Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-08-03 15:00

GAIS - IFK Norrköping
0 - 1

Förstklassig kämpainsats mot GAIS - här är betygen
Lill-Sigge klappas om efter säsongens tredje strut.

Förstklassig kämpainsats mot GAIS - här är betygen

Tre raka segrar. Tre raka nollor. IFK Norrköping är åtminstone tillfälligt tillbaka på säker mark efter en enorm lagprestation på Gamla Ullevi. Att Peking nu har plockat 16/18 poäng i matcherna mot lag från västkusten är nästan lika anmärkningsvärt som att laget nu har missat åtta av de tolv senaste straffarna. När försvarsspelet sitter kanske det blir straff-fokus kommande träningsvecka. Jag tar med mig en helgjuten arbetsinsats från samtliga inblandade. Nedan följer individuella omdömen!

Betygsskalan:
1 Underkänd
2 Svag
3 Godkänd
4 Bra
5 Mycket bra
6 Redo för bättre liga
7 Landslagsklass

David Mitov Nilsson 4
Grym i luftrummet, där han kanske kunde ha fångat ett par bollar i stället för att boxa, i syfte att köpa tid och ge medspelarna utrymme att andas ut. När 90 plus tillägg summerades och Mitov Nilsson kunde räkna in sin tredje raka nolla var det betydelselösa bagateller.

Dino Salihovic (ut 82) 2
Stora problem i den första halvleken som en tydlig måltavla för GAIS-pressen. Det nätta spelet med minimala marginaler gav motståndarna flera vassa lägen och Peking klarade sig med nöd och näppe. Slutade aldrig kriga och spelade upp sig något i den andra halvleken, där han dock varnades och kanske skulle ha visats ut.

Isak Ssewankambo (ut 22) -
Hjärtskärande scener kablades ut från Gamla UIlevi när en förkrossad Ssewankambo bars ut på bår med vad som såg ut att vara en allvarlig skada. Hoppas på det bästa, men fruktar att hälsenan kan vara av på nytt. Kämpa, Isak!

Max Watson 4
Försvarsgeneralen Max Watson som vi lärde känna under försäsongen har återvänt. Inte hundraprocentig i alla sekvenser, men vinner de viktiga duellerna och sprider ett stort lugn. Partnerbytet rörde honom inte i ryggen. Matchens IFK:are.

Yahya Kalley (ut 63) 2
Inledde förtroendeingivande i försvarsaktionerna mot lurige Gustav Lundgren. Var desto mindre lyckosam med boll. Slarvade bort bollinnehavet flera gånger om och tvingades till ett synnerligen onödigt gult kort. 

Ismet Lushaku 3
GAIS hade ofta ett numerärt övertag centralt i planen. Då är det svårt att kräva att Ismet och company ska vinna den striden. Gav och tog stryk samtidigt som han briljerade på små ytor så länge som IFK var intresserade av bollinnehav. Ofarlig i andravågen.

Arnor Traustason 3
Åtta av IFK:s tolv senaste straffar har missats. Sjuk statistik och Trasten bär en betydande del av bördan. Kan omöjligen vara nummer ett från elva meter efter det svagt placerade försök som Krasniqi parerade. Företagsamheten i det öppna spelet räcker likväl nästan till en fyra.

Moutaz Neffati 3
Tar för sig med sin enorma energi men brister i det tekniska utförandet. Avslut och avgörande passningar håller inte riktigt måttet. Viljan som Hageby-grabben utstrålar är dock något utöver det vanliga. Sekvensen där han vann boll och frispark för att sedan vråla en makrill i ansiktet var älskvärd.

Ísak Andri Sigurgeirsson (ut 63) 3
Inte särskilt involverad i spelet, synonymt för alla som har axlat rollen som nummer tio. Den distinkta skillnaden mellan Sigurgeirsson och dennes konkurrenter om en plats i startelvan är islänningens förmåga att vara på rätt plats. Matchens enda målskytt hittade luckan mellan benen på Krasniqi. Utbytt med en känning några minuter senare.

Carl Björk (ut 82) 4
Någonting har klickat för den gode Björken. Vågade återigen utmana en-mot-en och gjorde det med stor framgång. Fixade frisparkar, en varning och hade ett finger med i både straffen och målet. Kritikerna är tystade – mot Västerås kommer målet!

Totte Nyman 3
Blandade högt och lågt. Skottet från 35 meter i ett sylvasst omställningsläge var obegripligt. Passningen till Björk som låg till grund för straffen var genial. Skärpan i avsluten fanns inte där. Tillräckligt bra felvänd för att få godkänt.

Inhoppare:
Anton Eriksson (in 22) 3
Ersatte Ssewankambo i ett känsligt skede och uppträdde relativt stabilt. Nyttig när Snoka härdade ut men sålde sig väl billigt vid ett par tillfällen. Varnad.
Marcus Baggesen (in 63) 2
Lyste inte direkt av självförtroende och var en säkerhetsrisk kring den egna boxen. Ljusglimten var när han slog ett lysande inlägg som borde ha förvaltats. 
Tim Prica (in 63) 2
Kom in i ett otacksamt skede och hade svårt att hålla i bollen. Lite för målkåt för att spela på en kant. Kan bli nyttig i höst med lite fler minuter i benen.
Kevin Höög Jansson (in 82)
Spelade för kort tid för att betygsättas.
Laorent Shabani (ut 82)
Spelade för kort tid för att betygsättas.

Ej inbytta
David Andersson
Jesper Ceesay
Kristoffer Khazeni
Vito Hammershöy-Mistrati

Andreas Alm 4
Med blott en ändring i startelvan jämfört med GAIS-matchen börjar vi slutligen se lite nödvändig kontinuitet i Alms laguttagningar. Tvingades till dubbla byten och visade att han var på tårna genom att plocka av både Yahya och Dino, som riskerade rött. Ska ha cred för den nyfunna defensiva stabiliteten, även om det blev farligt passivt och panikartat under tilläggstiden.

GAIS - IFK Norrköping 0-1 (0-0)
Första halvlek: -
Andra halvlek: 0-1 Ísak Andri Sigurgeirsson (53’)
Skott: 12-8
Skott på mål: 2-3
Hörnor: 8-1
Varningar GAIS: August Wängberg, Axel Henriksson
Varningar Norrköping: Yahya Kalley, Dino Salihovic, Anton Eriksson, David Mitov Nilsson
Domare: Fredrik Klitte
Publik: 7 368

I veckan kommunicerades att Tony Martinsson sjukskrivits efter en viltolycka. Tonna mår efter omständigheterna bra och i hans frånvaro har Magni Fannberg tagit över som sportchef. Detta mitt under brinnande övergångsfönster. Fannberg lär således ha en hel del på sitt bord och det kan säkert trilla in ytterligare någon gubbe. Sett till numerären är det däremot solklart att truppen i första hand behöver bantas.

Utanför lördagens matchtrupp fanns Amadeus Sögaard och Oscar Jansson. Konkurrerar om en plats gör snart även Ortmark Ouro och Moberg-Karlsson. Därtill finns yngre förmågor som Jonsson, Sandberg, Sernelius och Bolma att tillgå. 27-28 spelare som skulle kunna ingå i truppen är månne generöst räknat, men med erkänt ansträngda finanser är det knappast försvarbart. Särskilt när flera av de som nämndes ovan har ganska saftiga lönekuvert. Skrid till verket, förhandlare Fannberg!

Markus Turessonmarkus.turesson98@gmail.com2024-08-03 18:57:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås