Lagbanner
Genrepet - IFK Norrköping - AFC Eskilstuna -" 70 minuter idag och känner mig bra i kroppen"

Genrepet - IFK Norrköping - AFC Eskilstuna -" 70 minuter idag och känner mig bra i kroppen"

Den allsvenska premiären stundar. IFK tog emot AFC Eskilstuna i en sista träningsmatch för att vässa formen inför seriepremiären som endast är en vecka bort. Frågetecken ska rätas ut till utropstecken.

Norling mönstrade sitt vanliga 3-4-3 med följande spelare.
 
Jansson
Rask-Wahlqvist E-Dagerstål
Eid-Ishaq-Ortmark-De Brito
Levi-Nyman-Skúlason


Alla byttes ut i 70:e minuten. Spelarna som kom in var följande.

Yahav Gurfinkel
Marco Lund Nielsen
Christopher Rasmus Nilsson Telo
Egzon Binaku
Dino Salihovic
Emanuel Chabo
(Maic Sema byttes i första halvlek mot Levi)
Kia Shemsu
Johannes Bjarnason
Hugo Lewander
Otto Lindell
Darrell Kamdem Tibell
--------------------------------------------------------------------------------
De första 45 minuterna ägdes av IFK Norrköping. Man satte ett högt tempo och en oerhörd hög press på AFC direkt. Det syntes att AFC inte hängde med i det satta tempot. IFK vann ofta boll högt upp i banan och relativt enkelt hittade man ytor bakom och i AFC:s backlinje. Matchens enda mål kom i just en sådan situation. Hög återerövring av bollen på offensiv planhalva gjorde så att Ortmark hitta en inrusande Levi som kunde rulla in 1-0 i öppen kasse relativt ostört i den 8:e matchminuten.
 
Skillnaden i kvalité märktes på plan. AFC hängde inte med och var tvungna att på något sätt störa IFK. Det gjorde man genom att spela fult och ibland en aningen för tufft. En armbåge där, en kapning där och en stämpling där gjorde så att många IFK spelare tvingades ner i plastgräset. Domaren….ja domaren hade möjligen inte sin bästa match. Både publik, spelare och ledare menade att AFC spelade onödigt tufft sett till matchens kontext. Sett ur domarens perspektiv så får han hoppas att den gamla klyschan "ett dåligt genrep resulterar i en bra premiär" gäller här…ni som fattar, fattar.
 
Åter till spelet med boll. IFK radade upp chanser. På dom första 45 minuterna kunde det och borde det blivit betydligt fler mål. Återigen ser jag tecken på att effektiviteten framför mål saknas lite. Jag personligen tycker det känns en aningen oroande.
 
Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om den första halvleken mer än att det var total dominans av IFK spelmässigt och ett tufft närkampsspel. Levi utgick tyvärr skadad i vad som troligen är en sträckning. Han byttes av mot Maic Sema.
 
Andra halvlek fortsätter på samma sätt. Mycket boll och chanser för IFK Norrköping. AFC hade i början på andra halvleken en boll i nät bakom IFK:s målvakt, men målet godkändes inte. Flaggan var uppe i vad som tycks vara en offside-avblåsning. I 70:e matchminuten byter Norling hela laget (minus Sema). Efter den rockaden slogs tempot av en aning. IFK skapade visserligen en del, men mest halvchanser. Matchen slutar med en rättvis hemmavinst för IFK. Det skulle dock gjorts mer mål.
 
Personligen tycker jag det var en svåranalyserad match. Var IFK överlägset bra, eller va det i kombination med att AFC var en aning bleka? Jag väljer att lyfta fram IFK. Dom spelar smart, rör sig bra och hittar kreativa lösningar i sitt spel idag. Men som redan nämnts (allt för många gånger?) så är det koncentrationen i sista tredjedelen som brister. Det känns lite omständigt framför mål ibland. Det känner nog laget med i vissa stunder. Är laget redo för seriepremiär? JA. Dom verkar onekligen spelsugna och taggade på vad som väntar.
 
Efter matchen fick jag ett litet snack med (bonus)nyförvärvet Filip Dagerstål. Vi pratade om hans egen prestation samt situationen han befinner sig i.

Hej, välkommen hem får jag säga. 70 minuter i benen idag. Hur kändes det?
-Jo, det kändes bra. Jag har ju inte spelat match på ett tag. Jag tycker vi har ganska bra kontroll på dom (AFC) idag. Både bakåt och framåt, dom skapar ju inte jättemycket. Vi skapar mycket framåt och borde väl kanske göra några fler mål. För min egen del gick det bra. Kroppen höll ihop bra och…ja, det kändes bra.
 
Hur är det att komma in i laget? Nu kommer du till ett Norrköping i Norlings regi. Hur känner du att du passar in i hans sätt att spela? Är du van sen innan av liknande taktiska detaljer?
-Mm, lite skillnader är det ju såklart, speciellt med man mot man. Jag tycker dock att under Jensa hade vi inslag av det i trebackslinjen också. Ta hand om sin gubba i sin egen yta, och ju längre ner i banan vi kommer släpper vi lite på "man-man". Visst, det är lite nytt. Det är högre krav på alla egentligen. Får vi det och stämma så kan det bli riktigt bra.
 
Hur känner du för egen del. Säsongen drar igång om en vecka. Är du redo för 90 minuter, eller känner du att du behöver en inkörningsperiod?
-Jag känner mig ganska redo. 70 minuter idag och känner mig bra i kroppen. Det kommer ytterligare en vecka med bra träning och bra fart, så det tror jag inte ska vara några problem alls.
 
Det är svårt att borste från det som händer i världen (kriget). Det är ju anledningen till att du står här idag. Hur påverkar det dig? Både personligt och fotbollsmässigt?
-Först och främst så är det väldigt tragiskt. Allt som har hänt. För egen del blev det lite rörigt där ett tag när jag fortfarande var kvar i Ryssland. Det känns väldigt skönt att komma hem. Ingen vet hur det här kommer utveckla sig. Jag har ju fortfarande ett kontrakt från och med i sommar där (Ryssland). Så jag kan inte säga mer än så, mer än att det är jäkligt tråkigt för alla.

Förstår. Har du kontakt med din klubb i Ryssland?
-Det har jag. Dom vet ju inte heller vad som kommer hända. Det är en situation där nästan ingen varit i innan, så det är svårt och stå och gissa vad som kommer hända. Kommer FIFA med nya besked? Vi vet inte. Jag försöker bara vara här nu och hjälpa IFK och göra så mycket jag kan, sen får vi se lite vad som händer.
 
Att du är hemma tycker vi är jätteroligt och lycka till, så ses vi!
-Härligt, tack.

 
 

Christian Sjöstrandchristiansjostrandnkpg@live.sechristianlejoun2022-03-26 18:49:53
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås