IFK vek sig inte en tum – En poäng med mersmak.

Derby och publikrekord på Parken, och IFK vek sig inte en tum. Läs vad My Cato har att säga om matchen.

Lovisa Gustafsson — Chelsie Dawber (65)
Vilma Ermilia Koivsto— Elsa Burvall (65)
Sabina Ravnell
Irma Cajlakovic

Publik - 8124 personer (publikrekord för damfotbollen på parken)

IFK trycks tillbaka i inledningen av matchen, men efter bara fem minuter är det My Cato som får det första avslutet mot mål för hemmalaget. IFK hade de mesta och bästa chanserna i första halvleken och uppvisar ett helt annat tempo och mod i sitt spel än senast de mötte Linköping på bortaplan. Ribban var i vägen för IFK för att ta med sig en 1-0-ledning in i paus. Halvleken slutar 0-0 med fördel IFK.
Efter pausvilan tar gästerna tag i taktpinnen, men man skapar inte allt för många heta målchanser, då i alla fall.
IFK fortsätter att vara modiga i pressen och det ger ett par kontringar, som borde förvaltats bättre.
Linköping tog ett grepp om IFK i slutet på andra halvlek och in på tilläggstiden. Linköping hade en boll som balanserade på mållinjen i matchens näst sista spark. Bortalaget jublade medan IFK fick en sista kontring, men avslutet räddas av Linköpings-målvakten. Det är svårt att i text försöka ge en bild av hur matchens sista minut var, men det var…en sanslös avslutning. Matchen slutar dock 0-0, med mersmak för IFK.

Intervju: My Cato
0-0, en poäng med mersmak? Eller hur ser du på resultatet?
-Vi står upp väldigt bra mot ett starkt Linköping. Matchen kunde gått åt vilket håll som helst, båda lagen har farliga målchanser. På ett sätt är det synd att vi inte tar tre poäng, men vi vinner också en poäng.

Vad är skillnaden idag mot förra derbyt?
-Jag skulle säga att vi spelar lite smartare. Vi låter dem ha bollen i backlinjen, vi backar hem lite. Sen kan vi gå i press med hela laget. Förra derbyt blev vi väldigt långa i laget och var inte tillräckligt kompakta. Sen får dem in en fast situation där också, som är lite oturligt. Idag kommer vi upp mer i banan och är lite mer aggressiva, så det är därför vi kommer till de farliga målchanserna.

Jag skrev i min text under matchen att det är svårt att i ord beskriva vad som egentligen hände i den sista minuten. Du kanske kan hjälpa till?
-Ja, haha. Det är ju två väldigt heta målchanser. Det är först Linköping, efter en hörna tror jag, så får dem in bollen ännu en gång, och jag tror faktist bollen ligger precis på mållinjen. Sofia gör en otrolig parad och räddar den, så väldigt starkt av henne. Sen sätter vi igång den snabbt och får ett kontringsläge där vi absolut kunnat sätta bollen. Det var ungefär så matcher var, det var chanser åt båda håll.

En annan sak, det smällde ganska så rejält där ute. Hur trivs du i derby och med det spelet?
-Jättebra, så klart. Jag trivs i det fysiska spelet och jag tycker bara det är kul att det smäller och det gnälls på varandra. Det märks även att supportrarna tycker om det och det är extra kul att få spela framför dem och känna att man har dem i ryggen i varje duell, varje passning, det är helt fantastiskt. De gör det här med oss och det är därför vi får med oss en poäng.

Vad betyder det för gruppen? Vad tar man med sig från den här insatsen, som jag tycker är säsongens bästa.
-Absolut. Det finns jättemycket att ta med sig och bygga vidare på. Som jag sa, Linköping är ett topplag här i damallsvenskan, så att vi spelar väldigt starkt och vinner ett antal dueller. Jag tycker zum zum gör det väldigt bra på mitten idag, hon vinner de flesta dueller där. Det tycker jag vi ska ta med oss, att vi kan stå upp i duellspelet mot vilka som helst i den här serien. Och att vi spelar otroligt smart idag, det måste vi också ta med oss.