Under skinnet på Janne Andersson del 1
I denna mycket djuplodande intervju, får våra läsare svaret på många frågor. Pekings tränare är själv en gammal skyttekung som tycker att det är viktigt att bygga laget bakifrån. Vad är det som styr byten under match? Vilken person är kanske lite för snäll i organisationen? Läser Janne vad som skrivs i massmedia? Det här och mycket mer kan du få veta om du tar dig tid att läsa. Imorgon kommer del 2 då Janne delger sina tankar om fjolåret och förväntningarna på den här säsongen!
Fotboll. Smaka på ordet. Det är ett ord som i bästa fall påminner om sommar, ljumna kvällar i kortärmat. Det ger en behaglig känsla i kroppen. Det där lite pirriga i kroppen inför en match. Det är ju dit man längtar. Den här dagen är det riktigt svårt att få tag på den känslan hur mycket jag än försökte. Det är ett riktigt äckligt väder, en torsdag i mitten på januari. Regnet vräker ner när jag svänger in på IFK:s parkering utanför Nya Parken. Jag ska träffa Janne Andersson, tränare i IFK Norrköping.
Jag skyndar in på kansliet för att slippa bli alltför blöt. Kansliet har en modern design och ser ut som en glasbur som man ställt på sidan av Parken. Min vana, alternativt ovana trogen, så är jag ungefär 20 min tidig. Tänkte då att jag kan ”checka” om årskorten dykt upp vilket de hade. Fick mitt kuvert och satte mig i soffan med en kopp kaffe och väntade. Efter en stund kör några bilar fram utanför entrén och delar utav IFK:s A-trupp kliver in för att passera till omklädningsrummen. De har precis genomfört ett av försäsongens alla fyspass. I dag har det stått brottning på schemat. Ett par minuter senare kommer han gående nedför trappan och fram till kaffeautomaten. Han nickar och säger hej, vi tar i hand och hälsar och han sätter sig. Janne verkar väldigt avslappnad med tanke på att han just kommit från ett träningspass.
Jag börjar med att låta Janne berätta lita om sig och sin familj
-Jag har en fru och två döttrar. 18 och 20 år. Har även en hund. Han heter Sigge(7 år) och är en Lagotto, en Italiensk tryffelhund. När vi har någon slags omröstning hemma så förlorar jag med 4-1, till och med hunden röstar emot mig, skämtar Janne
Kan du beskriva dig själv som människa
– Jag tycker nog att jag är rätt så strävsam, uthållig i det jag gör. Tror på att hårt arbete lönar sig. Trogen och lojal emot folk omkring mig. Tror på teamwork och att man tillåter sig att saker tar tid, för det gör det även i den här branschen. Man får inte vara för otålig. Jag tycker att jag har bra tålamod och är rätt så envis.
Människan Janne Andersson
När du väl är ledig, kan du koppla bort fotbollen
– Nej det går inte. Att vara fotbollstränare är inte ett jobb utan en livsstil. Man lever fotboll brukar jag säga. Man stämplar aldrig ut eller in. Jag tror det måste vara så för att bli något bra. Jag upplever det som en stor förmån att få hålla på med det här yrket.
Har du någon dålig/bra egenskap
– Ibland kan jag bli väldigt tjurig. Jag har en väldig vinnarskalle på gott och ont. Det kan göra att det ibland brinner till i huvudet på mig vilket i sin tur kan innebära att man tar en del sämre beslut. Jag kan bli lite för arg och förbannad. Det är ingen bra egenskap. Om jag ska säga något bra om mig själv så är det väl just min vinnarskalle. Som sagt, på gott och ont. Kanske också att jag har tålamod, det tycker jag är en bra egenskap.
Vad gör dig glad/arg
– Riktigt glad kan jag bli när jag ser unga grabbar som jag haft hand om lyckas inom fotbollen. Det är en enorm tillfredsställelse. Givetvis att vinna matcher, det hör ju till det här jobbet. Den första stunden efter en vunnen match, att få uppleva glädjen i omklädningsrummet med grabbarna. Det gör mig glad.
Det som gör mig arg är de stora frågorna. När folk far illa och blir orättvist behandlade gör mig riktigt förbannad.
Är du bra på att ta kritik
– Kritik kan jag ta men sällan från tidningar. Det beror ju på att det som står där i är sällan sant. Jag läser inte så mycket tidningar, brukar hålla mig till de lokala. Ofta när de skriver om mig så vet jag att det inte stämmer. Då tappar man förtroendet för dem. Däremot kritik från omgivningen måste man vara öppen för. Befogad kritik har jag inga problem med, där är jag alldeles prestigelös. Alla gör vi fel. Tyvärr så finns det många människor som tror de känner mig, vet vad jag är för sorts person. Allt sådant gör att man läser och bryr sig mindre av vad som står i tidningar. När man var yngre tog man till sig av sådant men det blir sällan bra.
Händer det att du blir trött på fotboll
– Nej, men så är jag heller ingen fotbollsnörd. Jag följer inte fotbollen i Europa särskilt mycket, ser sällan dessa matcher. Däremot allsvenskan i syfte att förbereda mitt lag så bra som möjligt. Jag ser väldigt mycket allsvensk fotboll. Både live och på tv. Den delen som gäller mitt jobb blir jag aldrig trött på.
Vad gör du för att koppla av
– Det blir väldigt mycket egen träning då. Styrketränar en del och löper. Har även en racercykel jag bruka använda när det är säsong. Tycker om att vara ute och träna länge, gärna ett par timmars löpning eller cykling. Då mår jag bra. Givetvis vara hemma och umgås med familjen och koppla av också.
Fotbollsmänniskan Janne
Du är ju Alets IK:s meste målskytt genom tiderna. Har du koll på hur många mål du gjorde...
– Nej det vet jag faktiskt inte, men jag gjorde en jävla massa mål. Har funderat på att kolla upp det. Jag har gjort allt i den klubben, kan man säga. Är väldigt stolt över att vara hedersmedlem i klubben, den första genom tiderna.
Vad upplever du som din största merit som tränare
– Det är väldigt olika dimensioner i det här. Jag var tränare i Laholm på 90-talet, vi gick upp i tvåan för första gången och var väldigt nära gamla div 1, dagens superetta. För lilla Laholm var det jättestort. Det håller jag väldigt högt. Sm-guldet med Halmstad som assisterande till Tom Prahl känner jag mig väldigt delaktig i. 2004 när jag själv var chefstränare föll vi på mållinjen i sista omgången mot MFF som gick förbi oss då. Det var en väldig bitter förlust men som helhet var säsongen väldig rolig. Vi var tippade att ligga i botten men överraskade. 2005 när vi slog ut Sporting Lissabon ur UEFA-cupen. Det blev inte så stora rubriker för det var lilla Halmstad som gjorde det. Det är knappt någon som kommer ihåg det men det var en otrolig bragd. Det faktum att vi klarade oss kvar med IFK förra säsongen håller jag också högt. Det var inget lätt uppdrag att ta men vi grejade det.
Ditt roligaste fotbollsminne
– Då får jag nog säga Sporting Lissabon, när vi slog ut dem på övertid på Estádio José Alvalade.
Vilket lag har du i hjärtat i dag
– Givetvis min moderklubb, Alets IK. För övrigt är det IFK som gäller.
Har du något drömlag som du skulle vilja träna
– Jag sa på skoj för ett tag sen när vi stod och snackade att Arsenal skulle vara roligt att ta sig an, men det dödade Stefan Hellberg direkt genom att säga att det aldrig skulle bli aktuellt. Det är nog enda gången han varit elak, ha ha. Annars har jag nog inga visioner eller direkta mål, jag går till mitt jobb och gör så gott jag kan varje dag och hoppas att det räcker.
Var tränarjobbet ett mål eller bananskal
– Det var aldrig ett mål eller planerat på något sätt. Det blev bara så på vägen. Min moderklubb skulle starta ett flicklag som syrran ville börja spela i. Därför började jag som tränare och på den vägen är det. Jag har nog haft ledaregenskaper hela tiden så att jag skulle jobba med människor på något sätt visste jag.
Du bor ju i Halmstad, hur ofta pendlar du? Har ni planer på att flytta hit...
– Jag bor i Halmstad men är väldigt sällan där. Jag är nästan alltid här i Norrköping. Har vi ledigt så givetvis åker jag hem. Som nu när det inte är säsong kan man kanske få en lördag och söndag ledigt. Sedan under säsongen så är det ju väldigt mycket fotboll även helger och så ska det ju vara, det vet man när man tar det här jobbet. Vi har pratat om att flytta hit men så länge lilla tjejen går i skolan så blir vi kvar. Efter det så är vi väldigt flyttbara men inget bestämt.
Detta var lite om Janne själv och hans person. Janne ger ett väldigt lugnt och sansat intryck och vilar aldrig på svaret. Han verkar väldigt säker på vad han ska svara tvekar sällan. Nu lite mera om Jannes tankar kring fotboll och hur den ska bedrivas.
Taktiken och laget
Hur ser din fotbollsfilosofi ut? Hur vill du att fotboll ska spelas...
– Det där är en jättestor fråga. Man kan prata hur länge som helst om detta. Man brukar säga om de lag jag har haft att de är bra fysiskt tränade och har ett bra försvar, det är den ”stämpeln” de brukar få. Min ambition är också de ska vara så, samt att vi ska vara duktiga på fasta situationer och kunna hantera snabba omställningar. Ett bra spel som gör att vi kan vara ett spelförande lag hör också till hur jag vill att fotboll ska se ut.
Försöker du alltid spela ditt spel eller anpassar du efter motståndaren
– De lag som säger att de inte anpassar sitt spel tror jag ljuger. Självklart försöker du spela ditt spel men man ska komma ihåg att man har alltid en motståndare som vill förstöra för dig. Därför är en viss anpassning nödvändig. Man får dock inte överge sin spelidé för mycket. Man har ju alltid vissa grunder som man håller sig till. Det finns även yttre omständigheter man tar hänsyn till: gräs, konstgräs, bra gräsmatta, dålig gräsmatta, hemmaplan, bortaplan. Man kollar hur motståndaren ställer upp på plan men då är vi inne mer på taktik. Det gäller att vara flexibel, även under en match måste man kunna ändra om det behövs.
Hur stort inflytande har du när det gäller att köpa spelare till klubben
– Jag har ju ett väldigt stort inflytande när det gäller nya spelare till klubben. Vill inte jag ha en spelare så ska vi inte ha honom. Det är ju trots allt jag som ska ta ut spelarna till match. Vi är ju ett gäng här som sitter och diskuterar kring det här (Stefan Hellberg, Tony Martinsson, Peter Hunt) och jag. Både ekonomiska, politiska och sportsliga aspekter vägs in. Vad gäller det sportsliga så är det ju mitt och Tonnas bord. Peter Hunt är ju med och beslutar vad det gäller det ekonomiska. Peking Soccer Invest (PSI)finns ju givetvis också med när det handlar om ekonomi. Vi har olika roller men alla beslut som tas har en väldigt bred förankring. Det tycker jag både fungerar och är väldigt bra.
Kan vi känna oss säkrare i år nu när ni har klarat första säsongen i allsvenskan. Eller är det en klyscha
– Det finns många klyschor. Jag tror inte på sånt, man får hålla sig till sin målsättning och jobba utifrån det. Ett steg på vägen har vi ju absolut tagit genom att vi hade ett antal spelare som inte hade spelat allsvensk fotboll förut som har fått ett år nu. Det ger erfarenhet och en viss mognad i laget. Jag tycker det finns alla möjligheter att vi ska höja och förbättra oss ett steg. Men vi behöver även ha in ett par till spelare som tillför lite mer stabilitet och för att få lite mer spetskompetens i laget. Det jobbar vi på.
Morten Morisbak Sjönsberg
– En sådan spelare som vi har tittat på och som har de egenskaper vi söker. Det är väldigt viktigt att en mittback har ledaregenskaper och kan styra sin backlinje. Det har Morten och han kommer att tillföra laget mycket stabilitet där bak
Anders Whass är ju en väldigt omtyckt spelare här i Norrköping. Tror du på come back?
– Nej det tror jag inte. Han har valt det civila och det får vi respektera. Dock en väldigt härlig kille och en bra spelare. Önskar honom all lycka i framtiden.
Bojan Djordjic, är det en spelare du skulle vilja ha i laget
– Det där är en hypotetisk fråga som jag helst inte svarar på. Han har väl gjort det bra på sitt sätt, känns kanske som han börjar bli gammal. Nja, jag säger nog nej.
Har vi någon ”pappa” i laget? Får vi en i Morten...
– Det är det som jag har efterlyst lite grann, att få in några fler ”pappor” i laget. Då menar jag hela biten, i omklädningsrummet och på plan. Att de tar lite mer ansvar och kan vägleda de yngre spelarna vi har. Florén, Smedberg och några till har de här egenskaperna. De gör sina medspelare bra. Morten är absolut en sådan spelare.
Vilka delar behöver förstärkas
– En mittback till och gärna en central mittfältare. Annars tycker jag vi har en ganska bra mix i laget utifrån det perspektivet att vi ska ta ett steg till, inte att vi ska bli svenska mästare. Målvaktsfrågan håller vi på att titta på. Vi behöver ju en tredje målvakt och vi har några unga killar som vi håller på att utvärdera.
Anpassar du spelet efter spelarna eller kräver du att de ska klara av att spela ”ditt” spel
– Du måste alltid anpassa spelet efter spelarmaterielet. Däremot vill man ju alltid ha en viss flexibilitet, kunna utnyttja spelare på olika taktiska sätt. Det viktigaste är att du uppfyller de grundidéerna som du vill ha i spelet.
Några spelare som du tycker är särskilt viktiga för laget
– Nja, jag tycker inte om att sortera spelare på det viset. Men vi har ett antal spelare som spelade de flesta matcher förra året, och de utgör en slags grund i laget att bygga vidare på.
Spelare med negativ attityd hur påverkar det laget
– Det är givetvis aldrig bra med negativitet. Spelare som har en mindre bra attityd har ofta jobbigt med sig själva. Det handlar ofta om en mognadsprocess. Då gäller det att de har bra förebilder. Där har jag som tränare en viktig roll och även lagets ”pappor” som jag nämnde förut. Det gäller att vi påverkar dem i rätt riktning och får dem att hänga på det positiva i stället.
Hur mycket betyder Astrit? Har det blivit för mycket focus kring honom...
– Han är en extraordinär talang. Han har unika egenskaper i sin teknik och sitt passningsspel som gör att man förväntar sig mycket av honom. Samtidigt får man inte glömma att han fortfarande är en ung spelare. Han har mycket som en bra spelare ska ha, han har stor potential. Han har de här egenskaperna som gör att han sticker ut, syns på plan. Det gör att media gillar att skriva om honom och förväntningarna blir väldigt stora. Jag kan tycka att det blir lite för mycket focus kring honom, ja.
Han har ju själv sagt att han vill vidare ut i Europa och ganska snart. Hur tänker man som tränare då?
– Jag tycker det är sunt. Det visar på drivkraft. Det handlar om utveckling för de här unga lirarna. Det visar att de vill bli bättre. Hellre för mycket av den varan och att man kanske får hålla emot lite än att man hela tiden måste pusha dem för att de själva inte har motivation. Hemska tanke om alla spelare var nöjda.
Hur viktigt är spelarnas uppträdande utanför plan
– Mycket viktigt. Spelare och även ledare är ju ambassadörer för IFK. Vi kan ju inte sitta på krogen och gapa på kvällarna. Det är ju en läroprocess för de unga spelarna att förstå vad som förväntas av dem. För mig är det viktigt att man uppträder riktigt och korrekt och att man förstår att man representerar en idrottsklubb, i det här fallet IFK Norrköping. Samtidigt är det ju så att för de här killarna på den här nivån är det ju mycket träning och väldigt få tillfällen att koppla av och göra någonting annat. Det måste de ju också få göra, fast på rätt sätt och vid rätt tillfälle.
Finns det en dialog inom klubben angående detta
– Jaja absolut. Det finns ingen tvekan. Det är ju inte bara jag som tycker så utan det kommer ju från klubbens sida också. Men vi pratar om det mycket och jag hoppas att vi kan bli bättre på det. Men som sagt, de måste också få roa sig precis som alla andra i deras ålder.
Har spelarna något inflytande på träning/match eller styr du med järnhand
– Jag lyssnar på spelarna angående vissa saker och vissa lyssnar jag inte alls på. En del spelare kan komma med idéer angående fasta situationer, som hörnor frisparkar m.m. Sådant kan jag själv klart lyssna på. Men vad gäller spelsystem osv bestämmer jag. Så måste det vara tror jag. Men att man har en pågående dialog tror jag är viktigt och att jag lyssnar på dem i vissa situtioner. Men lika viktigt är det att de vet vem som bestämmer och att jag kan ta det. Att jag tar ansvar för besluten, både de bra och de dåliga. Där får inte vara någon tvekan.
Har du en bra relation till ALLA spelarna
– Ja det tycker jag. På ett fotbollsmässigt plan har jag det absolut. På ett personligt plan kan det vara svårt att skapa den kontakten när man har en trupp på tjugofem personer. Då är det ju inte bara jag utan vi är ju ett helt team som ska kommunicera med spelarna. Vi har fys-tränare som pratar träning och idrottspsykolog som jobbar med den delen. Vi har Stefan Hellberg som försöker prata lite mer med de yngre som inte kommit fram riktigt ännu. Men jag vill gärna poängtera att med en trupp på tjugofem spelare kanske man inte hinner prata lika mycket med alla men dörren är alltid öppen för spelaren själv att ta kontakt om det är något han vill diskutera. Så måste det vara.
Hur gör man med de unga spelarna? Hur spelar man in de i laget...
– Nummer ett är att man är hel och frisk och att man är med på träningen. Att man får en kontinuitet i sitt tränande. Det håller inte att man är borta var tredje träning på grund av annat. Så är det på den här nivån. Är de med på träningen så lär de sig hur man ska uppträda och agera för att komma med i truppen. Då sker det per automatik att de kommer med på bänken till slut och är det så att de fortsätter att utvecklas så får de starta rätt vad det är. Det är inte bara en sak som avgör i det här utan en längre tids anpassning. En sak som är jätteviktig i det här och som jag hoppas vi kan bli bättre på i IFK är att hålla de unga spelarna hela och skadefria. Det är en nyckelfråga för mig. Vi har ju stärkt upp den biten i och med att Jonas Hellberg som är fys-tränare har kommit till IFK.
Är utlåning ett bra sätt? Vad händer med klubbkänslan...
– Det kan vara ett bra sätt. Det där är väldigt olika. I David Nilssons fall var det ju väldigt lyckat. Han fick ju chansen att spela ett antal matcher i div 1 vilket gjorde att han utvecklades enormt. Den chansen kunde han inte få hos oss just då. Det kan vara ett bra sätt men det är inte självklart. Angående klubbkänslan får man nog nu för tiden istället tala om lagkänsla. Det ser inte ut som det gjorde förr i tiden när man stannade väldigt länge i samma klubb. I dag får man i stället försöka skapa en bra anda i det laget man tillhör just nu.
Vad tror du om framtiden för våra unga talanger
– Vi har ju en del talangfulla spelare t.ex. Johan Andersson, Filip Persson, Alexander Fransson, Martin Andersson. Tittar vi på A-truppen så har vi Macke Johansson, Christoffer Nyman och även Isaac Thelin som är unga. De måste hålla sig hela och friska och samtidigt lära sig träna och jobba tillräckligt hårt träningsmässigt, utan att gå sönder. Då har vi en chans att bygga deras fysiska status på rätt sätt. Talangen finns där men man måste också klara av träning och ha en kropp som håller samt att dag efter dag ha en hög ambition att träna hårt. Då har de alla möjligheter att bli allsvenska spelare enligt mig. Talangen har de.
Hur är din strategi när det gäller att ändra en matchbild, är den bestämd innan? Bör man inte utnyttja alla byten...
– Både och. Man måste kunna kasta om. Man har en plan men den är mycket flexibel. Det är så mycket som ni på läktaren inte vet. Jag har ett byte kvar men jag kanske inte tror att spelaren på bänken kan göra skillnad, då byter jag inte. Tio minuter kvar av en match, då är det mycket lättare för de som är på plan och är inne i matchen att åstadkomma något än att jag byter in någon som ska vända en match. Om jag funderar på att göra ett tidigt byte då underkänner jag ju min egen laguttagning. Jag måste ju ge det laget jag har tagit ut chansen fullt ut. Sen finns det ju rena taktiska byten. Jag bytte in Bobby som yttermittfältare en match före någon annan som egentligen ska spela på den platsen, det kan ju tyckas konstigt. Orsaken är den att vi leder matchen och jag behöver ha in en till som kan försvara på fasta situationer för troligtvis så får motståndarna ett antal hörnor. Då kan jag välja honom före någon annan därför att han är två decimeter längre och kan bättre försvara på fasta vilket jag känner är ett hot. Jag menar att det finns massor av variabler att ta hänsyn till. Och ibland är det bara en känsla.
Jag kan tycka att laget uppträdde ojämnt förra året. Vad beror det på...
– Jag tror det delvis kan bero på att vi förra året hade ganska många nya spelare. Många som inte hade allsvensk rutin. Det handlar om en mognadsprocess att växa in i det allsvenska klimatet. Jag tycker ändå vi gjorde det ganska bra. Särskilt sista delen av säsongen, då var vi ganska jämna. I början fick vi lite för mycket utdelning och sedan kom en period som var tuffare och mot slutet tycker jag att vi växte in i spelet på ett bra sätt.
Hur tycker du att träningsmoralen i laget är
– Generellt var den bra när jag kom till klubben men den har blivit ändå bättre under året. Det tror jag beror på att när jag kom så var det en superetta-klubb som just hade gått upp i allsvenskan. Nu är vi en allsvensk klubb som ska hålla en högre klass och det krävs ju att man skruvar upp lite här och där. Jag tycker spelarna har vuxit in i den rollen på ett bra sätt. Vi hade en tung period i mitten på säsongen då truppen visade en otrolig moral som lyckades vända det läget vi var i och hänga kvar.
Det är bara ett par säsonger sedan IFK gick ut och sa att det är viktigt med den lokala anknytningen bland spelare och ledare. De var också på gång på ett bra sätt men den satsningen kom ganska snabbt av sig. Tycker du det är viktigt...
– Nja, kan man så är det bra men det är inget självändamål. Jag väljer ju hellre att ha en mindre lokal anknytning och spela högre upp än tvärtom. Så är ju verkligheten. Får man inte fram egna spelare så går det ju inte att satsa högt. Men man behöver inte ställa det mot varandra. I IFK i dag så finns det en hög ambition och inriktning att man ska få fram egna talanger.
Går du bra ihop med Stefan Hellberg
– Vi går jättebra ihop. Han har egentligen bara en dålig egenskap. Han är för snäll. En jättebra människa som fortfarande brinner för det vi håller på med, vilket är jätteviktigt. Jag trivs riktigt bra med Stefan.
Janne har ett sätt att berätta på som gör att han verkar väldigt säker. Det verkar som han redan har alla svar klara. Man får respekt för honom och hans kunskap. Han har en väldig koll på spelade matcher, resultat, när mål gjordes och vilka som spelade just då. Det känns som om han är en bra och trygg ledare.