Lagbanner
Platinumcars Arena, 2021-10-28 19:00

IFK Norrköping - Mjällby

IFK tar emot Mjällby
Får Ishaq fortsätta i mitten eller går han tillbaka till wingback?

IFK tar emot Mjällby

Efter två förluster är det nu dags att IFK börjar plocka poäng igen, för att klättra några placeringar i jakten på en plats till nästa års spel i Europa. För Mjällbys del handlar det snarare om att undvika kvalplatsen, så även gästerna är i behov av poäng.

Mjällby hade fram till förra matchen en otroligt fin svit med åtta matcher i rad utan förlust och dessutom hade man hållit nollan i alla dessa matcher. Hela laget har imponerat men framförallt målvakten Carljohan Eriksson har briljerat i målet med många avancerade räddningar. Fyra av dessa matcher har slutat 0-0, men Mjällby har även bjudit på storvinster som med 4-0 mot både Elfsborg och Kalmar vilket är imponerande. En seger med 1-0 mot Malmö har de också hunnit med bland annat.

Men mot Göteborg nu senast tog alltså den sviten slut i och med att Mjällby förlorade med 3-1. Det var en match som Mjällby inledde bäst och hade det mesta av bollinnehavet, medan Göteborg hotade några gånger med kontringar. Därför kändes det inte helt logiskt när det var Göteborg som tog ledningen på hörna efter knappt en halvtimmas spel. Bara ett par minuter senare blev uppförsbacken för Mjällby desto brantare då backen Ivan Kricak blev utvisad med ett direkt rött kort. Utvisningen går verkligen att diskutera och den kändes helt klart hård!
Därefter tog Göteborg över spelet av förklarliga skäl. Men tidigt i den andra halvleken kvitterade Mjällby genom anfallaren Amin Sarr. Då var det istället Mjällby som fick luft under vingarna och för en period var det Mjällby som ägde det mesta av bollinnehavet och skapade lite tryck mot Göteborg. Men Mjällby orkade inte hela vägen och mot slutet av matchen gjorde Göteborg två mål.

Andreas Blomqvist inledde matchen på bänken men byttes in när det var cirka tio minuter kvar, men hann inte göra något större avtryck på den tiden.
Noterbart från matchen var att samtliga mål som Mjällby släppte in kom till via nick. Kanske kan det vara något för IFK Norrköping att ha i åtanken inför torsdagens drabbning. Värt att även notera är att Mjällby använder sig av långa inkast från Max Watson, vilket blir ett offensivt hot.
En spelare som jag tycker har spetsegenskaper som IFK behöver se upp med är anfallaren Amin Sarr, där snabbheten kan hota IFK:s backlinje.

För IFK:s del gäller det nu att ställa om och börja vinna igen efter de två senaste förlusterna. Prestationen senast mot AIK var inte tillräckligt bra och agerandet vid 0-1 samt uddlöshet i straffområdet blev avgörande. I övrigt gjorde IFK en skaplig insats, men mot bra motstånd krävs det att alla lagdelar är på topp. Generellt sett så bör matchen mot Mjällby vara av något enklare karaktär, då AIK är ett topplag och Mjällby placerar sig på 13:e plats. Men Mjällby har ju som sagt gått väldigt bra senaste tiden, undantaget förlusten senast, och ska inte underskattas! De är även inblandade i striden runt kvalplatsen, vilket i sig är något de kommer kämpa hårt för att undvika.
Något som talar för IFK är att man äntligen spelar på hemmaplan igen, efter två bortamatcher i följd. Dels så får IFK det fantastiska stödet från hemmapubliken, den 12:e spelaren. Men även underlaget ger IFK betydligt bättre förutsättningar att spela sitt spel jämfört med på Friends arena. Mjällby är dock vana att spela på en väldigt välskött gräsmatta, men IFK bör kunna skruva upp tempot nu när de spelar på hemmaplan igen.

Till NT berättade Rikard Norling att det finns lite skavanker i truppen efter senaste matchen, men det lät ändå hoppfullt. Kristoffer Khazeni är åter i full träning efter att ha haft det tungt senaste veckorna. Att få in hans kreativitet skulle kunna betyda mycket för att luckra upp Mjällbys starka defensiv. Under tv-sändningen av IFK:s senaste match lyftes statistik över lyckade dribblingar i snitt per 90 minuter i Allsvenskan. Khazeni visade sig vara tredje bäst i årets Allsvenska med siffran 2.80. Högst upp på listan ligger fortfarande Sead Haksabanovic med 2.95 följd av Djurgårdens Chilufya med 2.86.
För Totte Nyman så fanns det inget negativt att notera, vilket känns oerhört skönt. Att han spelade hela matchen senast tyder på att kroppen känns bra, men det återstår att se om han får starta på nytt mot Mjällby eller om den matchen kommer för tätt inpå föregående. Carl Björk gjorde ett piggt inhopp mot AIK och han kan mycket väl få en plats i startelvan, kanske för att vara lite försiktiga med Totte eller så får han kanske fortsätta som vänster wingback likt i inhoppet senast?
En annan som imponerade senast var Ishaq som spelade centralt på mittfältet för första gången i år och var kanske IFK:s bästa spelare i den matchen. Det är en position som han spelat mycket på innan han kom till IFK och såg ut att trivas med. Men samtidigt anser Norling att Ishaq är IFK:s bästa högerwing, även detta enligt NT. Tittar man på statistik från Wyscout som Svenskafans tagit del av så bedöms Ishaq vara den bästa ytterbacken i Allsvenskan. Detta efter att ha vägt samman faktorerna offensiva löpningar, inlägg, vunna dueller, nyckelpassningar och brytningar. Detta kan delvis bero på att Ishaq har en hög utgångspunkt jämfört med en del andra ytterbackar som hamnar i samma kategori och statistik säger inte allt, men det är ändå intressant.

Startelvan känns mindre given på förhand jämfört med på lång tid innan. En offensiv gissning över hur startelvan skulle kunna se ut är:
Jansson
Wahlqvist – Castegren – Lund
Ishaq – Fransson – Khazeni – Björk
Levi – Nyman – Adegbenro

Kommentar: Full fart framåt!    

 

Jonathan Hanell Didriksson2021-10-27 14:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås