2 - 0

Betyg efter matchen mot Mjällby AIF på Strandvallen.
Alltid denna Strandvall.......

Svängdörrar mot parkerad buss, bussen vinner alla gånger!

En match som började som det brukar. IFK hade avspark och slog en lång boll upp mot straffområdet där Mjällby,som vet detta, får lätt tag på bollen och slår en långboll upp mot IFKs straffområde och sedan är matchen igång.

Mjällby startar piggast och pressar högt och IFK har en skaplig rörelse på plan men lite slarvigt spel. Det finns många storväxta och tunga Mjällbyspelare så det är svårt att komma förbi dem. Efter några minuter kommer Mjällby fram på vänsterkanten och jag konstaterar att det är lika glest med försvarare i IFKs straffområde som det är hårstrån på domare Per Melins huvud. Dessbättre går skottet högt över.

I fjärde minuten känner sig Alle tvungen att stoppa Ogbu i mittcirkeln och får direkt ett gult kort.

Jag har noterat att efter 5 minuter gör Smith en snygg brytning med efterföljande inkast för IFK.

Efter 10 min hittar Thern Levi som får till en skaplig nick, men inga större bekymmer för målvakten att rädda.

Efter bra rörelse och en bra brytning av Gerson högt upp på vänsterkanten tar Haksa hand om bollen, går mot mål, skjuter och matchens första hörna är ett faktum.

IFK kommer ofta fram till straffområdet men där är det betydligt fler Mjällbyiter än det är hårstrån på domare Helins hjässa, så det blir inte så mycket av det hela.

Nu har Mjällby dragit sig tillbaka och när IFK startar nästa anfall finns hela Mjällbylaget på sin egen planhalva.

Det blir mycket spel på vänsterkanten, men i 22:a minuten kommer en långboll från Alle på högerkanten fram mot Totte som har raka spåret mot mål. Men innan Totte förstått vad som hänt kommer en Mjällbyback före och bröstar bollen tillbaka till målvakten. Dessvärre fanns det ingen målvakt där så backen rusar ikapp sin egen boll och lyckas med några decimeters marginal rädda ett självmål med hörna som följd. Hörnan resulterar i en ny hörna men även den blir resultatlös.

I 25 minuten lyfter en Mjällbyback en lång crossboll in mot IFKs straffområde, både Smith och Gerson kommer på mellanhand och helt plötsligt är Jacob Bergström helt fri, men Isak gör en av sina patenterade reflexräddningar med efterföljande lite oreda innan bollen försvinner bort från straffområdet.

Efter en halvtimma har IFKs vinnande djupledsspel kommit av sig och det blir mycket sidledspass vilket är ett dåligt omen för matchens reultat. Innan vi kommer nära straffområdet har Mjällby parkerat bussen och dess 8 spelare har spritt ut sig till en ointaglig ringmur runt det egna målet.

I 31minuten går IFK bort sig vilken en Mjällbyback genast ser och lägger en perfekt djupledsboll över hela IFK-laget. Dessbättre är Isak med på noterna och är långt ute på planen och nickar bort bollen. Den anstormande spelare springer rakt in i Isak och det ser till en börja riktigt illa ut. Men den som sett Isak styrketräna att det är ett ordentligt kraftpaket att springa in i.

I 34 minuten kommer Mjällby i ett nytt anfall och med tanke på hur glest det ser ut i försvaret så går dom för skott direkt. Tack vare Castegrens vad som styr bollen till hörna så behöver vi inte notera något mål i protokollet. Castegren nickar även bort det nästkommande anfallet från Mjällby.

I 42 minuten kommer Levi fram i sin favoritposition men skottet smiter straxt utanför det vänstra krysset denna gång.

Under andra halvlek kunde Mjällby fokusera på att inte släååa någon över bron och ju längre tiden gick desto desperatare blev IFKs spel. Håglösheten ökade också ju längre matchen gick och matchen följde i mångt och mycket Elfsborgsmatchen.

Runt 50 minuten hade Mjällby två vassa chanser, den ena gick straxt utanför och den andra räddade Isak.

Framåt 58 minuten kommer Haksa runt på sin kant och får till ett skott som går på mål men målvakten räddar.

Efter 73 minuter kommer Kevin in och sätter genast igång att jag bollen som en fårhund med mycket energi. Alle gick ut.

Framme vid 75 minuten fälls Haksa precis utanför straffområdet som ger ett skapligt frisparksläge.
IFK håller pressen uppe, Kevin jagar i fatt en Mjällbyspelare erövrar bollen och vänder spelet, Haksa får ett bra skottläge laddar och prickar klockrent högra stolproten, returen når Totte men han är i obalans och skottet går över.

Efter en frispark på egen planhalva i 82 minuten får Mjällby till en riktig farlighet då Gerson halka i straffområdet och bollen går fram till Ogbu som skjuter direkt! Isak gjorde då ytterligare en reflexräddning och lyckade få upp bollen i ribban och ut.

I 84 minuten lyckas så IFK kvittera men dessvärre hade Kevin stått offside, straxt efter har Dagerstål en chans men roligare en så blev det inte. I samma minut går Castegren ut och en offensivare Ishaq kommer in. Det tråkiga slutet var väl signifikant för matchen, då Isak går ner på knä och ska plocka upp en boll i den 90 minuten men missar den och Mjällby kan göra 2-0, ridå.

Pettersson 3 Matchens IFKare
Kunde mycket väl fixat en 4 men det gyllene felet att gå ner på knä och plocka upp bollen gör att han stannar på 3. Dock blir han i svag konkurrens matchens lirare, då matchen ändå verkade förlorad i 90 minuten.

Castegren 2 (ut 85)
Kämpade på sin högerkant och fredade den så gott han kunde. Det kan inte vara lätt att byta positioner var och varannan match.

Dagerstål 2
Fick en ny kompis och det är klart att inte allt klaffar direkt, men befinner sig där han ska och hade med lite tur, som det inte fanns så mycket av idag, kunnat kvittera och räddat en poäng.

Smith 2
Ny position och samarbetet med Gerson fungerade inte perfekt vid 1-0 målet.

Gerson 2
Har gjort bättre matcher men med en ny kompis är det nog svårt att få allt och fungera. På den positiva sidan är hans kantspel.

Thern 3
Han hade nog den smutsigaste tröjan vilket kämpar brukar få. Han skaffade oss ett antal frisparkar i bra lägen och slet hela tiden.

Fransson 2 (ut 73)
Alle hade svårt att få passningarna att gå rätt och snabbt idag.

Isisak 2
Var inte riktigt sig lik idag och fick inte till de riktigt vägvinnande passningarna som vi vant oss vid.

Levi 2
Var alltför bollkär idag, vilket betydde att den rörelse vi hade i spelet avtog ju länge matchen gick.

Nyman 2
Han får så mycket stryk så att hälften kunde vara nog. Misstänker att det blir jobbigt då och inte specielllt roligt heller.

Haksabanovic 2
Kopia av Levi och betedde sig på samma sätt. Han behöver nog inte alltid dribbla några motståndare eller springa i cirklar innan passningarna eller skotten  kommer.

Kevin (in 73)
Ishaq (in 85)

Spelade för kort tid för att betygsättas

Målen: 1-0 Ogbu (37), 2-0 Bergström (90)

Summerande tankar
Jag tyckte att allt såg bra ut när jag såg laguppställningen. Castegren, Dagerstål och Gerson på positioner de spelat på. Att ta ner Smith som mittback verkade vara ett naturligt positionsbyte för honom. I de bästa av världar såg jag möjligheten av en ny version av Ante. På mittfältet Thern, Alle och Isisak, där det viktigaste var att Isisak fick slippa spela back. I anfallet med Totte tillbaka med Levi och Haksa på kanterna. Men så fel det blev!

Nu ser jag att vi verkligen kan glömma Europaspel nästa sommar. Elfsborg och Häcken vann sina matcher och ligger nu 6 resp. 4 poäng före IFK. Dessutom är Djurgården redan 2 poäng före innan matchen mot AIK. Hammarby har möjlighet att skaffa sig ett 3 poängsförsprång imorgon. Det skulle betyda en 6:e-plats när det är 3 matcher kvar.