Nationalarenan, Friends Arena, 2022-04-10 17:30

AIK - IFK Norrköping
1 - 0

AIK - IFK Norrköping - Spelarbetyg - Deppigt

En ny deppig förlust för IFK i en tidig måstematch. Mönstret känns igen. IFK har mycket boll och har en del chanser men chanserna förvaltas inte fullt ut.

Första halvleken består i att Peking får rulla boll relativt obehindrat av AIK. Hemmalaget ligger på kontring i stora delar av första halvleken. AIK skapar dock mer klara målchanser än IFK. I den 15:e spelminuten är det hemmalaget som tar ledningen via en hörna. Det var lite som att luften gick ur för IFK i och med målet. AIK låg väldigt sällan fel i sina försvarspositioner och hindrade IFK från att skapa något riktigt farligt första halvleken igenom.

Jag tolkar det som att AIK fick matchen exakt dit dom ville för att kunna stänga av IFK. Första halvleken slutar med ledning 1-0 till hemmalaget, ett stolpskott ifrån 2-0. Resultatet i första halvleken får ses som rättvist.

Andra halvleken fortsätter på samma linje. IFK har mycket boll men kommer inte igenom. Laget har ruskigt svårt att ta sig in i offensivt straffområde samt att få till några hotande avslut. AIK:s farliga kontringar ställer absolut till det för IFK. AIK håller IFK på rätt sida om bollen och har enligt mig bra kontroll på IFK. IFK försöker i slutet att forcera till en kvittering, men bollen vill inte in ikväll heller. IFK skapar inte jättemycket trots ett större bollinnehav.

Sammanfattningsvis är det samma melodi som vi såg senast mot Varberg. IFK rullar boll, men själva rullandet av boll är för långsamt och AIK hinner förflytta sig bra och ostressat. IFK kommer till en del möjligheter. Laget tar sig till chanser, men gör inget av chanserna. Norling säger att man var värda mer ikväll. Ja, kanske? Men det handlar om att göra mål och det gör inte IFK nu. Jag tycker det är väldigt tydligt att beslutet om att inte ersätta Sam har stått sig dyrt sett till de senaste matcherna. Noll mål och noll poäng. En bättre start hade man önskat sig. Klubben vill sluta topp 3 i år. Det rimmar dåligt med besluten ledningen har gjort. Ska Norling se över sitt 3-4-3? Ska Norling tänka om till ett 4-3-3? Frågor som bör lyftas. Jag har dock inga direkta svar just nu.

-----------------------
1 Underkänd
2 Godkänd
3 Bra
4 Mycket bra
5 Landslagsklass

Oscar Jansson- Lär hålla med om att hans ingripande vid AIK:s mål borde varit bättre. Med det sagt så gör han ett par fina räddningar. Det kunde stått både 2-0 och 3-0 till AIK. (2)

Filip Dagerstål- Börjar blöda igen, denna gång i läppen. Får tyvärr lämna matchen i slutet. Gör sitt jobb i kvällens match, enligt mig. (2)

Linus Wahlqvist Egnell- Stabil. Räddar IFK på ett gäng situationer i matchen. Visar prov på både styrka och snabbhet i backlinjen. (2)

Godswill Ekpolo - Sumpar en jättechans i slutet som kunde betytt en räddad poäng. Öppet mål men bollen drar sig till…månen. Känns ändå relativt trygg i sitt eget spel ikväll (2)

Daniel Eid - Har lungorna, har en hyffsad inläggsfot, med vad mer? Tycker att Eid måste bevisa mer för att vara given i en framtida startelva för IFK.  (1)

Ishaq- Tar ett gäng felbeslut men försöker alltid lösa dom. Gör ändå ett jobb ikväll som betyder mycket. Det lilla sista saknas ikväll, som för många andra. ((2) - matchens IFK:are

Jakob Ortmark - Försöker öppna upp spelet. Håller bollen bra. Önskar mer avslut.  (2)

Carlos De Brito- Tar ett par fina löpningar i djupled och hotar AIK försvaret med en del av sina inlägg. Problemet är att det finns knappt några mottagare för mackorna in i straffområdet. Blir utbytt i 80:e minuten för Sema. (2)

Jonathan Levi- Klippt oduglig i första halvlek, enligt han själv. Jag tycker han spelar upp sig till andra halvlek. Kommer till lite småchanser och visar prov på en fin inläggsfot. Men bättre än så här, det vi att han är. (2)

Christoffer Nyman - Likt många andra hittar han inte 100% rätt. Har en chans på ett kvitteringsmål med en nick. Tar ändå sina löpningar men måste hitta tillbaka till ett mer klinisk spel. För det är väl han som ska göra målen i matcher likt denna? (2)

Ari Skúlason - Utgår i paus till förmån för Markovic. Får inte riktigt till det, men hans jobb ska inte underskattas (2)

Eman Markovic - Lyckas väl egentligen inte färga matchen på något sätt. Har något avslut, men inget som hotar. Med det sagt verkar han ändå spelsugen (2)

Lucas Lima (60) - Visar upp ett bra duellspel och försöker öppna upp spelet med offensiva löpningar. Hittar inte till klara målchanser. (2)

Sema (80) - Betygsätts ej då han spelade för några minuter.