejer arbeten. Det gäller att bli attraktiva och skapa ett gott rykte. Vi är duktiga redan idag men vill så klart alltid bli bättre.
- Alla företag med självinsikt går igenom frågor som; Vad gör vi? Är vi bra? Vill marknaden ha detta? Vi vill vara till för dem som gillar oss och då är viktigt att göra rätt saker. Just nu är mitt fokus på skrivbordet, gräva, analysera och räkna för att sedan komma med specifika planer.
- Slutligen vill jag poängtera att vi gjorde en undersökning i februari om vad Norrköpingsborna tyckte om IFK. Vi fick mycket positiva svar, även från de som inte är idrottsintresserade. Vi intervjuade 445 människor, 47% av dem hade IFK som favoritlag i staden – detta gällande männen. Siffran för kvinnor var lägre, många hade inte något favoritlag.
- Vi fick i undersökningen reda på att vi uppfattas som en modern förening. På en skala mellan 1-5 var medelvärdet 3,4 på frågan om IFK uppfattas som en nutida och modern förening.
- Men det viktigaste som undersökningen visade var att IFK Norrköping är bra för staden. På skalan 1-5 var den siffran 4,34. Av de 445 som intervjuades var många inte idrottsintresserade, trots detta menar alltså de flesta att IFK är bra för Norrköping. Det är roligt att se sådana positiva attityder. Det glädjer oss och ger oss energi att gör ännu mer nytta för staden och våra fans.
Det är verkligen roligt att höra. Tack för att du tog dig tid att besvara mina frågor.
- Tack själv.