Lagbanner
Platinumcars Arena, 2022-08-06 15:00

IFK Norrköping - Degerfors

Inför Degerfors hemma kan tankarna lätt leda till psykisk ohälsa

Inför Degerfors hemma kan tankarna lätt leda till psykisk ohälsa

Nu har vi alltså hamnat här. Flåset från bottenlagen i allsvenskan får nackhåren att resa sig av ångest för oss supportrar. Fotboll väcker många känslor hos spelare och fans. Det finns positiva och negativa känslor, och den känsla många av oss känner inför matchen mot Degen är ÅNGEST!!!   

Vi kanske ska börja med att reda ut vad ångest egentligen är så vi vet vad vi pratar om. ” Ångest är ett tillstånd av skräck, oro och spänning. Ångest infördes som begrepp i den filosofiska debatten framförallt genom Kiergegaard i boken Begreppet ångest, som kom ut 1844.  Där gjorde han en åtskillnad mellan fruktan och ångest. Medan fruktan alltid är fruktan för något bestämt, riktar sig inte ångest mot något bestämt föremål. ” Källa Nationalencyklopedin. I det här specifika fallet gällande matchen mot Degerfors finns det fler negativa känslor inblandade. Fruktan och rädsla är nära besläktade med varandra, och många av oss har en rädsla och fruktan för att vårt anrika IFK Norrköping återigen ska hamna i betongserien Superettan. Många kan också ha en ångest för ångesten. I det här fallet ångest över att tänka på Superettan. Så det bästa för att komma över den dubbeldiagnosen är att försöka rikta tankarna mot matchen och förutsättningarna inför den. Så nu kör vi…

IFK Norrköping

Vad hinner man göra på fem timmar och 54 minuter? Till exempel ta tåget tur och retur Norrköping och Stockholm och ta en snabbfika. Man hinner med två normallånga biofilmer. Om man är på jobbet och börjar kl 8 har man bara ett par timmar kvar innan man får gå hem. Eller så kan man titta på Norrköpings matcher i fem timmar och 54 minuter efter att Agardius gjorde mål borta mot Degerfors (!!!) i den sjätte minuten, och vänta på att IFK Norrköping ska göra mål igen.  Det är en väldigt lång väntan på det som fotboll går ut på nämligen att göra mål. Någon gång under Pekings storhetstid på Jensas och Jannes tid hade man två rekord. Klubbrekord i antal hållna nollor i rad. Ett ganska otroligt rekord då klubben bildades 1897! Det fanns också en tid då IFK Norrköping gjorde mest mål i allsvenskan. Är vi på väg mot ett nytt bottenrekord i hur lång tid det tar att göra mål? Det kanske redan är slaget har ingen koll på det, men skulle inte förvånas om så är fallet! Vi kan bara konstatera att Pekings form är den sämsta på cirka tio år. Den föga smickrande raden de fem senaste är noll vinster, en oavgjord och fyra förluster. Ett mål i rätt kasse och åtta bakåt. När kom den senaste vinsten? Det är ju så länge sedan att läsarna behöver påminnas.  Det var lite drygt 2,5 månad sedan den 15:e maj hemma mot Sundsvall då man vann med 5-1! Då fick man ju hoppet att 2022 kanske går att överleva fotbollsmässigt ändå. Men efter det har man alltså spelat 8 matcher utan att lyckas vinna. Laget sjunker som en sten i tabellen och snabbt som ögat gäller det att tappa igen hålen om inte båten ska sjunka ner i Superettanträsket. Där kan man som bekant fastna ganska länge. Ångesten börjar komma tillbaka när jag skriver nu. Det blir inte heller bättre när jag tänker på att Degerfors är obesegrade mot Norrköping sedan de kom upp i allsvenskan förra året. Två 1-1 matcher hemma och borta samt kollapsen borta förra året då IFK förlorade med 4-1. Det som ger lite hopp är att senaste målet som sagt var kom borta mot Degerfors…
     
Den senaste tiden har vi haft två tillfälliga tränare i Anes Mravac och Vedran Vucicevic. Ingen av de båda har den utbildning som egentligen skulle krävas för att leda ett allsvenskt lag och ingen av de båda kunde förutse eller bett om läget de nu befinner sig i. De gör säkert sitt bästa, men det är absolut nödvändigt att man bestämmer hur man ska ha det. Spelarna behöver veta vem det är som ska leda laget. När den nya tränaren väl kommer blir det kanske inte heller så lätt för Anes och Vedran att ta ett kliv ner, om de fått känna på hur det är att ha huvudansvaret en längre tid. Enligt vad jag förstått så vill man lösa tränarfrågan helst till mitten av augusti. Enligt NT så är danska Glen Riddersholm det hetaste alternativet. Har den senaste säsongen varit assisterande tränare i belgiska Genk och det gyllene året 2015, ledde han Midtjylland till att bli danska mästare! Att få en tränare med internationella meriter och som kommer utanför landets gränser, och kan se allt förutsättningslöst tror jag skulle vara väldigt bra. Vi får hoppas för allas skull att en lösning kommer så fort som möjligt. Vi är många som håller IFK Norrköping närmast hjärtat, som är innerligt trötta på alla interimslösningar. Med en dansk tränare skulle kanske också danske mittbacken Kasper Larsen explodera ut ur frysboxen och prestera på den nivå som han har i sig! Vi får också hoppas att Anes och Vedran inte experimenterar för mycket med spelsystemet. I dubbelmötet med IFK Göteborg hade man först en trebackslinje för att senast gå över till fyra. Laget har varit inkörda länge på tre längst bak och det är inte läge att ändra för mycket i grundstrukturen just nu.

Offensivt är det tre spelare som kommer bli extra viktiga på lördag. Totte Nyman är med sina 35 avslut på mål högst i den statistiken i hela allsvenskan. Men bara fem av dessa avslut har gått i mål. Skyttekungen från 2020 har inte direkt haft flytet med sig om man säger så. När proppen går ur kan det nog lossna rejält. Känns i hela kroppen som att Totte gör minst ett mål mot Degen! Totalt sett har IFK gjort 16 mål på lika många matcher vilket givetvis är katastrofsiffror. Men av dessa 16 har Jonathan Levi legat bakom tio med sina fem mål och fem assist. En extremt viktig spelare i det här läget med sin kreativitet och teknik. Vänsterfotad som han är, är det också en tillgång eftersom det är en bristvara av rent biologiska och matematiska skäl. Kan också använda högerfoten bättre än många andra vänsterfotade spelare. Levi har också enligt mig visat en mental styrka, så till vida att det är ofta är han som vågat ställa sig framför TV kameran efter förlustmatcherna. Den tredje spelaren är givetvis vårt isländska nyförvärv Arnor Sigurdsson som kommit tillbaka Norrköping. Har enligt mig och redaktionen varit bäst i laget i dubbelmötena mot IFK Göteborg. Han har visat en glöd och vilja samt spelförståelse, som man verkligen hoppas smittar av sig till resten av laget. Att han valde att komma tillbaka tror jag betyder väldigt mycket. En annan islänning som enligt media är väldigt nära att också komma tillbaka är guldhjälten i Malmö isländska Arnor Traustasson. Blir det verklighet så då snackar vi förstärkning. Kan också spela på det centrala mittfältet vilket skulle betyda väldigt mycket i nuläget!      

Degerfors

Hoppas givetvis av hela mitt hjärta att Snoka besegrar Degerfors. Men efter det hoppas jag också av nästan lika stor del av mitt hjärta, att Degerfors tar tillräckligt många poäng för att hänga kvar i vår högsta serie. Det gamla brukssamhället med sina blott cirka 10 000 invånare, osar fotbollskultur i varje gatsten och fönsterkarm. Laget blev mer känt för det svenska folket i den i mitt tycke fantastiska dokumentärserien ”Här kommer Degen” på SvT. En svensk variant av den lika briljanta dokumentärserien ”Sunderland until I die” på Netflix. Att vara ”kusinen från landet” anses ofta vara något negativt. Men här har man vänt på steken och gjort det till något positivt, och som man också kan skratta hjärtligt åt. Två citat från TV serien som belyser detta. När sportchefen Patrik Werner berättar om ett tilltänkt nyförvärv som hade gått en teknisk utbildning på universitet fick han frågan varför det inte blev något. Svaret blev: ”Det hade inte gått, han hade inte haft någon att snacka med i omklädningsrummet.” Eller när Tottenham meddelade att de hade gjort läkarundersökningen på målvaktslånet Alfie Whiteman och kunde faxa över den. Patrik Werner tittar in i kameran och säger: ”Det är ju fantastiskt, vi som knappt har några läkarundersökningar här i Degerfors…”     
 
Min första bortamatch som jag såg med IFK Norrköping var den sista allsvenska matchen 1993 i Degerfors. Degen hade tidigare på säsongen sensationellt vunnit Svenska Cupen men höll på att ramla ur allsvenskan. Man var tvungen att besegra IFK Norrköping för att vara säkra på att hänga kvar. Samtidigt som Peking hade chansen att bli Svenska Mästare om man vann samtidigt som IFK Göteborg förlorade sin match. Degerfors vann och hängde kvar i allsvenskan och Göteborg vann sin match. Första gången som jag upplevde en bortaklack var i den matchen. Stämningen efteråt var otrolig och det kändes som om jag befann mig utomlands. Euforin bland ursäkta uttrycket byborna var skyhög. Jag gick till pizzerian som är stamhaket för alla Degerforsfans efter matchen. Där var det knökfullt och stämningen var på topp! I taket var det målat namnen på målskyttarna i cupfinalen. Jag hamnade bredvid ett äldre par som bodde i en by norr om Vättern som berättade att de inte missat en hemmamatch på tio år! Det här var alltså en tid då publiksiffrorna i allsvenskan nästan höll nuvarande Superettanklass.

Vad talar för en vinst de Vita och Blå

Nu ska jag försöka avsluta den här kanske lite alltför långa artikeln med att vara lite optimistiskt. Det kan dämpa alla negativa känslor som jag inledde den här artikeln med! Våra motståndare hade en trend förra året med att vara ett dåligt lag borta. Den trenden har verkligen hållit i sig i år. På åtta bortamatcher har man bara en vinst och resten är förluster. Man har gjort 6 mål framåt och släppt in 17. Då ska man också betänka att den enda vinsten med 3-2, kom mot allsvenskans antagligen svagaste lag nämligen Sundsvall. Man har också tappat sin främste målskytt Abdelrahman Saidi till Hammarby. Innan flytten till Stockholm hade Abdelrahman gjort fem mål, resterande spelare i laget har tillsammans gjort åtta. Degerfors är som en humla som inte kan flyga och trots sitt ytterst svaga bortafacit befinner man sig på kvalplats, fem poäng bakom Peking som ligger på en tolfte plats. Med det sagt förstår var och en hur viktig en seger är på lördag.

Det är jag övertygad om att spelarna också vet. Är lika övertygad om att de till skillnad från oss supportrar inte kommer känna någon ångest inför matchen. Jag hoppas och tror att de alla känner, att de vill visa sin hemmapublik att de inte är så dåliga som de faktiskt varit sista tiden. Att de spelar för sin stolthet och stjärnan på bröstet, då kommer det här sluta bra. För sanningen är den att oavsett vilken tränare man har så är de spelarnas skyldighet att göra sitt bästa för laget, och för föreningen som betalar deras löner som de flesta av oss inte ens kan drömma om. En annan motivator kan vara att det är lättare att gå ut på stan efter en vinst, eftersom det är väldigt lätt att bli igenkänd i staden Norrköping. Kort sagt vill jag nu se lite ursäkta uttrycket, jävlar anamma och fighting spirit hos varenda spelare, som får äran att spela på planen med den blåa stjärnan på bröstet! Backlinjen och målvakten Oscar Jansson behöver bli en enhet utan matchavgörande misstag. Ta chansen nu gubbar att hålla nollan det var ett tag sedan, nämligen den 2:a maj i hemmavinsten mot Värnamo med 2-0! Nej jag sticker ut hakan och tror att Peking vinner det här med minst två mål. Så ett handicapspel med -1 mål kan rekommenderas. Jag tar rygg på kollegan Jonathan Hanell Didrikssons startelva i hans senaste artikel inför returmötet mot Göteborg. Han hade också en mycket bra analys varför han valde just denna elva. Håller med i allt han skrev. Vi brukar i och för sig vara överens om det mesta på Guldköpings redaktion. Ett härligt och kompetent gäng helt enkelt!      

Jansson
Ekpolo – Wahlqvist Egnell – Eriksson
Levi – Salihovic - Ortmark – Skulason - Sigurdsson
Nyman – Gudjohnsen

KAMRATER PÅ PLANEN KÄMPA FÖR DEN BLÅ STJÄRNAN PÅ BRÖSTET OCH OSS SUPPORTRAR!

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2022-08-05 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås