Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-10-24 17:30

AIK - IFK Norrköping

Inför AIK - IFK Norrköping söndagen den 24 oktober 2021 på Friends arena 17.30
Jag har med flit beskurit denna bild då Norling inte längre representerar AIK. Jag hoppas att hans knutna näve betyder att han och hela laget är på revanschhumör!

Inför AIK - IFK Norrköping söndagen den 24 oktober 2021 på Friends arena 17.30

Kan vi få en liten julklapp (på kinden) i förväg, så här två månader innan jul, istället för den käftsmäll vi åkte på i Göteborg?

Två lag som förlorade förra veckan och trots att AIKs förlust var betydligt mindre än IFKs så smärtade den troligtvis lika mycket?

AIK förlorar nog inte två matcher i rad medan jag misstänker, beroende på tidigare ojämnheter att IFK mycket väl kan göra det.

Kan vi få något stöd för funderingar genom att se tillbaka hur det gått under året.

1 Hemma/bortastatistik

AIK har följande matchresultat hemma:  V V V O O V V V V V V     
med tabellen:  11 9 2 0  21 -   6  29

Medan IFK har följande matchresultat borta: F V F F V F V V F O V F     
med tabellen: 12 5 1 6  16 - 17 16

Det tyder ju på att AIK vinner lätt? Om inte IFK, sin vana trogen blandar succéer med riktiga bottennapp. Trender är ju till för att brytas? Fördel AIK!

2 IFK vann vårens match hemma med 2-0. Från den matchen har IFK nio spelare kvar från startelvan medan AIK har samtliga spelare kvar. De vill dessutom ha revansch och med kanske 30 000 Gnagare på läktaren?  Fördel AIK!

Om vi jämför lagen som helhet så får vi följande siffror alla beräknade per match:

3 IFK gör 34% fler mål per match än AIK, och förväntas då också göra 20% fler mål/match.

4 IFK skjuter 22% fler skott mot mål varav 36% fler träffar målet än AIKs. Fördel IFK eller är AIK helt enkelt effektivare? 

5 IFK gör 16% fler passningar än AIK och 18% fler på läppen. Jag har dock en känslan att de flesta av IFK-passningarna sker på egen planhalva och i sidled?

6 IFK äger bollen 8% mer av tiden än vad AIK gör. Resultat av punkt 6 så ingen direkt fördel i så fall.

IFK vinner 5% fler dueller än vad AIK gör. Antalet dueller ligger på ca 210 st/match. Om vi inte ger upp som förra veckan så kommer iFK att ge AIK en match, hur långt det räcker är svårt att säga.

Bakåt får vi följande jämförelser för målvakterna:

8 IFK har släppt in 47 % fler mål per match än AIK. Innan Häckenmatchen var siffran 27 %! AIK har ju tillsammans med Mjällby släppt in minst mål i år så här långt. Tyder ju på ett starkt försvar.  

9 IFK har fått 31 % fler skott på mål än vad AIK har fått.  Detta betyder att utespelarna tillåter flera skott än vad AIKs spelare gör.

10  IFK har räddat 20 % fler skott än AIK medan IFK har gjort 72 % färre ”idioträddningar. Detta betyder att Oscar gör fler räddningar men betydligt färre idioträddningar. Det kan tolkas som att Oscar står bättre placerad från början eller att han inte har lika bra reflexer som Nordfeldt eller båda.

11 IFK gör 164 % fler målvaktsingripande i straffområdet än AIK. Dessa siffror från punkt 11 och 12 gör att dessa båda målvakter skiljer sig åt i sitt spel. Jag har inte jämfört med Isaks siffror men jag tror han är närmare Nordfeldt än Oscar,  och att det är detta som skiljer även dessa två målvakter åt. Oscar ingriper oftare i straffområdet då han är bättre där än som en linjemålvakt som oftare gör reflexräddningar á la Isak och Nordfeldt.

12 IFK gör 26 % fler långa passningar och 52 % fler korta passningar än AIK. Betyder att IFK oftare spelar tillbaka till målvakten.

13 Båda lagen har ungefär lika många insparkar och de fördelar dessa på liknande sätt runt 50/50 mellan korta, inom straffområdet, och långa utanför straffområdet.   
                                
Sammanfattningsvis:  Det är en av de svåraste bortamatcherna i år och i dags läge ser det omöjligt ut att vinna. Det är tillräckligt bra att få med sig en poäng medan alla vi supportrar önskar en seger!

Det bästa läste jag idag att Totte sagt att de ska göra ”en jäkligt bra match”. Vi får se hur långt Totteefekten räcker!

AIK då?

De ställde upp med följande manskap mot Hammarby:

Nordfeldt
Lustig Milosevic Papagiannopoulos Otieno
Zachary Elbouzedi Sebastian Larsson Bilal Hussein Filip Rogic
Henok Goitom Nabil Bahoui

På bänken: Budimir Janoševic  Erik Ring Yasin Ayari Bojan Radulovic Samoukovic Per Karlsson Ebenezer Ofori och Saku Ylätupa

Övriga:  Jetmir Haliti  Nicolás Stefanelli  Stefan Silva Kyriakos Stamatopoulos Lucas Forsberg Jakob Haugaard och Tom Strannegård

I en intervju berättar tränaren Bartosz Grzelak att de vill glömma matchen mot Bajen. De har under veckan gått igenom processen att sörja, vara besvikna, analysera matchen och göra bra träningar med fokus på IFK-matchen (de möter Malmö i nästa match), och skapa nytt självförtroende. Under träningarna fokuserar de på laget och inte alls på tabellsituationen. Viktigt inför IFK-matchen är att hantera deras annorlunda press och att neutralisera anfallsspelarna. Dessa kan vara mer eller mindre osynliga under långa stunder för att sedan blixtra till.

De är helt klart redo för den tuffa slutspurten med sikte på 3 poång mot IFK. Förhoppningsvis kan IFKs 5 insläppta mål mot Häcken göra att de inte tror att IFK inte är så bra för tillfället. Hoppas att IFK visar att det inte stämmer!

Någon trupp har inte presenterats i skrivande läge, men inga nya skador har heller rapporterats så det lär bli samma trupp som mot Häcken?

Jansson, Wahlqvist, Castegren, Lund, Ishaq, Alle, Ari, Agardius, Levi, Björk, Sam, Julle, Rask, Telo, Binaku, Khazeni, Totte, Sema…

Jag skulle kunna tänka mig den här startelvan:

Jansson
Wahlqvist Castegren Agardius
Ishaq Alle Ari Khazeni
Levi Björk Sam  

När, var, hur?
Söndag 24 oktober 17.30 på Friends arena, Discovery+ sänder som vanligt med start 16.59.

Kan jag hålla med Totte efter matchen så är jag väldigt nöjd och jag hoppas verkligen att inte domarna eller utomstående ska avgöra matchen!

Framåt Kamrater!
 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2021-10-23 16:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås