Lagbanner
Östgötaporten, 2020-10-26 19:00

IFK Norrköping - AIK

Formstarkt möte väntar
Får IFK jubla mot AIK på måndag?

Formstarkt möte väntar

Det är allsvenskans två formstarkaste lag som drabbar samman på Östgötaporten på måndag kväll. AIK har lämnat bottenträsket bakom sig och blickar uppåt medan IFK försöker haka på i toppen i kampen om Europaplatserna.

Måndagens motståndare AIK har, likt IFK, en märklig säsong bakom sig. Man inledde säsongen med två vinster på de tre första matcherna och ligger relativt bra med i toppen då. Efter det sjunker man sakta men säkert i tabellen, till synes utan stopp. Som värst är man nere på en 14e plats halvvägs in på säsongen. Norling får sparken efter 4 år i klubben och efter det lyfter man sakta men säkert uppåt. Inför måndagens matchen mot IFK ligger man parkerade på en tionde plats, endast 10 poäng från andraplatsen trots en match mindre spelad.

Förutom tränarbytet valde AIK dessutom att ta in en rad profilerade spelare i sommarfönstret för att styra upp skutan. Papagiannopoulus, Rogic och Lustig togs in, vilket givit tydliga resultat på planen. Speciellt den sistnämnde har tydligt bidragit med en extra dimension i spelet för det gulsvarta. Enda plumpen i protokollet de senaste 5 omgångarna kom borta mot Malmö som slutade med ett kryss. Denna resultatsvit innebär att måndagens motståndare är de formstarkaste i hela serien. Man har dessutom bara släppt in ett mål på dessa fem matcher.

Inte heller IFKs form är något att skämmas för. 10 poäng har skrapats ihop på de senaste fem matcherna vilket placerar laget på en andra plats i formtabellen. Senast slogs Varberg tillbaka med en betryggande 3-1-seger efter hård kamp på en svårspelad naturgräsplan. Alla tre målen då signerade Jonathan Levi.

I matchen senast mot Varberg fick Filip Dagerstål utgå i halvtid efter en smäll. Han ska dock ha kunnat träna i veckan och bör därmed kunna vara aktuell för spel igen. I övrigt är skadeläget i IFK, i skrivande stund, högst oklart då ingen matchtrupp kommunicerats från IFKs sida.

De senaste åren har IFK haft relativt lätt för de gulsvarta från Solna. Fem matcher i rad har antingen slutat med Peking-seger eller oavgjort. Speciellt varmt i minnet finns såklart matchen på Friends i juni som slutade med storseger för IFK efter en regelrätt överkörning i första halvlek. Målen då kom, i tur och ordning, från Thern, Castegren, Lauritsen och Gerson. Min känsla är dock att det blir en betydligt tuffare batalj på måndag.

Avspark 19.00 på Östgötaporten. Framåt Kamrater!

Joel Bertilsson2020-10-25 16:39:07
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås