Lagbanner
Betyg och rekordlånga motiveringar efter IFK-HIF
Alexander Fransson såg bättre ut och närmar sig gammal god form. Jonathan Levi var lite osynlig, utöver ett stolpskott, och byttes ut i paus.

Betyg och rekordlånga motiveringar efter IFK-HIF

IFK Norrköping-Helsingborg 2-3. Det var en jobbig match att titta på och kanske hade jag ett behov av att skriva av mig. Liksom låta frustrationen och besvikelsen sippra ur kroppen medan jag bankar ner formuleringar på tangenterna. Motiveringarna till dagens spelarbetyg blev nämligen längre än jag någonsin tidigare skrivit.

Betygsskala: 
5=Landslagsklass
4=Mycket bra
3=Bra
2=Godkänd
1=Underkänd

Isak Pettersson 3
Kastade sig åt fel håll på första straffen. Räddade den andra men lyckades inte styra bort returen, så det blev mål ändå. Chanslös på HIF:s tredje mål. Gjorde trots tre insläppta mål en ganska bra insats. Stod rätt på flera avslut från bra positioner. Spelade med ovanligt små marginaler i passningarna, men det gick lika galant för det. Kanske borde dubblera och spela innermittfältare i Sylvia också?
 
Linus Wahlqvist 2
Han visade samma energi och offensiva vilja som i första halvlek mot Häcken. Däremot tycker jag att Linus hade svårt att få kontroll defensivt på sin kant. Visst kanske Jonathan Levi kunde hjälpt till mer, men Norrköpingssonen såg lite feg och passiv ut vid många tillfällen. Detta tillät Helsingborgarna att stå och måtta in preciserade inlägg mot bortre stolpen. Blev även bortlurad vid HIF:s segermål, även om det var en ganska svår situation att försvara sig i. Nja, jag tycker att Linus borde kunna prestera bättre defensivt, men offensivt ser det spännande ut med honom som framforsande högerback.
 
Lars Krogh Gerson 1
Jag vet inte vad jag ska säga. Det är så konstigt allting. Den så lojale Luxemburgaren, som kan anpassa sig och spela överallt. Hur kan han hamna så fel in i en match. Missade markering i straffområdet flera gånger, förlorade många nickdueller och blev förbispelad ett par gånger. Men framför allt: Han slog bort mängder av bollar. Gerson, som vanligtvis är så trygg och säker, hade alldeles för många felpass, flera av dem i livsfarliga lägen. Jag älskar Lars Krogh Gerson, men detta var bland det sämre jag har sett av honom med stjärnan på bröstet.
 
Rasmus Lauritsen 3
Får inte till det i de ganska svåra offensiva lägen han får. I övrigt var han bra och säker som vanligt. En riktig krigare ute på planen. Har även utvecklat sitt passningsspel mycket under den här säsongen, vilket syntes även mot Helsingborg. Bra match, men kanske borde han ha hjälpt sin till synes lite vilsna mittbackskollega mer?
 
Isak Bergmann Johanneson 4
Jajaja. Det var ett jädra tjat om att vår guldgosse är dålig defensivt. Visst, det kanske han är, även om jag tycker att han agerar rätt i de flesta situationer. Tycker att det borde gå att kompensera för Isaks bristande huvudspel med att andra spelare kliver in istället. Men vad gör det att Isaks defensiv är bristfällig, när han är ett sådan monster offensivt. Var den som låg bakom mest i anfallsväg och dundrar dessutom in sitt andra allsvenska mål. Det finns frågetecken, men jag förstår varför Jens Gustafsson har placerat Isak på vänsterbacken. Han kommer mer till sin rätt där än på en anfallskant, och i mitten är det ganska knökat med konkurrens. Matchens IFK:are.
 
Alexander Fransson 3
Lagkaptenen var till stora delar sig själv igen. Aktiv och spelbar. Stark i duellerna och vann mycket boll. Levererade en hel del fina passningar också. Men fortfarande är det lite som saknas. De avgörande passningarna är någon meter för långa, för korta eller för låga. Sedan var det ju ett horribelt bolltapp Alle gjorde i andra halvlek, när Rasmus Jönsson fick ett bra skottläge därefter. Men i övrigt tycker jag att Fransson ser allt bättre ut. Stark trea, men det där bolltappet som kunde renderat i baklängesmål sätter stopp för högre betyg.
 
Eric Smith 3
Den Eric Smith vi såg i början, när allt gick IFK:s väg, har inte riktigt synts till på sistone. Då var han dammsugare, bollvinnare och speluppläggare, allt i ett. Mot Helsingborg vann han en del boll, gjorde några fina bolltransporter och ett par bra passningar. Men den ständiga kvaliteten finns inte längre där. Så klart ser spelarna sämre ut när det går lite sämre för laget, men till skillnad från i inledningen har Smith gjort ganska mycket misstag och sett lite seg ut. Svag trea.
 
Simon Thern 2
Har inte varit sig själv sedan skadan i ljumsken. Det fanns lite fina tendenser idag, men också alldeles för många felbeslut och misstag. Blandade och gav mycket, men det som var bra var inte heller tillräckligt bra för att höja Therns betyg mer. Svag tvåa.
 
Jonathan Levi 2
Rätt så osynlig. 24-åringen som är uppväxt i Glumslöv strax utanför Helsingborg fick inte briljera ”hemma”. Han blixtrade till någon gång med ett stolpskott, men i övrigt var det en ganska slätstruken insats. Var absolut inte jättedålig, så bytet i paus hade nog mest med det taktiska att göra. Levi har likt hela laget haft en tuffare period. Sedan är det lite av en höna-och-ägget-diskussion där om vad som är anledningen. Huruvida spelarna ser sämre ut för att laget spelat sämre, eller för att laget spelar sämre för att spelarna tappat i form.
 
Christoffer Nyman 1
Han löper och är lojal, men de chanserna Totte missade idag ska man bara göra mål på. Och han brukar göra mål på liknande lägen ganska ofta, men idag gick det emot. Jobbig för Helsingborgsförsvarna att möta, och i deras ögon var nog Totte bra i den här matchen. Sett till de avgörande situationerna förtjänar han dock inte högre betyg.
 
Sead Haksabanovic 2
Ytterligare en spelare som inte direkt blommat ut av lagets formsvacka. Tycker det var länge sedan vi såg den där alerta, kreativa och ostoppbara Sead Haksabanovic. Han har stunder då skickligheten syns, men de har varit ganska få. Borde kunna ligga bakom fler målchanser än han faktiskt gör.
 
Inhoppare:
Pontus Almqvist (in 45) 1
Det här betyget är kanske svårast av alla att sätta efter den här matchen. Han gav en rejäl injektion i sitt inhopp. Pontus var pigg, hotade i djupled och var involverad i mycket. På så sätt var det bra. Men han lyckades i stort sett inte med någonting. Snubblade mest på bollen varje gång han fick den. Förstatouchen som var så perfekt när han gjorde mål mot Malmö fungerade inte alls vid liknande läge mot Helsingborg. I stort sett enda gången det blev rätt var när Pontus cykelsparkspassade fram till Rasmus Lauritsen i slutminuten.
 
Henrik Castegren (in 85) och Linus Hallenius (in 85) spelade för kort tid för att betygsättas
I all frustration mot slutet av matchen märkte jag knappt av ”Henkas” minuter på planen. Detsamma gäller för Linus Hallenius, som inte sett särskilt vass ut i något av sina inhopp hittills. Har fortfarande väldigt mycket att bevisa, men det får vi förhoppningsvis se framöver när han kommer in i det mer och mer.  
 
Oinbytta avbytare: Felix Jakobsson, Christopher Telo, Andreas Blomqvist, Ishaq Abdulrazaq
 
Domaren Kristoffer Karlsson betygsätts inte idag, men oavsett vad man tycker om hans insats var det bra gjort att komma till Dplay-studion efter matchen. Han gick igenom olika situationer och förklarade hur han hade tänkt när det hände och hur han tänkte i efterhand. Det skapar en ökad förståelse för domarna och hur de resonerar, vilket är bra. Med det sagt kan man ändå tycka vad man vill om diverse domslut.

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-08-10 22:37:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås