Lagbanner
En IFK-legendar har gått ur tiden
Trefaldig guldmedaljör

En IFK-legendar har gått ur tiden

Vi har tyvärr nåtts av beskedet att en av trotjänarna från 40/50-talet avlidit. Det är mittfältaren Holger Nyman som efter en tids sjukdom gått bort den 5 april vid den aktningsvärda åldern av 95 år.

Som tonåring såg jag några matcher på Parken under hans sista spelår i IFK. Jag minns honom som en habil spelare med hög lägstanivå. I 100-årsboken har han fått smeknamnet ”Proppen”, oklart varför. Om någon av våra läsare vet, kommentera gärna!

Holger började spela pojklagsfotboll i kvartersgänget Falken i hemstaden Ludvika i södra Dalarna. Därifrån gick hans fotbollsresa snabbt. Han värvades till Ludvika FFI som hade ett bra lag i mitten av 40-talet med avancemang ändå upp i Allsvenskan.
Som 19-åring debuterade Holger i allsvenskan 1944.  LFFI förlorade visserligen premiären mot AIK inför 5870 åskådare på Hillängen med 1-2 efter att bland annat ha missat en straff, men hemmalagets målskytt hette Holger Nyman.
Det blev bara en säsong i den högsta serien efter att laget åkt ur på sämre målskillnad.

Några år senare var han tillbaka i allsvenskan, men då i IFK.
Det var givetvis IFK:s legendariske ledare "Nalle" Halldén som var mannen bakom värvningen. Han engagerade på sin tid personer runt om i landet att rapportera om spelare med bra egenskaper. I dag kallas sådana rapportörer talangscouter.
I Holgers fall var det enligt vad som sagts efteråt någon fotbollsdomare som tipsade om den duktige vänsterhalven i LFFI. Enligt vad Holger uppgav till artikelförfattaren när vi pratades vid för 5 år sedan blev han uppringd av "Nalle" Halldén en kväll och även Holgers mamma och pappa fick prata med ”Nalle”. Sedan tog det inte lång tid innan övergången till IFK blev av.
I slutet av allsvenskan 1948 började nästa episod i Holger Nymans fotbollskarriär.

Efter bara fjorton dagars träning med IFK fick han spela i en träningsmatch mot engelska Portsmouth. Han spelade därefter i säsongens sista match, den allsvenska finalen mot Malmö som IFK vann. Något SM-guld fick han förstås inte med bara en match spelad.

Guld blev det så småningom, tre gånger dessutom, under tio år tid i kamratklubben som med spelare som exempelvis bröderna Nordahl, "Bajdoff" Johansson, "Julle" Gustavsson med flera dominerade allsvenskan på 40- och 50-talen. 185 matcher spelade Holger för IFK. Någon stor skytt var han inte men tre mål blev det, kuriöst nog samtliga under samma spelår, 1953/54. Utöver de tre gulden blev det tre silver och ett brons samt silver i Svenska Cupen för Holger.

Berest blev han genom IFKs turnéer, bland annat till Sydamerika och Afrika. I Etiopien satt t.o.m. kejsaren Haile Selassie på läktaren när IFK mötte deras landslag.

Holger fick även dra på sig landslagströjan vid fyra tillfällen. Debuten i A-landslaget kom 1949 i en match mot Finland, sedan dröjde det till 1957 då han spelade tre matcher. Under hösten 1957 och våren 1958 led Holger av en hälseneskada, vilket gjorde att han aldrig var aktuell att bli uttagen i VM-truppen.
 
Samma år flyttade Holger Nyman till Linköping och var spelande tränare för Saab 1958-59, sedan lagledare i klubben 1960-61. I mitten av 60-talet flyttade han tllbaka till Grangärde utanför Ludvika varifrån hans fru kom ifrån. Han var då tränare i ett år i Ludvika FFI och ett år i Saxdalens IF.

Hans intresse för fotboll följde honom livet ut och på äldre da´r följde han Brage på plats i Borlänge så länge hälsan tillät. Givetvis följde han IFK också, men avståndet var för långt för att han skulle kunna göra det på plats.  

Hur Holger var som person kan jag inte bedöma men att han hade klubbledningens förtroende var uppenbart. När IFK och ”Nalle” skulle värva Harry Bild engagerades nämligen Holger. Följande citat är taget ur min intervju med Harry 2015.

”Till sin hjälp tog han(”Nalle”) dåvarande ytterhalvbacken i IFK Holger Nyman. Civilt arbetade han i mina hemtrakter och efter att han varit besök hos mig och mina föräldrar ändrade de sin från början stora tveksamhet till att deras yngste son skulle lämna fädernegården för en osäker framtid som allsvensk fotbollsspelare.” Harry menar att han har Holger att tacka för att han hamnade i IFK med lyckat resultat”.

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-05-30 10:57:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås