En soldränkt gräsmatta och en härlig ljudkuliss! Publiken är tillbaka på Platinumcars Arena inför mötet i Elitettan.
Notera att bilden är tagen vid ett annat tillfälle

Publik, sol och fotboll – Det känns som evigheter sen det var dessa förutsättningar som mötte spelarna på Platinumcars Arena i Norrköping. IFK Norrköpings damer tog emot IFK Kalmar på en soldränkt gräsmatta. Att Peking fanz fanns på plats och skapade en mäktig ljudkuliss gjorde att allt kändes helt perfekt till kamratderbyt i Elitettan.

1:a halvlek
IFK Norrköping sätter i inledningen av matchen en hög press på Kalmar spelarnas försök att etablera ett bollinnehav. Men när bollen är återerövrad kändes det till en början lite stressat i både passningar och bollinnehav för IFK. Ett tecken på detta var när målvakten Sofia Hjern i IFK missbedömde en hemåtpass i 6:e minuten och bollen va nära på att rulla in som ett självmål, det löste sig och Sofia fick undan bollen på mållinjen. Det är också den sekvensen som får räknas som den första stora målchansen. I den 11:e minuten bjöd Alva Selerud i IFK på en klassisk snurrfint på mittplanen, som direkt spelades fram till Lovisa Gustafsson – tyvärr avblåst för offside. I matchminut 19 har egentligen inte matchen satt sig för nått av lagen. Det blir oftast kamp om boll, ett rakare djupledsspel som visserligen ändå hotar båda försvaren, men det yttrar sig väl bara i vad vi kallar ”halvmålchanser”. Det känns ändå som att det är Kalmar som har ett litet övertag när det både gäller chanser, offensiva inlöpningar i straffområdet och bollinnehav. Man leder även hörnstatistiken – men varje hörna till Kalmar dränks av ett konstant buande ifrån Peking fanz – det ska inte vara lätt att slå hörnor på IFK Norrköpings hemmaplan.

Nummer 24 i IFK Norrköping, Irma Cajlakovic visar ständigt prov på otroligt bra speluppfattning. Högerbacken läser spelet otroligt bra i defensiven och är även med som en uppspelspunkt till offensiven när det behövs understöd. Men det blir inte så mycket offensiv för IFK Norrköping. Man får jaga boll, kampa och när man försöker få fast bollen på offensiv planhalva både stressar och pressar Kalmar bra och ett etablerat anfallsspel uteblir.

I matchminut 33 går IFK:s målvakt Sofia Hjern upp för att plocka en hörna. I vad som ser ut som en kollision och en väldigt obekväm landning så blir hon kvar liggandes på backen. Läkare kallas in på planen, men Sofia reser sig och fortsätter. I anfallet efter är Kalmar en bredsida ifrån att göra 0–1 i öppet mål, men bollen tar en liten elak studs och det är fortsatt 0–0 i den 37: minuten.

Det sista som händer innan halvlek är att Kalmars nummer 8 Fanny Nilsson har två bra målchanser, men hon är inte tillräckligt koncentrerad för att sätta dit bollen medans Sofie Hjern täcker upp bra i målet. Lagen går in till halvtid med resultatet 0–0. Och känslan är att det är våra kamrater från Kalmar som ändå haft de giftigaste chanserna till att sätta bollen i mål.

2:a halvlek
Ett mer piggt IFK Norrköping kommer ut och vinner en hörna i 49:e spelminuten, som via en lite grötig boll-landning ändå skapar en målchans för IFK. Norrköpings spelare verkar ha kommit ut med mer självförtroende till den andra halvleken. Vidare, i de första minuterna på andra halvlek spelas bollen in till Alva Selerud och från vänster bredsidar sen Alva över- ”Det ska vara ett mål där” säger IFK:s Tränare (Anna Eriksson) efter matchen.

Men det var nära att frenesin försvann – via en hörna till Kalmar så stöttes bollen in i mål i den 53:e minuten, målet blev dock bortdömt för offside.

Tätt efter skulle dock ledningsmålet komma för gästerna – Kalmars nummer 19 (Mimmi Asperot) gör 0–1 i ett relativt öppet mål via ett lågt och fint inspel från vänster i matchminut 55. Efter detta faller IFK ner i sina positioner och Kalmar tar över bollinnehavet igen. Det görs ändå försök av IFK att hitta tillbaka till den bättre inledningen, men det leder allt som oftast till att Kalmar ligger rätt i sina defensiva positioner och vinner tillbaka boll, och det tycks sprida sig lite frustration i IFK-lägret.

I matchminut 63 görs hela tre byten av IFK Norrköping. Såklart ett sätt för tränaren Anna Eriksson att försöka få IFK att ta tag i matchbilden mer. Laget verkar också gå ifrån sitt 4-2-2 till nått som kan liknas vid ett 3-5-2 eller 4-3-3 i utgångspositionerna. Efter matchen säger Anna Eriksson att dom hela matchen spelade ett 4-4-2, men då de ville få upp mer folk på offensiv planhalva så kan utgångspositionerna förändras naturligt.

(Spelare in: Irmeli Jonsson, Selma Nyström, Alma Sjödal - Spelare ut: Clara Flenhagen, Ebba Sjögren, Emelie Johansson)

I matchminut 66 fäller IFK:s Irma Cajlakovic en Kalmarspelare på mitten av sin egen defensiva planhalva – konsekvensen av detta blir ett gult kort och en lite fladdrande frispark. Skottet som följer tvingar IFK:s målvakt att sträcka ut rejält när hon tippar ut bollen till hörna, en hörna som sen slarvades bort av gästerna.

Vid spelminut 70 kändes det återigen som vi satt och tittade på första halvlek. Mycket kamp, sökande bollar från båda lagen och möjligen ett litet mer bollsäkert Kalmar.

Irritationen spred sig dock hos både publik och IFK-spelarna under matchens slutminuter när domaren möjligen släppte lite väl mycket frisparkar – och visst man ska aldrig skylla på domaren, men några frisparkar skulle nog ändå dömts till IFK Norrköpings fördel. Frustrationen ledde möjligen till ett sista försök till att etablera mer bollinnehav och således chanser för IFK- Det syntes att laget försökte fylla på med mer folk in i och runt straffområdet, men det ville sig liksom inte. Kalmar kunde oftast med ett litet mer lugn ta tillbaka bollen och senare antingen rensa eller få upp den i anfall.

Det blir en seger för gästerna med 0–1 i en match som bestod av mycket kamp och halvchanser, tillika målchanser- Och nu har IFK:s damer bara gjort 1 mål på 4 matcher. Anna Eriksson (huvudtränare) säger efter matchen att de chanser som ändå skapas idag måste ge utdelning – ”Man får inte lika mycket tid med bollen i den här serien, och vi måste sätta våra chanser”.
Men om vi bortser från resultat och uteblivna mål så finns det otroligt mycket positivt i denna IFK-trupp. Det finns potential som bara kan stiga- och nu är det bara att fokusera på kommande matcher. Får man bara igång målskyttet så kan vi nog vänta oss en ”ketchup-effekt”- det är min högst personliga analys.

Matchens lirare: Irma Cajlakovic. Hon är säker med boll, läser av spelet bra både defensivt och offensivt och det känns tryggt både för lagkamrater och publik att hon just finns där på högerbacksplats idag. Det ska tillägas att målvakten Sofia Hjern också kunde fått priset – med trygga och modiga ingrepp höll hon en bra nivå under matchen. Så – Jag ändrar mig. Jag ger matchens lirare till två spelare. Irma och Sofia!