Lagbanner
IFK gästar ungt AIK-lag med ny taktik
Simon Thern har ofta gjort fina insatser mot AIK, dit han var utlånad från Heerenveen 2017.

IFK gästar ungt AIK-lag med ny taktik

Säsongen har dundrat igång och redan på onsdagskvällen, tre dagar efter premiären, åker IFK Norrköping till Friends Arena för att möta AIK. En på pappret betydligt tuffare utmaning än att spela hemma mot Kalmar FF.

Vi skippar tjafset om coronaviruset, det nya, supertajta spelschemat och publikförbudet va? Alla vet läget vid det här laget. Låt oss istället fokusera på det sportsliga. Och där ser årets upplaga av Allsvenskan väldigt spännande ut.
 
I söndags rullade herrarnas högsta serie igång, och det var mycket som överraskade i de matcherna jag följde.

  • IK Sirius förlorade visserligen mot Djurgården, men oj vilket spel de visade upp, med många anfallsvägar och mycket chanser. Svenska mästarna gick dock vinnande, tack vare högre effektivitet. Men jag tror att Sirius kan bli en tuff nöt att knäcka för många lag den här säsongen.
 
  • IFK Norrköping vann planenligt mot Kalmar FF. Smålänningarna såg helt odugliga ut inledningsvis, men fick bättre kontroll på Peking efter hand. De visade också lite intentioner, med flera talangfulla offensiva spelare. Isak Jansson (18), Nils Fröling (20) och Svante Ingelsson (22) gjorde alla några bra aktioner. Jag tror KFF, som tvingades kvala sig kvar 2019, kommer ha en ganska bra säsong.  
 
  • Nykomlingen Varberg formligen krossade Helsingborgs IF borta. 3-0 blev resultatet, och det var bud på mer. Kul med en, att döma av premiären, så stark nykomling, med ett underhållande spelsätt. Vi alla minns IFK:s premiärförlust mot just Helsingborg, som var nykomling förra året. Det är något med nykomlingar och premiärer. Varberg leder nu Allsvenskan efter första omgången någonsin i högsta serien, för deras del.

Hur skötte sig då IFK Norrköping i premiären? Det var svårt att veta vad man kunde förvänta sig inför matchen mot Kalmar, men potentialen finns i truppen. Det syntes också, till viss del, i premiären. Peking rivstartade och Sead Haksabanovic startade sin tid som kontrakterad IFK Norrköping-spelare med ett vackert mål. Sedan spelade Peking bra, med många kreativa kombinationer, utan att ta vara på sina lägen. Kalmar fick in en frispark efter att bollen bytte riktning i muren. Men Peking drog längsta strået. Ett konstigt mottagningsavslut av Christoffer Nyman gav 2-1 och tre poäng.
 
På spelarsidan var de få som överraskades av Sead Haksabanovics fina insats. Däremot var det kul att se både Simon Thern och Eric Smith briljera på mittfältet. Därutöver tycker jag att Christopher Telo gjorde ett bra inhopp, med både offensiva räder och brytningar bakåt. Bra också att Ishaq Abdulrazaq, Pontus Almqvist och Carl Björk fick chansen att hoppa in.
 
Inför onsdagens match mot AIK är Alexander Fransson fortfarande ett frågetecken. Pontus Almqvist blev skadad på måndagens träning och kan missa mötet. Sead Haksabanovic klev av med smärtor i revbenen, men det borde inte vara någon fara inför AIK-matchen. Oliver Stefansson, Kristoffer Khazeni och Julius Lindgren är fortsatt otillgängliga.
 
IFK har också tagit in en ny målvakt, Vladimir Sudar, som ska agera backup medan Julius Lindgren är skadad. Detta för att låta Felix Jakobsson fokusera fullt på Sylvias matcher i division ett.
 
Trolig startelva:
Isak Pettersson – Lars Krogh Gerson, Filip Dagerstål, Rasmus Lauritsen, Christopher Telo – Eric Smith, Henrik Castegren, Simon Thern – Jonathan Levi, Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic.
Detta är min gissning på hur Jens Gustafsson formerar laget mot AIK. Jag tror att laget blir mer defensivt balanserat mot ett lag som AIK, därav Castegren istället för Sema i mitten. Telo gjorde ett fint inhopp mot KFF och har gjort sig förtjänt av en startplats. Det kan dock lika gärna bli samma elva som förra matchen, eller att Telo ersätter Gerson alternativt Castegren. Ett annat alternativ är Blomqvist på mittfältet, istället för Sema.
 
Taktisk revolution i AIK
Hur är Pekings motstånd då? Solnaklubben har en hel del förändringar till den här säsongen. Först och främst är det mycket nytt i spelartruppen. Oscar Linnér, Tarik Elyounoussi, Anton Saletros, Chinedu Obasi med flera har lämnat klubben. De har fått in hemvändaren Ebenezer Ofori, målvakten Jakob Haugaard och yttern Jasir Asani. Framför allt Ofori är ett viktigt tillskott.
 
I övrigt har truppen föryngrats, med flera talanger som även fick chansen i premiären. Det handlar om Robin Tihi (18 år), Bilal Hussein (20), Saku Ylatupa (20) och Paulos Abraham (17). AIK har något spännande på gång om tränaren Rikard Norling fortsätter ge ungtupparna chansen.  
 
Utöver föryngringen har Rikard Norling även ett nytt spelsätt på gång. AIK har inspirerats av Gian Pero Gasperinis Atalanta i Serie A. De försvarar med ”man-mot-man” istället för zonförsvar, vilket innebär att spelarna får byta positioner hela tiden. I offensiven hamnar sedan spelarna i ovanliga roller.
 
I premiärmatchen mot Örebro (AIK-seger med 2-0 efter mål av Robin Tihi och Jasir Asani) gick det att skönja mycket av de idéer Rikard Norling har präntat in i laget. Spelarna bytte positioner mycket och exempelvis Sebastian Larsson kunde ibland vara placerad som en ytterback för att en stund senare ligga uppe bland anfallarna. Det blir lite klurigt för IFK Norrköping att hantera denna ovanliga taktik.
 
Samtidigt syntes en del brister i AIK:s spel. ÖSK kunde flera gånger komma i farliga kontringslägen. De skapade mycket, men saknade effektivitet. IFK är ofta vassa när de får chansen i kontringar, så det kan passa bra.
 
AIK:s startelva mot Örebro (3-4-3):
Jakob Haugaard – Felix Michel, Robin Tihi, Karol Mets – Bilal Hussein, Sebastian Larsson, Ebenezer Ofori, Jasir Asani – Saku Ylatupa, Henok Goitom, Paulos Abraham.
Det kan säkert bli någon förändring till matchen med IFK, med tanke på att det är få vilodagar emellan.
 
Tidigare möten
Det blir ofta väldigt hög kvalitet och underhållning i mötena mellan IFK Norrköping och AIK. Båda lagen har varit topplag de senaste säsongerna, så det är nästan alltid mycket på spel. Förra året slutade mötet på Parken mållöst. Sedan vann Peking med 2-0 borta efter dubbla mål av Totte Nyman. 2018 blev det 3-3 på Friends Arena i en galet svängig match. Norrköping vann sedan hemmamötet med 2-0, efter två mål av Thern. Senaste gången AIK vann detta klassiska möte var i omgång 2017, då de vann hemma med 1-0.  
 
Onsdagens match mellan två förväntade topplag blir en riktig värdemätare för båda lagen. Här behöver IFK Norrköping göra en bra match för att visa att de ska vara med i kampen om topplaceringar.
 
Vad? Omgång två i Allsvenskan, AIK-IFK Norrköping
Var? Friends Arena
När? Onsdag 19:00
Tips: 1-1, IFK:s mål av Christoffer Nyman
 

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-06-16 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås