Lagbanner
Historiskt match på söndag
Tvillingarna Irma och Selma Calakovic efter att laget säkrat kontraktet till Elitettan i kvalmatchen 2020. Foto: Göran Modeen

Historiskt match på söndag

På söndag blir det äkta kamratmöte då IFK Norrköpings damer möter IFK Kalmar i Elitettan. Äntligen finns en större publik på plats då 500 förväntas komma. Lyckliga dem som kommer vara där. Vi laddar upp inför matchen med intervjuer!

Guldköping fick en pratstund med Selma Cajlakovic i bilen på väg från Linköping hem till Norrköping. Syrran Irma satt bakom ratten under samtalet så det var mest Selma som svarade på frågorna. Tvillingsystrarna känner varandra utan och innan de spelar fotboll ihop i backlinjen och pluggar ihop. På planen är det väldigt lätt att se att de är både tvillingssystrar och att de är oerhört samspelta!  

Hur går det med studierna. Ni pluggar ju båda till arbetsterapeuter i Linköping…
-Jo tack det går bra. Det är tufft att plugga och samtidigt satsa elitmässigt på fotboll. Krävs mycket disciplin och ta vara på dygnets alla 24 timmar. Vi har gått tre terminer nu och kommit halvvägs. Men nu är vårterminen slut så det ska bli skönt med lite ledigt!

Känns det speciellt att möta IFK Kalmar. Ni har ju spelat där tidigare…
- Faktiskt inte så där jättemycket. Det är bara ett par spelare kvar från vår tid när vi var där för två år sedan. Hade den gamle tränaren varit kvar hade det varit på ett annat sätt. Syrran fick aldrig chansen när vi var där och det var mycket bättre för oss att komma till IFK Norrköping!

Hur känns det att få spela inför 500 personer. Allt talar för att det blir så…
- Det kommer betyda oerhört mycket. Ingen av oss har spelat inför en sån stor publik. Det kommer lyfta hela laget och kännas oerhört stort när vi springer in på arenan. Vi kände av stödet redan i premiären fast ingen publik var på plats, med alla raketer som sköts upp utanför arenan! Det ska bli så roligt och det gör också att det känns värt all den tid man lägger ner på fotbollen.

Vad tycker ni om säsongen så här långt. Finns det några matcher ni är nöjda med. Här lägger sig chauffören Irma i svaren…
… som svarar Jitex. Där gjorde laget tre mål och vann utan att släppa in något mål. Selma tycker matchen mot BP som slutade 1-1 för att laget i den matchen slet väldigt hårt. Resten av matcherna är de inte lika nöjda. Säger att de kan bättre och det vill de visa på söndag.

Hur kommer träningarna se ut i veckan…
- Idag onsdag är vi lediga. Måndag tisdag körde vi lättare träningar. Sen resten av veckan spetsas det till. Vi har väldigt bra tränare som förbereder oss väldigt bra inför matcherna. Mot lag som förväntas vara bättre än oss tränar vi försvarsspelet extra mycket, motsatsen där vi känner att vi ska vara bättre blir det förstås anfallsspelet.

Vad tror ni själva då om motståndet på söndag…
- Det är ett förväntat topplag som vi kommer att möta, även om de ligger i mitten av tabellen just nu. De har precis som vi en match mindre spelad. Vi skulle ju ha mött dem i premiären men den blev som bekant uppskjuten på grund av sjukdom i laget. De är väldigt starka i försvaret har bara släppt in två mål på sju matcher. Å andra sidan förlorade dem mot Alingsås senast. De har två riktigt bra anfallare på topp. En tjej som heter Tabby Tindell nummer 9 med ett amerikanskt ursprung, samt nummer 19 Mimmi Asperot. De två får vi ha koll på i försvaret. Sen måste vi ta vara på de chanser vi får. Vi har inte hittat riktigt rätt i spelformationerna än. Senast mot Morön där vi förlorade med 3-0, spelade vi 3-5-2 och Irma var wingback. Det gick inte som tänkt, vi föll tillbaka för mycket och det blev närmast en fembackslinje istället. Det kommer nog bli på ett annat sätt på söndag, antingen 4-3-3 eller 4-4-2. Vi får se våra tränare med Anna Eriksson i spetsen kommer tänka noga hur vi ska ställa upp på bästa sätt!

Ok tack för samtalet kör försiktigt ta hand om er och lycka till på söndag!!!

Tränare Anna Eriksson

Guldköping fick igår även till ett samtal med Anna igår för att känna henne på pulsen inför Kamratmötet mot Kalmar.

Hur känns det för dig inför den här på många sätt historiska matchen. Första gången sedan 2019 då det är flera 100 på läktarna. Nu kommer garanterat 500 personer se matchen…
- Det känns fantastiskt och en stor möjlighet för oss att visa att vi finns samt vad vi går för. Vi har hört rykten om att Peking Fanz kommer finnas på en sektion. Det är vi väldigt tacksamma för och det känns stort för oss.

Jag pratade med systrarna Cajlakovic för ett par dagar sedan. De sa att det finns ett par riktigt bra anfaller hos era motståndare…
- Det stämmer de har bra koll de där tjejerna. Tabby Tindell blev till och med nyligen utsedd till månadens spelare i Elitettan. Det är ett bra lag vi kommer att möta men de har varit klart sämre på bortaplan den här säsongen, så jag hoppas den trenden sitter kvar. De har en bra målvakt två insläppta mål på sju matcher säger en del.

När vi gick in i säsongen hade vi två bra målvakter förutom Sofia Hjern som stod alla matcher ifjol, även Cornelia Baldi Sundelius. Cornelia har haft extrem otur hon har haft hjärnskakning och bristning i ljumsken. Lägg därtill att hon varit infekterad i Covid 19. Så det är Sofia som har stått i matcherna även i år. Men hon är riktigt bra på fötterna och spelar i ungdomslandslaget.

Vad tror du om matchen…
- Vi kommer kriga för att få med oss poäng och duellspelet kommer bli avgörande. Vi måste vara kliniska i avsluten. Får vi bara två chanser ska vi sätta dem. Det är som sagt var ett bra försvar. Vi ska ta oss en riktig fundera på hur vi ska ställa upp och vilka ytor vi ska prioritera i första hand. Kalmar spelar 4-3-3 så centrala mittfältet blir viktigt. Vi har en del skador dessutom är det några av spelarna som tagit studenten nyligen.   
Det behöver ju inte vara någon nackdel säger jag som jobbat med ungdomar i 40 år. Det är den viktigaste ritualen in i vuxenlivet…

Det har du rätt i Göran. Det här är seriösa tjejer och det blir skönt för dem med lite ledighet i sommar. Jag och tränarteamet samt alla i laget ser verkligen fram mot det här att få möta den största publiken hittills känns oerhört stort! Alla är oerhört välkomna nu kör vi…

Tilläggas kan att publiken kommer sitta på Västra läktaren och väderprognosen säger perfekta 20 grader sol bakom moln. Ryktet om Peking Fanz är helt rätt, dem har skrivit på sin Facebooksida att de kommer ha en provisorisk klack på sektion L. Det är bara att säga grattis till dem 500 personerna som kommer vara på plats. Vi på Guldköping har aldrig haft en starkare redaktion och på söndag så kommer vi ha en man på plats. Christian Lejon Sjöstrand gör då sin debut för oss. Vi säger lycka till både till honom och laget! Avspark kl 15:00.
     

 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-06-12 10:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås