Lagbanner
Fem år sedan guldlördagen i Malmö

Fem år sedan guldlördagen i Malmö

Idag är det exakt fem år sedan IFK Norrköping åkte till Malmö och blev svenska mästare. Norrköping förvandlades för 13:e gången till Guldköping. Det uppmärksammar vi till att samla Guldköpings artiklar från dagarna kring guldmatchen.

Värm dig med en kopp kaffe, luta dig tillbaka i soffan och låt minnena komma till ytan. 

Det är lördagen den 31 oktober 2015. Klockan är 13:00 och ett rödklätt IFK Norrköping kliver ut på Malmö Stadion med ett mål i sikte. Guld. 

Säsongen har varit lång och händelserik. IFK började sådär, men kom sedan in i en rejäl formtopp. En formtopp som aldrig släppte, utan som visade sig vara ett fantastiskt skickligt lag. Guldsnacket har kretsat kring Malmö FF, AIK och IFK Göteborg. IFK Norrköping har överraskat, men det är väl bara en dagslända? Snart ska de väl tappa?

Så blev det inte. IFK gick från klarhet till klarhet, fortsatte vinna, och satte sig själv i pole position för guldet. 

Där är vi när klockan slår 13:02 och domaren blåser igång matchen mellan Malmö FF och IFK Norrköping, framför ungefär 5000 tillresta bortasupportrar. Resten vet ni. Rosenbergs röda kort, Kujovic ledningsmål, Traustasons avgörande. Firandet i Malmö och på Tyska torget. IFK Norrköpings förvandling till etablerad toppklubb i Allsvenskan. 

Vill du resa tillbaka till den där höstdagen i Malmö? Tänkte väl det. Du har kommit rätt, för vi har tagit oss en titt i arkivet. Här följer alla våra artiklar från dagarna kring guldmatchen:

27 oktober
I slutet av 2014 flyttades Christopher Telo ner till vänsterback. Det var en av nycklarna till att IFK klarade kontraktet det året, och att de tog guldet året efter. Här är Telos ord några dagar före avgörandet i Malmö. 

29 oktober
Krönika signerad Elvedin Basic om att lägga alla pengar på Snoka

30 oktober
Guldköpings införrapport dagen innan guldmatchen

31 oktober
Om matchen
Arnor Traustason om avgörande målet: "Jag fick en blackout"
Intervju med Nikola Tkalcic om guldet

1 november
2009 var IFK Norrköping på väg att trilla ur Superettan. Då kom en av de stora IFK-ikonerna tillbaka och hjälpte klubben. Namnet: Stefan Thordarsson. Han bidrog till att lägga grunden för det IFK Norrköping som sedan flyttades upp till Allsvenskan och vann guld 2015. 
Här är en intervju med Thordarsson dagen efter guldet. 

"Fattar ni vad som hänt?" Den frågan ställer sig Göran Modéen på Guldköping dagen efter guldet. Här är hans berättelse om gulddagen i Malmö.

Hur upplevde du guldet 2015? Dela gärna med dig av dina minnen och känslor i kommentarsfältet nedan. 

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-10-31 13:27:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås