Lagbanner
Gavlevallen, 2016-08-13 16:00

Gefle - IFK Norrköping
0 - 0

En röst från andra sidan-intervju med Simon Skrabb
Spås en lysande karriär

En röst från andra sidan-intervju med Simon Skrabb

Guldköping producerar året runt allt av intresse kring vårt kära IFK, inte minst intervjuer med ledare och spelare i klubben. I den här artikeln går vi lite utanför ramarna och presenterar en av spelarna i lördagens motståndarlag Gefle IF


Guldköping har pratat med Gefles 21-årige mittfältare Simon Skrabb. Han anses av många tillhöra de bättre i sin position i Allsvenskan och är ständigt föremål för rykten om övergångar till större klubbar än de i Sverige han hittills representerat, Åtvidaberg och Gefle.

Vi får tag på Simon när han är på bilbesiktning så efter tag måste intervjun avbrytas men som den väluppfostrade unge man Simon uppenbarligen är ringer han strax upp igen. Det skiljer 50 år mellan oss men finns det ett gediget intresse för fotboll har åldern ingen som helst betydelse och samtalet tar strax fart igen.

Huvudrubriken syftar dels på att han som sagt befinner sig på andra sidan planhalvan hos IFK:s motståndare Gefle på lördag men också på Simons finska härkomst på andra sidan Bottenviken i FF Jaro från Jakobstad.

Övergången till Gefle från ÅFF
Simon, som varit utlånad från finska Jaro, beslöt sig i november 2015 för att lämna Åtvidaberg efter degraderingen till Superettan.

Agenten Mörk ska ha sagt i någon intervju när det stod klart att det inte skulle bli någon fortsättning i ÅFF att "Simon förtjänar ett bättre lag än Åtvidaberg".

Hur kom det sig då att valet föll på just Gefle frågar vi Simon.
– Det fanns några klubbar i Allsvenskan, även utländska i periferin, som visade intresse för mina tjänster, men Gefle var i den situation jag befann mig, den klubb som bäst motsvarade de förväntningar jag hade på en miljö där jag kunde fortsätta utvecklas. Jag ville gärna fortsätta i allsvenskan och slå igenom ordentligt här innan det var dags för nästa steg, säger Simon.

I Gefle fanns också Jens Portin med samma moderklubb i Finland som Simon, något som bidrog till att han fick information som underlättade klubbvalet.

Årets mål 2015
Simon Skrabb är spelaren som gjorde årets mål i Sverige 2015 efter den fantastiska "bakom ryggen-klackfullträffen" för ÅFF i deras allsvenska avslutningsmatch mot Gefle. Drömmålet gjorde garanterat att fler klubbar fick upp ögonen för finländaren.

https://www.youtube.com/watch?v=qer7ZgwRe2I

Vi frågar honom angående målet. Hur tänkte du där?
– Det givna svaret blev att det var på ren instinkt i försöket att nå bollen, att det blev till en perfekt klackning och till och med gick i mål fanns det ingen avsiktlig tanke med, men mål blev det och många gratulationer och kommentarer har han fått sedan det hände.
– Det är så klart roligt att flera är intresserade och att man tror på mig, säger Simon vidare.

Ditt namn har diskuterats på flera forum med anknytning till IFK Norrköping redan när det stod klart att du skulle lämna ÅFF. Har IFK visat intresse för dina tjänster?
– Inte i höstas i samband med avslutet i ÅFF, däremot har det förekommit kontakter på diskussionsstadiet senare, men inga direkta kontraktsförhandlingar enligt Simon.

Artikelförfattaren tror att Simon hade passat perfekt som en direkt ersättare till Traustasson, men det hände inte under Jannes tid och Jens Gustafsson har gjort sina val.

Skadan  
När ni mötte AIK i maj blev du utburen på bår efter att ha fått ett AIK-knä i ryggen och det var måmga, inte minst dina lagkamrater, som var oroliga. Vad var det för typ av skada?
- Det var en mjukdelsskada som gjorde fruktansvärt ont i flera dagar, känseln försvann partiellt och jag var tvungen att ta morfin mot smärtan. Jag hade fått en nerv i kläm , men vår läkare Alexander Wirdby som var med på sjukhuset gav lugnande besked redan där och nu är skadan läkt och jag kan gå för fullt.

Vilken position har du på planen?
. Simon säger spontant att han är en 10:a. När vi ber honom precisera är det en något släpande forwardsroll han menar. Utgångspunkten är centralt men han rör sig obehindrat i sidled både åt höger och vänster. Simon är från början vänsterfotad men anser sig ha tränat upp även höger fot så att den är ett lika vasst vapen som den vänstra. En ganska ovanlig egenskap, vänsterfotade spelare brukar ofta vara ganska enfotade, jämför exempelvis Ajdarevic i ÖSK.
Bl.a denna egenskap gör honom irrationell och oförutsägbar, han har dessutom hög speed i sina attacker. IFK får definitivt se upp med Simon på lördag.

Fakta om Simon
Han debuterade i Tipsligan redan som 16-åring 2011. Den 12 maj 2011 blev han den yngste spelaren någonsin att göra mål i en Tipsligan-match, när han vid en ålder av 16 år, 3 månader och 23 dagar gjorde mål borta mot TPS Åbo?. Tyvärr har han enligt Simon själv blivit av med rekordet, det positiva är att den nye rekordinnehavaren också kommer från FF Jaro!

Han har spelat 12 U21-matcher för Finland och 1 match ned landslaget.

Vi avslutar intervjun med att önska Simon lycka till med besiktningen, han väntade på domen när vi lade på, och givetvis den fortsatta karriären, dock inte i lördagsmatchen!

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2016-08-12 01:04:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås