Lagbanner

-

Inför Blåvitt-IFK Norrköping
Matchvinnare mot Blåvitt igen?

Inför Blåvitt-IFK Norrköping

Det är två kamratklubbar med sargat självförtroende som ska upp till bevis när vi går in i allsvenskans sextonde omgång. I sjätte omgången möttes lagen på ÖP, inför den matchen var IFK odiskutabel serieledare med 13 poäng och Blåvitt låg på fjärde plats med 8 poäng. Efter den matchen har båda lagen dalat betänkligt i tabellen. IFK har trots allt lite tätkänning på fjärde plats medan Änglarna nu har fallit ner till elfteplats.

IFK är fortfarande målfarligast i allsvenskan med sina 32 gjorda mål. Totte har gjort 7 mål, Sead och Rasmus 5 var. Däremot har defensiven svikit med början mot Sirius och mot lag där man var favoriter på förhand men underpresterat. De senaste 7 matcherna har man släppt in 15 mål jämfört med bara 8 insläppta de första 8 matcherna. Hållna nollor var ett signum 2019, i år har det bara blivit 3 ”clean sheets”.

Blåvitt har varit svaga offensivt, kanske mycket p.g.a. skador på forwards. Karlsson Lagemyr och Tobias Sana med 3 mål var är väl de som kan hota offensivt när Aiesh och Robin Söder fattas.

Inbördes statistik
Lagen har mötts 146 gånger i allsvenskan och statistiken väger över något till fördel för Blåvitt som vunnit 59 gånger mot IFK:s 56. Målskillnad 237–234, vårt IFK har gjort flest mål.

Läget i lagen

IFK Norrköping
IFK:s 5 senaste matcher:
Falkenberg (b) 3–3
Mjällby (h) 1–1
Häcken (b) 1–2
HIF(b) 2–3
Bajen (h) 1–2

Uppställning mot Bajen: Pettersson - Wahlqvist (66 Castegren), Dagerstål, Lauritsen, Gerson - Fransson (74 Levi), E.Smith (73 Blomqvist), Thern – Abdulrazak (Almqvist 46), Nyman, Haksabanovic (66 Johannesson)

Sema, Khazeni och Stefansson är fortfarande under rehab och inte aktuella för truppen. Linus klev av mot Bajen efter krampkänningar, men bör vara fit till den här matchen. Levi är fortfarande inte en 90-minutersspelare, men kan mycket väl bli en joker i en troligtvis jämn match.

Rent taktiskt har det gjorts en del märkliga byten de senaste matcherna. Jag saknar en fysiskt stark Kusu när motståndarna tröttnar. I stället låter man Alle-Thern-Smith vara kvar på banan trots att de verkat slutkörda och inte klarat av de defensiva uppgifterna. En långsam Blomman tillför inte mycket, hellre en Abdulrazak eller Kusu med mycket fysik och spring i benen i slutet av matcherna.

Jag vill se den här startelvan på måndag:
Isak - Linus, Filip, Lauritsen, Telo – Fransson, Gerson, Jóhannesson – Almqvist, Totte, Haksa
Gärna byta in Hallenius, Abdulrazaq och Levi om det händer för lite framåt.

Det har snackats mycket om Isisaks rätta position, min uppfattning är att han ska spela i den främsta tredjedelen av banan, där han både kan skapa chanser för andra men även gå på avslut själv. Det kliniska målet mot HIF (årets snyggaste?) visar väl vad han är kapabel till.

IFK Göteborg
5 senaste matcherna
Häcken (h) 0 – 0
MFF (b) 0–3
Östersund (h) 2–2
ÖSK (b) 1–1
Kalmar (b) 1–1

IFK Göteborg mot Kalmar: Anestis - Jallow,  J.Johansson, Calisir (74 Da Graca),  Wernersson - Holm, Erlingmark, Sana, Yusuf, Karlsson Lagemyr (74 Abraham) -  Kouakou

Blåvitt har nu 10 matcher i rad utan seger, 7 oavgjorda och 3 förluster.

Skador
Robin Söder är p.g.a. skada borta hela säsongen 2020. Flera i laget dras med småskavanker efter det hårda matchandet, i skrivande stund vet vi inte statusen på hela truppen, men Aiesh, Farnerud och Giorgi Kharaishvili ser ut att missa matchen. Flera andra spelare dras med skavanker, så vilket lag man kan ställa upp med mot IFK är mycket ovisst.

Förväntad matchbild
I Robin Söders frånvaro känns blåvitts anfall lite tunt, försvarsmässigt har man inte heller imponerat och haft lika svårt som IFK att undvika baklängesmål, totalt har båda lagen släppt in 22 mål. Blåvitt är i alla fall inte lätta att besegra, på 15 matcher har man liksom IFK 4 förluster men hela 9 oavgjorda. Alltså bara 2 vinster hittills, mot Varberg borta och AIK hemma.

Inget av lagen har några spelare avstängda. Fjolårets möte i Göteborg slutade mållöst. Kanske beroende på vädret, det var 28 grader varmt då matchen spelades i slutet av juli. Får vi se något liknande nu eftersom det spås varmt väder under måndagen i Göteborg.

Kuriosa
Vi citerar från den utmärkta statistiksajten ifkdb.se:
17:e augusti i den blåvita historien →16 matcher, varav 13 segrar, 1 oavgjord, och 2 förluster. Matcher denna dag vinner Blåvitt i 81,3% av fallen, medan 12,5% förloras.

Är man skrockfull och håller på vårt IFK blir det väl förlust, då? Är man optimist kommer väl i stället en Blåvittförlust det här datumet allt närmare? Jag tror på det senare, om nu inte IFK fortsätter att spela gåfotboll. Högre speltempo, inte minst gäller det mål-Isak och backlinjen när man ska starta uppspelen är viktigt för att vända den tråkiga resultatraden under de senaste matcherna. Att spela mer taktiskt/cyniskt och inte släppa in mål sista 10 måste också undvikas.

Måndag 17 augusti Allsvenskan omg. 16
Gamla Ullevi 19.00

IFK Göteborg-IFK Norrköping

Källa: ifkdb.se (IFK Göteborg)

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-08-16 10:45:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås