Lagbanner
Platinumcars Arena, 2024-08-10 15:00

IFK Norrköping - Västerås

IFK Norrköping - Västerås SK, revansch för IFK?
Det är drygt 12 år sedan David Mitov Nilsson debuterade i A-laget. Nu är han tillbaka som en viktig kugge i laget som stoppat den trista förlustsviten!

IFK Norrköping - Västerås SK, revansch för IFK?

Det är svårt att hänga med i IFK:s svängar i år! Ta bara matcherna mot årets nykomlingar GAIS och Västerås. Västerås vann förra årets Superettan och GAIS kom tvåa. I årets Allsvenska ligger GAIS för tillfället 5:a, Västerås sist på 16:e och IFK nu 12:a. Trots detta har IFK lyckats vinna båda matcherna mot GAIS, vilket är 30% av deras förlustmatcher. Samtidigt har man förlorat första matchen mot Västerås, vilket motsvarar 33% av deras vinstmatcher.

Dags att bygga vidare på den positiva sviten sedan förra mötet med Västerås, med tre vunna matcher och inget insläppt mål! En stegvis förbättring med 1, 1 och 2 steg i tabellen, vid vinst finns det en möjlighet att ta ytterligare ett steg uppåt i tabellen och passera Halmstad, som samtidigt spelar mot MFF på lördag. 

Alm har ju sagt att han varit tvungen att hela tiden byta spelare i laget på grund av skador och utvisningar. Nu blev ju Isak Ssewankambo skadad mot GAIS, så han får ändra startelvan igen. Mycket trist för Isak att han nu dragit av den andra hälsenan och måste opereras och blir borta länge igen! Det bör väl bli någon av Anton Eriksson, Kevin Höög Jansson eller Amadeus Sögaard som får chansen?

Hur är det då med Västerås nu efter ytterligare tre matcher efter deras vinst på hemmaplan den 14 juli?

De har liknande problem som IFK, att släppa in tidiga mål. Deras mål är nu att nu att inte släppa in några mål och framför allt inte tidiga. De har varit bra på att skapa chanser men inte alltid gjort mål. De har nu efter IFK Kalmar och Halmstad att möta och vill gärna vinna dessa tre matcher. Skillnaden mot IFK är att de endast släppt in ett eller två mål i matcherna förutom då mot Häcken senast. Så IFK får helst inte släppa in något mål alls och göra ett par tre! Lyckas de med det är det klart godkänt.  Frågan är om David Moberg Karlsson är på träningsnivå för att spela mot Västerås, han kanske får plats på bänken. 

Västerås har under sommarfönstret värvat värvat försvarare då backen Umit Aras, åkt på en korsbandsskada och behöver opereras med en lång rehabilitering. Mot Göteborg åkte även försvararen Mikael Marques på en skada. Så nu har de värvat mittbacken Tim Hartzell från danska Vendsyssel FF. Han är en snabb mittback som är bra i passningsspelet enligt Kalle Karlsson i Västerås. Han har tidigare spelat i Dalkurd och Sandviken.Även ytterbacken Victor Wernersson har anslutit från NAC Breda i Holland, innan dess har han även spelat med belgiska Mechelen, norska Stabæk och IFK Göteborg. Han kommer troligtvis inte spela mot IFK, då han inte spelat en match sedan januari och behöver komma i kapp med träningen.
Utlånade är nu Jabir Abdihakim Ali som gjorde succé i Superettan under förra året, men inte har presterat i Allsvenskan och spelar för Lillestrøm i höst.

Västerås lär spela man-manförsvar så vi får se hur effektiva IFK kan vara mot ett sådant motstånd.

Mot Häcken borta radade Västerås upp chanser med både en stolp- och ribbträffar. Dessutom gjorde Häckens målvakt, Andreas Linde, årets match, så de förlorade med 4–0. Detta var första gången de släppte in fler än 2 mål i årets Allsvenska och har trots 11 förluster färre insläppta mål, 24, än IFK:s 37! Vi kan trösta oss med att IFK har gjort fler mål än Västerås, 21 mot 13!

Mot Göteborg hade de en strid ström av inlägg in mot mål som Blåvitt fick kämpa för att klara av. Till slut lyckades Västerås kvittera genom Abdelrahman Bouda. Anledningen till den taktiken är att de har starka huvudspelare och även är på hugget på andrabollarna. Andrabollarna kommer säkerligen vara lika viktiga mot IFK.

Målskyttar att se upp med hos VSK: Matteo Ahlinvi 3, Abdelrahmen Boudah och Henry Offia 2, Herman Magnusson, Ibrahim Diabate, Simon Gefvert och Viktor Granath 1.

Jag sätter ett litet frågetecken för Marcus Lindays medverkan, om han är på väg bort från klubben!

Jag hoppas revanschlustan är stor hos IFK och att inga mål släpps in, varken tidigt eller sent i matchen, så kanske ett par mål räcker för seger! Det borde ju vara trevligare med 4 vinstmatcher i rad än 8 utan vinst. 

Framåt Kamrater!

Matchen sänds på TV4 Play och Discovery+ med början 14:45. 


 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2024-08-08 21:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås