Lagbanner
Betyg: "Tillbaka i gammal god form"
Totte Nyman blev matchhjälte ännu en gång när IFK Norrköping vann borta mot Hammarby med 1-0.

Betyg: "Tillbaka i gammal god form"

Orättvist var ordet. Ja, kanske säsongens mest orättvisa seger för IFK Norrköping. De hade inte mycket mer än sitt 1-0-mål i chansväg. Hammarby däremot öste på med möjligheter. Men tre poäng blev det för Peking, som därmed har fortsatt chans på Europaplatserna.

Först lite om matchen. Det var tydligt ganska snabbt att IFK Norrköping nöjde sig med att backa hem och satsa mycket på kontringsspelet. Visst hade de även en del bollinnehav och längre passningssekvenser, men till stor del var det Hammarby som styrde spelet. 

Det var även hemmalaget som skapade de flesta och bästa chanserna. Redan efter två minuter kunde Gustav Ludvigson gjort 1-0 efter slarv från Gerson. Senare hade Hammarby en boll som såg ut att vara innanför mållinjen. Det var Paulinho som avslutade på en hörna och Castegren skcikade undan bollen. På reprisbilderna gick det inte att se klart att bollen var över linjen, men det såg ut att vara mål. Men domare Al Hakim bedömde att bollen inte var inne och spelet fortgick.

Istället kunde Totte Nyman göra 1-0 i 39:e minuten efter fint förarbete. Anfallet startade med en genomskärare från Filip Dagerstål till Jonathan Levi. Den senare vände upp och spelade vidare bollen till Sead Haksabanovic som frispelade Totte Nyman. Avslutet var lika elegant som framspelningen.

Nymans mål räckte för tre poäng denna afton. Hammarby hade chanser att kvittera men lyckades inte överlista Isak Pettersson. Även IFK hade några fler målchanser (om än inte lika många som Bajen), men resultatet 1-0 stod sig. Tre viktiga poäng till IFK Norrköping som nu har ett grepp om fjärdeplatsen och kan bli trea. Då krävs det att Häcken tappar poäng borta mot Kalmar FF i sista omgången medan IFK Norrköping besegrar Helsingborgs IF på hemmaplan. 


Nu till spelarbetygen från matchen mellan Hammarby och IFK Norrköping på Telo2 Arena. 

5 = Landslagsklass
4 = Mycket bra
3 = Bra
2 = Godkänd
1 = Underkänd

Isak Pettersson 4
Rena muren! Fick kanske inga jättesvåra skott emot sig, men väldigt många. Han var lika säker varje gång. Missade i kommunikationen med Gerson vid ett tillfälle, vilket gjorde att Gustav Ludvigson fick chansen att skjuta mot öppet mål. Lyckligtvis för IFK sköt Hammarbyanfallaren utanför.

Linus Wahlqvist 2
En stabil insats, utan att egentligen sticka ut särskilt mycket. Linus gjorde sitt jobb trots att han blev ganska ensam mot både Paulinho och Mohanad Jeahze i defensiven. Lurade Paulinho på ett snyggt sätt och ”belönades” med en armbåge i ansiktet från brassen. Stark tvåa.

Filip Dagerstål 3
Skickade undan det mesta från straffområdet och hade någorlunda koll på det ständiga orosmomentet Ludvigson. Blandade några slarviga misstag med riktigt briljanta aktioner. Som när han spelade rakt genom två lagdelar fram till Jonathan Levi, vilket sedan ledde fram till matchens enda mål. Snudd på fyra, men ett par farliga felpass drar ner betyget.

Henrik Castegren 3
Det var inte alltid vackert eller perfekt tekniskt utfört, men krigarinsatsen fanns där hos Castegren. Han slängde sig upp och ner och fram och tillbaka för att freda det egna målet. Kommer nog växa in i mittbacksrollen mer och mer nästa säsong. Rensade bollen bakom mållinjen vid ett tillfälle i första halvleken och där räddade Castegren IFK från att hamna i underläge. Tveksamt dock om domaren gjorde rätt som inte dömde mål där.

Lars Krogh Gerson 1
En ovanligt svag insats från den annars så pålitlige Luxemburgaren. Gerson var vid flera tillfällen nonchalant och klantig. Han tappade boll i farliga situationer flera gånger under matchen och kunde ha kostat ett baklängesmål. Inte heller i försvarsspelet mot Kacaniklic var Gerson särskilt framgångsrik.

Alexander Fransson 3
Lagkaptenen stod för en rejäl arbetsinsats. Hans passningsspel fungerade ganska bra och Alle spred ett lugn omkring sig på planen. Den där riktiga kvaliteten och spetsen saknas fortfarande lite grann. Vi vet att Alle har mer i sig. Men absolut en gedigen insats mot Hammarby.

Eric Smith 2
Slet och stångades ganska mycket på mitten och var lugn och fin med bollen. En ny stabil insats från hallänningen. Dock ganska osynlig när IFK hade bollen. Peter Hunt kommer säkerligen göra ett försök att behålla Smith till nästa säsong. Antingen genom ett nytt lån från Gent eller genom att köpa loss honom.

Isak Bergmann Johannesson 2 (ut 87)
Ovanligt svag insats från den för sin ålder så jämnbra islänningen. Men mot Hammarby hade han det svårt och missade många viktiga passningar. Skapade en del fina anfall också, men som helhet var det en av Isaks sämre insatser den här säsongen.

Jonathan Levi 3
Ständigt ett hot när han hamnade rättvänd med bollen. Utmanade och rann ofta förbi ett par Hammarbyspelare. Fick en hel del frisparkar med sig. Involverad i Nymans ledningsmål och hade några egna försök. Levi har vuxit ut till en vass och jämn offensiv spelare den här säsongen.

Totte Nyman 4 (ut 71)
17:e Allsvenska målet för säsongen kom mot Hammarby. I kampen om skytteligatiteln har Nyman ett stort försprång. Den numera mustaschprydde anfallaren stod som vanligt för en fin insats i segern mot Hammarby. Var klinisk när han satte dit 1-0-målet och blev matchhjälte. Mer än så kan man väl inte begära efter tre poäng? I tuff konkurrens med Isak Pettersson får Totte priset som matchens IFK:are. Det ska sägas dock att ingen spelare egentligen stack ut särskilt mycket prestationsmässigt.

Sead Haksabanovic 4 (ut 77)
Han inledde säsongen på bästa möjliga sätt, hamnade sedan i en svacka, men är nu tillbaka i gammal god form. Mot Hammarby var Sead återigen utslagsgivande när han läckert spelade fram Totte Nyman. Skapade mycket även i övrigt, med många fina dribblingar, passningar och skott. Minus för hörnorna, där ingen blev särskilt farlig. Har nu gjort 11 assist den här säsongen.

Inhoppare:

Ishaq Abdulrazak (in 71) 2
Pigg och ettrig där framme, men hann egentligen inte visa upp särskilt mycket. Fick en bra möjlighet att punktera matchen mot slutet, men då hann Simon Sandberg emellan med benet.

Christopher Telo (in 77) och Maic Sema (in 87) spelade för kort tid för att betygsättas.
 

Redaktionen2020-11-30 22:00:00

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås