Lagbanner

-
-

En uppvisning i ineffektivitet
Rasmus räddade poäng sent mot Elfsborg

En uppvisning i ineffektivitet

Efter en sällan skådad kavalkad av missade lägen lyckas IFK tillslut få in en kvittering i matchens absolut sista minuter. Lauritsen revanscherar sig efter att tidigare styrt in en boll i eget mål och matchen slutar tillslut 1-1. IFKs segersvit skrivs tillslut därmed till 4 matcher.

Hela matchen kan väl summeras som stolpe ut för IFKs del. Totte bränner ett till synes oräkneligt antal jättelägen och det vill sig inte riktigt i avsluten för de andra i hemmalaget heller. Istället, lite som en blixt från klar himmel, gör Elfsborg matchens första mål i slutet av andra halvlek. Johan Larsson slänger in en boll i straffområdet som touchar (för visst gör den det?) Lauritsen och styrs in i eget IFK-målet. Helt oförtjänt men lite symptomatiskt för matchen så långt.

Resten av matchen fortsätter på samma spår. IFK missar kanonchanser och Elfsborg sticker upp och är inte helt ofarliga på kontringar.  Det ska dröja ända till andra tilläggsminuten innan den danska dynamitgubben Lauritsen får in kvitteringen. Ett minst sagt efterlängtat mål för ett IFK som känns allt mer frustrerat ju längre matchen går.
 
Spelarbetyg:

5 = landslagsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänd
1 = mindre bra
 
Pettersson 2
Vid första anblicken ser 0-1-målet ut som en tavla från Isak men efter att ha kikat på reprisen ser man att bollen styr via Lauritsen in i mål. Har därför svårt att lasta Isak för detta även om han kanske kunde hanterat situationen bättre. Testas i övrigt inte särskilt hårt idag. De lägen Elfsborg skapar går utanför eller täcks undan av IFK-försvarare.

Castegren 3
Arbetar förtjänstfullt längs sin kant. Har dessutom ett par halvbra lägen att göra mål. Bland annat en boll i stolpens yttersida. Ingen riktig skärpa vid inspelen men fyller ofta på bra längs kanten.

Dagerstål 2
Lite obeslutsam i försvaret ett par gånger. Samarbetet med Lauritsen såg inte riktigt lika synkat ut som vanligt. Gör ett par fina offensiva utflykter som sånär leder till bra lägen. Nära en trea.

Lauritsen 3
Jag älskar Lauritsen. Han hörs mest på planen och manar ständigt på sitt lag. Styr oturligt in Elfsborgs ledningsmål men revanscherar sig genom att sätta 1-1 målet i matchens slutminuter. Noteras därmed för sitt tredje mål för säsongen vilket placerar honom på en delad andra plats i skytteligan. Utses till dagens IFK-are.

Gerson (ut 62a) 2
Gör inte bort sig men syns väldigt lite. Godkänt men inte så mycket mer. Får utgå ganska tidigt i andra halvlek vilket inte kändes som ett taktiskt byte. Skadekänning?

Smith 3
Stadig och bra i fysiken. Tappar boll i utsatt lägen någon gång för mycket. Gillar ändå det jag ser i Smith och den roll han fått i laget. Tror dessutom det finns mer att hämta här när han är i full matchform.

Blomqvist 2
Dyker upp med ett par fina passningar ibland men mestadels väldigt osynlig. Väger dessutom lite för lätt i duellspelet i vissa situationer. Känner att jag saknade Fransson lite idag.

Thern 3
Bra som vanligt den här säsongen. Får dock kanske inte ut det där allra sista och blir, liksom resten av laget, mer och mer frustrerad ju längre matchen går. Stabil insats men har visat att han kan mer under säsongsinledningen.

IBJ (ut 87e) 3
Står för ett par fina passning. Bland annat till Tottes andra friläge. Väger lite väl lätt i vissa dueller men gör en god arbetsinsats. Lite för låg kvalitet på fasta situationer dock. Svag trea.

Totte 1
Nej. Inte Tottes match. Tror inte jag behöver lista alla de jättelägen Totte bränner idag. Är förstås positivt att han kommer till lägena men med så mycket missar kan jag tyvärr inte ge honom ett godkänt betyg idag.

Haksabanovic 3
Saknar de sista 10 procenten hos Sead idag. Rycken förbi motståndarna funkar inte riktigt lika bra som tidigare och han kommer inte till så mycket skott som vanligt. Man har såklart väldigt höga förväntningar på Sead men det här var nog en av de svagare insatserna i år. Trots detta är han en av de bättre i IFK idag. Vet inte om det säger mest om Sead eller IFK.

Övriga spelade för kort tid för att betygsättas
 
Eftersom jag hade den stora förmånen att få se matchen på plats tänkte jag delge ett par reflektioner från pressläktaren:

  • Den kommer funka. Den nya inmarschlåten alltså. Redan nu, helt utan publik, får jag lätta rysningar av känslan låten skapar vid inmarsch. Kommer bli magiskt när Curvan får klämma i.
  • Varför i hela världen kör dom runt med en bil på plan innan avspark när det inte finns någon publik? Kan ändå köpa att dom har en speaker, men reklambilen känns bara som ett väldigt malplacerat inslag. Samma sak gäller de oddsuppdateringar som kommer från speakern kontinuerligt under matchen.
  • Det är märkligt att gå på fotboll utan publik. Ibland är det så tyst (även om Jens, Lauritsen och Isak försöker motverka det) att man nästan kan höra gräset vika sig under spelarnas fötter. På TV tappar man en del av känslan utan publik men på plats på arenan är effekten så mycket mer påtaglig av publikens avsaknad. 
Slutligen tänkte jag även dela med mig av ett par citat som jag lyckades fånga upp från matchen. Sådant man kanske inte alltid hör med ett antal tusen på läktaren men som säger en del om de inblandade:
  • ”Sätt dig ner!!! Det är snarare gult kort för filmning än straff.”  Domaren till Elfsborgs tränare efter ”straffsituationen” tidigt i matchen.
  • ”Jaaa. Genialt!” (med dansk brytning) Lauritsen till Dagerstål efter att han lyckats nicka undan en ganska lätt boll.
  • ”Simon, kom hit! Helt onödigt att hålla på så där.” Dommaren när han varnar Simon Strand i Elfsborg i första halvlek.
  • ” Jag vill fan titta på reprisen. Den jävla domaren borde göra det bättre” Någon på Elfsborgs bänk vid slutsignal
Härnäst väntar kamratmöte hemma mot Göteborg på måndag. Nya tag då!

Joel Bertilsson2020-07-01 21:48:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås