IFK Norrköping - Sirius
1 - 1

"Bara" kryss för IFK i vintervädret
Bandyväder.

Snöstorm på Parken. Det måste vara unikt för en allsvensk premiär. Slutresultatet matchade vädret rätt bra och det blev 1-1 (1-0) mellan IFK Norrköping och Sirius.

Så var dagen här. Efter en lång vinter utan allsvensk fotboll var det dags för IFK Norrköping att premiärspela.

Men att vintern hade passerat märktes över huvud taget inte på vädret. Förutsättningarna påminde mer om hur det kan se ut på en bandymatch. Kylan bet tag i hela Norrköping och snön vräkte ner på Parkens konstgräs.

Men fotboll skulle det bli. Och om snön kylde fanns det nog annat som värmde för IFK Norrköpings spelare när de marscherade in på arenan. Ett gäng supportrar stod nämligen på ”Berget” och skickade iväg otaliga mängder fyrverkerier för att fira den allsvenska starten.

När krutröken till slut hade lagt sig sparkades mötet mellan IFK Norrköping och Sirius igång. Det blev en fartfylld halvlek mellan två spelsugna lag. Den snöiga mattan var hal och svårspelad, men inställningen var det inget fel på. Båda lagen visade vilja att anfalla och det blev även en hel del kampspel, som det ska vara i en premiär.

IFK Norrköping var bäst inledningsvis. De hade mest boll och skapade en del lägen. Bland annat hade Sead Haksabanovic ett par skott utifrån kanten och Jonathan Levi hade ett bra distansskott som var nära att leta sig in i krysset.

Levis distansskott gick någon decimeter utanför. Nästa person att testa från distans var Ari Skulason. Islänningen som blev klar för IFK för ungefär en vecka sedan fick starta till vänster redan i premiären och han fick bästa möjliga debut. För med 25 minuter spelat tog Skulason emot bollen 30 meter från mål, klev fram några meter och tryckte till med vänster. Bollen gick raka vägen upp i krysset, helt otagbart för Norrköpingssonen Mitov Nilsson i Sirius mål.

IFK Norrköpings första mål för säsongen har potential att även bli lagets snyggaste mål för säsongen.

Med en 1-0-ledning på resultattavlan fortsatte Peking med sitt spel, även om det blev allt svårare att kombinera på små ytor. Mot slutet av första halvlek var det nämligen ett rejält täcke av snö på konstgräsmattan.

Båda lagen hade någon mer chans i första halvlek (bland annat ett halvt friläge för Jonathan Levi, men skottet täcktes av en försvarare). Men 1-0 stod sig till paus.

I halvtid passade arrangörerna på att skrapa bort snön från planen för att skapa bättre förutsättningar till andra halvlek. Ett tilltag undertecknad nog aldrig sett på en allsvensk match förut. Ja, om det inte handlar om Bandyallsvenskan då förstås.

Men snöröjningen i paus hjälpte föga. För i andra halvlek tilltog nederbörden allt mer. Och det blev än svårare att spela boll utan att halka eller tappa kontrollen över bollen. Kanske var det därför IFK Norrköping tappade initiativet i andra halvlek. Eller så berodde det på annat. Men faktum kvarstod, att Sirius kom in mer och mer i matchen.

IFK tappade lite i fokus och kvalitet, samtidigt som Sirius kunde hota mer i offensiven. Det dröjde bara drygt tio minuter av andra halvlek innan det renderade i en kvittering. För i 56:e minuten fick Jacob Ortmark bollen rättvänd en bit utanför straffområdet. Han tog med sig den någon meter och klippte till. Bollen letade sig in vid Oscar Janssons högra stolpe.

Efter Siriuskvitteringen satsade IFK Norrköping mer framåt. Sead Haksabanovic skapade några halvchanser och David Mitov Nilsson fick göra några räddningar. Men det var aldrig särskilt nära.
Samtidigt fortsatte Sirius spela bra, och andra halvlek fortsatte vara ganska jämn.

I 73:e minuten valde tränaren Rikard Norling att byta in Christoffer Nyman istället för Jonathan Levi. Och Totte tillförde en ny dimension i offensiven med sin tyngd och kraft. Men Peking hade fortsatt ganska svårt att skapa tryck på Sirius.

Med knappt tio minuter kvar fick IFK en bra kontring. Det var Sead Haksabanovic som drev fram bollen, spelade ut till Samuel Adegbenro som på en touch slog in bollen till Totte Nyman. Han tryckte dit bollen i nät, men målet dömdes bort för offside. Helt korrekt ska sägas.

Nu började goda råd bli dyra för ett segerjagande IFK Norrköping. Planen var nu helt täckt av snö och Sirius höll mycket i bollen. Hemmalaget började bli mer och mer frustrerade i kylan. Men de fortsatte jobba på för en kvittering. När matchklockan började närma sig 90 minuter rann Samuel Adegbenro igenom med ett gäng fina dribblingar och revs ned precis utanför straffområdet. Sead Haksabanovic tog hand om frisparken och prickade ribban. Detta följdes upp av några ytterligare bra lägen, men närmare än så kom inte IFK.

Säsongspremiären slutade 1-1 och hemmalaget fick nöja sig med en poäng den här dagen.