Lagbanner
Tele2 Arena, 2021-07-25 17:30

Hammarby - IFK Norrköping
2 - 1

Inför Bajen borta: Äntligen hemmamatch på Telo 2
På många sätt vår andra hemmaplan. Två matcher varje år som alltid brukar hålla hög klass. Ganska ofta också med bra resultat för IFK Norrköping. Foto: Göran Modeen

Inför Bajen borta: Äntligen hemmamatch på Telo 2

En något motsägelsefull rubrik. Men faktum är att när man bott i Stockholm i drygt 40 år så blir matcherna här något av en hemmamatch. Fast det samtidigt är borta, så splittrat kan livet bli när man levt i exil så länge! Men faktum är att IFK Norrköping också trivs väldigt bra på den här arenan, alltsedan den invigdes 2013. Det finns dock tyvärr några undantag den senaste tiden.

Vi kan väl börja med undantagen med en gång. Gamla Peking var obesegrade på Telo 2 i allsvenskan fram till ifjol då Hammarby bröt den sviten. Efter den förlusten kom en ny förlust mot Djurgården i allsvenskans andra omgång. Undertecknad var då på plats och jag kommer fortfarande ihåg att det i mitt tycke var en undermålig insats. Faktiskt den sämsta jag sett på den arenan! Det är som bekant så att alla sviter bryts förr eller senare. Hög tid att påbörja en ny era av obesegrade matcher på arenan, som ligger strax Söder om Söder! Peking har i allsvenskan två vinster på de fem senaste, samt tre uddamålsförluster. Vinsten mot Malmö hemma var mycket imponerande med 3-2, direkt efter EM uppehållet. Den i mitt tycke bästa matchen så här långt från Pekings sida den här säsongen.

Hammarby

Hammarbys form resultatmässigt är dessvärre väsentligt bättre än IFK Norrköpings. Två vinster, två kryss och en förlust på de senaste fem. I och med vinsten senast mot Örebro borta med 2-0, gick också Hammarby för första gången förbi i tabellen. Som om inte detta vore nog så fick man en tydlig vinst hemma i kvalet till Conference League i torsdags mot Maribor med 3-1. Astrit Selmani gjorde 3 mål i andra halvlek. Astrit är som bekant för de flesta ny från Varberg för den här säsongen hos de GrönVita. Gustav Ludvigsson som kom från ÖIS förra året gjorde också en bra match enligt rapporterna. Två gubbar som försvaret hos de Vita och Blå måste ha stenkoll på. Just matcherna i Europa kan vara en fördel för ”bortalaget” på söndag då Hammarby har ett tätt matchande. Returen i Slovenien redan nästa vecka. Hammarby fick också en ny tränare efter cupguldet i våras som gav platsen i Europa. Efter finalvinsten fick dåvarande tränare Stefan Billborn sparken. Det är riskabelt att vara tränare i Hammarby och vinna titlar. Bajen har ett enda SM Guld 2001, och efter det fick östgöten Sören Cratz sparken. Nya tränaren Milos Milojevic har ett starkt CV i form av att tränat Mjällby och kom senast som assisterande tränare i Röda Stjärnan. Hammarby torde ha ett mycket bra läge att ta sig vidare till nästa omgång. Men det är en lång resa till den matchen nästa vecka.

Bajen Jonas

Eftersom jag som sagt var bott väldigt länge i Stockholm känner jag väldigt många fans till Stockholmslagen. Uppskattningsvis är 60 procent Bajare, 30 Djurgårdare och 10 AIK:are. Kan bero på att jag bor i Nacka och mina arbetsplatser företrädesvis legat på den södra sidan. Från mitt köksfönster ser jag Djurgården så det kan också påverka litegrann!? Hur som helst jag ringde upp Jonas Melinder som jag känner väldigt väl. Han ser i princip alla matcher och är känd från supporterprogrammet 011 08 fotboll som går att hitta på Youtobe. Sök Göran Modeen så kommer ni till kanalen.      

Vad tycker du om säsongen så här långt…
- Det har i princip varit två säsonger före och efter EM. Efter EM har det sett mycket bättre ut. Vet inte hur mycket vår nya tränare har betytt men tycker mig se våra wingbacks används på ett annat sätt nu. Sen innan EM var försvaret inte bra. Men i och med att Poulsen kommit har det varit mycket bättre. Man är inte lika orolig nu när bollen är på vår planhalva.

En annan sak som känns lite nytt i Hammarby nu är att man ger yngre spelare chansen. Det var någon match där 3 spelare var yngre än 20 år, och tre inbytare i samma ålder. Det bästa exemplet där är nog 17-åriga Williot Svedberg som gjorde mål mot Degerfors och gav Hammarby en straff mot Maribor i torsdags. Han har fotbollen i blodet pappa Hans Eskilsson har spelat i Hammarby och Norrköping (!!!) mamma Malin Svedberg spelade i landslaget.

Sen såg jag matchen mot Maribor på plats. Det såg riktigt bra ut det var länge sedan jag såg spelarna springa och kämpa så mycket som i den matchen. Jag var aldrig orolig för att de inte skulle vinna inte ens då det stod 1-1. Det var en mycket övertygande seger som vi tar med oss i matchen mot ditt lag!

Tack för samtalet Jonas slutligen hur tror du att det slutar då…
- Jag tror att det blir en bra och underhållande match som det brukar bli mellan våra lag. Jag säger hemmavinst med 2-1!  

IFK Norrköping

Tabellen är för mig just nu en vedervärdig läsning, laget i mitt hjärta är parkerat på en sjätte plats. Det är inte placeringen i sig som svider mest utan att alla tre Stockholmslagen plus Malmö ligger före oss. Precis de lag som jag helst ser ska vara under oss i tabellen. Men om man tänker efter är det inte så konstigt, att vi fått de resultat som vi fått senaste tiden. Vi har haft skador på flera viktiga nyckelspelare. Den viktigaste av dem alla Totte Nyman som vann skytteligan förra året och blev Årets spelare 2020 för oss på Guldköping. Istället för Totte under våren hade vi Samuel Adegbenro som ledde skytteligan. Har också haft skador men gjort fyra inhopp totalt elva matcher och ligger tvåa i skytteligan med sina sex mål. Jonatan Levi kan vara tveksam till spel mot Hammarby, som var näst bästa målskytt förra året. Isak Bergmann Johanesson är avstängd.

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerardsson hade ett mycket bra uttryck i en intervju. Där han sa att slutelvan är lika viktig som startelvan. Vilka spelare finns på slutet på planen som kan avgöra matchen. I årets bästa match så här långt mot Malmö hemma bytte Rickard Norling in fyra spelare från matchminut 56 och framåt. Dessa var Samuel Adegbenro, Lucas Lima, Kristoffer Khazeni och slutligen Dino Salihovic. Det är ingen dålig kvartett och Lucas Lima fick också göra sitt första allsvenska mål som ledde till segern. En spelare som inte var tillgänglig i matchen mot Malmö, men som kanske är det nu är vår nya vänsterfotade back/wingback Yahav Gurfinkel. Yahav kommer från Maccabi Haifa i Israel. Rickard har sagt att han kommer behöva tid att acklimatisera sig, men att han kommer passa väl in i IFK Norrköpings spelsystem. Kanske i alla fall får vara med i slutelvan!? En person som nog kommer vara extra laddad på söndag är vår tränare Rickard Norling. I en intervju har han sagt att när han kommer till Tele 2 så ser han det som ”fiendeland” oavsett vilket lag han tränar.

IFK Norrköping har mött Hammarby sammanlagt 90 gånger. 39 vinster, 26 oavgjorda, 25 förluster. Målskillnad  160-113 till Pekings fördel. I den allsvenska maratontabellen ligger IFK Norrköping på en fjärde plats och Hammarby på en tolfte. IFK Norrköping har 13 SM Guld och Hammarby som ovan redan nämnts ett enda. I årets allsvenska har Hammarby släppt in 15 mål mot IFK Norrköpings 10. Bajens styrka i år har varit offensiven där man gjort näst flest mål 22, bara Malmö har gjort fler 29 med en match mer spelad. Får IFK Norrköping ordning på sitt offensiva spel så ska vi inte förlora den här matchen. Vinst ska inte heller vara omöjligt. Nu springer vi för varandra på planen och visar mod och vilja.

VITA OCH BLÅ VISA VAR SKÅPET SKA STÅ!!!

Fotnot: Många som håller på IFK Norrrköping kallar vår andra hemmaplan för Telo 2 på grund av vår spelare Christopher Telo. Han var med i startelvan i segermatchen mot Malmö! Undertecknad kommer vara på plats på arenan tillsammans med kollegan på redaktionen Gustav Calderon.  
     

 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-07-24 12:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås