Lagbanner
Inför Breidablik Hemma
Simon Thern har den senaste tiden skapat rubriker för annat än sitt fotbollsspelande.

Inför Breidablik Hemma

Det blåser en del kring klubben i våra hjärtan just nu vilket riskerar överskugga matchen mot isländska Breidablik.

IFK Norrköpings herrlag är nyss hemkomna från träningslägret i Algarve, och även om det inte blev några träningsmatcher som kommer gå till historien, hade de varit roligare rapportering än de skriverier som intensifierats sedan truppen kommit hem. Innan vi lämnar lägret i Portugal helt ska nämnas att både Christopher Nyman och Maic Sema klev av på grund av skador i sista matchen mot Vålerenga vilket kan innebära att de inte matchas på fredag mot Breidablik. 

Nog för att det redan fanns frågetecken kring klubben sedan tidigare. Dels har Mikael “Gädda” Hanssons uppsägning från rollen som players manager, efter 27 år i klubben, väckt stor uppmärksamhet. Därtill valde halva styrelsen plötsligt att avgå tidigare i vinter. Men det var när Simon Thern medverkade i Olof Lundhs intervjupodcast, 10 februari, som skriverierna intensifierades. Thern talade återigen öppet och hedervärt om problemen med den mentala hälsan, men valde även att kritisera klubbens ledning, bland annat för dess sätt att hantera spelarförsäljningar. 

I samma veva avslöjade Expressens Daniel Kristoffersson att Sead Haksabanovic varit nära att värvas av regerande mästarklubben Djurgården, vars segermatch vi smärtsamt minns, men att affären ska stoppats då rätten till sista ordet låg och ligger hos Norrköping. Detta i och med det pågående lånet till Östergötland. 

Inte kort efter Therns medverkan i “Lundh” hamnade ett brev från 15 sponsorer, som hotar att avbryta samarbetet med IFK, i klubbdirektör Jens Magnussons brevlåda. Enligt Fotbollskanalen yttras i brevet orolig kritik mot bland annat hur klubben hanterar sin personal och hur detta påverkar spelartruppen. Däri påstås också funnits misstankar om att “Gäddas” avskedande ska ha berott på personliga konflikter. 

Läget i Peking är långt ifrån harmoniskt och detta är inte den säsongsupptakt vi önskat oss. Det finns däremot ingen anledning att märka situationen med krisstämpel utan vi gör bäst i att lugnt avvakta och noggrant följa utvecklingen. 

Det sportsliga
Till det sportsliga. Detta är den sista matchen innan generalrepetitionen mot Jönköping Södra inför säsongens första tävlingsmatch mot Halmstads BK. Det innebär att den startelva som kommer ställas på benen mot HBK borde börja utkristallisera sig. Det vi har sett hittills under lägret är dels ett byte av spelsystem från 3-4-3 till 4-3-3 samt en hel del speltid för mindre rutinerade spelare. Bakåt har Isak sin vana trogen varit en klippa och framåt har IFK haft svårt att skapa målchanser och hota. Nu klev Nyman av med skada senast, men det hade varit intressant se honom med Haksabanovic och Levi få möjligheten att finna form tillsammans. I nuläget känns det som den troligaste trion som IFK kommer förlita sig på framåt. 

Breidablik
Nog om Peking, vad har vi på fredagens motståndare? Isländska Breidablik är öns största idrottsklubb då den innefattar både herr- och damlag i bland annat fotboll, basket, gymnastik, dans, karate, skidåkning och simning. Denna mångfacetterade klubb grundades 1950 och är hemmahörande i Islands näst största stad, Kopavogur. Med näst störst på Island menas 35 000 invånare (hela kommunen inräknad). Ja, det var nog allt. 

Information om matchen
Datum och tid: fredag 14 februari, klockan 14:00. 
Detta är årets första match hemma på Parken, och entrén är fri. Mötet kommer även sändas av NT och länk dit finns på IFK Norrköpings hemsida. 

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2020-02-12 22:59:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås