Lagbanner
Borås Arena, 2024-09-19 19:00

Elfsborg - IFK Norrköping

Inför Elfsborg borta – Tottes onda tå
Totte Nyman inledde vändningen i vårens möte. Nu är han ack så saknad.

Inför Elfsborg borta – Tottes onda tå

Tätt matchande sätter IFK Norrköping på prov. Starka 1-1 mot Hammarby belyste betydelsen av att ha kvalitet på bänken. Moberg Karlsson skapade ständig oro i motståndarnas försvar. Vito Hammershöy-Mistrati klev för andra matchen i följd in som en poängräddande ängel. I den historiskt tuffa bortafighten mot Elfsborg behöver bänkspelarna kliva fram ånyo, på grund av monumentala avbräck.

Läget i IFK:
Den stora snackisen efter 1-1 mot Hammarby har givetvis varit den mystiska tåskadan på Totte Nyman. Smärtan kom plötsligt just före halvtid och trots en lindrande spruta fungerade det inte att spela vidare. Kaptenen var förundrad efter slutvisslan och ett par dagars nervös väntan följde. Under onsdagen kom det dystra beskedet – Nyman blir borta från matchspel i 3-5 veckor. Det innebär i praktiken att han missar 4-6 (brutalt viktiga) matcher, förutsatt att prognosen är korrekt.

Tappet av Totte är ett av de största avbräck som en enskild spelare kan vara på allsvensk nivå. Andreas Alm konstaterade i NT att #5 ligger bakom varannan chans. Ögontestet säger att andelen är ännu högre. När Nyman saknades på grund av sjukdom mot Västerås hade Peking enorma problem att få fast bollen på offensiv planhalvan och var i ärlighetens namn riktigt kassa fram till Kevin Höög Janssons avskedspresent.

Även med världens mest optimistiska glasögon var det svårt att hitta minsta ljusglimt i beskedet. Det skulle möjligen ha varit startmöjligheten för Tim Prica, vars inhopp mot Bajen förändrade matchbilden. Därför sved onsdagens andra lavett extra mycket. Prica är krasslig och kommer inte till spel. Det gör inte heller Arnór Traustason (skadad).

Nämnda trio adderas till en frånvarande skara som Ismet Lushaku och Isak Ssewankambo tillhör sedan tidigare. I motsatt riktning går Max Watson, som sonat sitt straff. Han sällskapas sannolikt i matchtruppen av Calle Björk, som petades av konkurrensskäl senast. Jag har gett upp försöken att förstå hur Alm rangordnar sina offensiva resurser. För Jacob Ortmark Ouro kan detta bli första gången i en A-trupp sedan mardrömmen för drygt 13 månader sedan.

Spekulativ startelva:
Mitov Nilsson
Salihovic - Eriksson - Watson - Kalley
Ceesay - Sandberg
Neffati- Hammershöy-Mistrati -Shabani
Sigurgeirsson

Andra offensiva alternativ som på ett eller annat sätt lär involveras är Khazeni, Moberg Karlsson och 07-landslagets målmaskin Åke Andersson. 

Motståndarkollen:
Sedan Oscar Hiljemark tog vid som huvudtränare har IF Elfsborgs formkurva gått spikrakt uppåt. Tolv vinster, tre kryss och två förluster är boråsarnas facit i alla tävlingar sedan Jimmy Thelin tackade för sig. Det inkluderar inte enkom stark framfart i Allsvenskan, utan också avancemang till Europa Leagues huvudturnering. Det senare leder till schemakrockar, vilket är anledningen att detta blev torsdagsmatch mot “Ellos” istället för en lördagsmatch mot Sirius

IFE kommer närmast från en 1-0-seger borta mot Halmstad, där hemvändaren Arbër Zeneli blev matchens enda målskytt redan efter tre minuter. Västgötarna gjorde ingen av säsongens bättre matcher, men kontrollerade ändå tillställningen väl. Navet i anfallet är annars Michael Baidoo, som levererat flest mål (8) och assist (5). Motala-bördige Ahmed Qasem är en annan giftig lirare som IFK-försvaret måste tämja. Watson och Eriksson slipper däremot att tampas med Jalal Abdullai, som är avstängd.

En av anledningarna till att Elfsborgs säsong inleddes lite knackigt var att det inte stämde på målvaktsposten. Både Marcus Bundgaard och den välbekante Isak Pettersson stod för mindre lyckade ingripanden som kostade poäng. Pettersson bjöd bland annat på reduceringsbollen när Snoka vände 0-2 till 4-2 i april-mötet på Parken. Kort därefter petades Isak, men efter Hiljemarks intåg har han varit den självskrivna ettan.
--

Den historiska statistiken på Borås Arena är mörk läsning för alla oss med IFK-sympatier. 17 matcher mellan lagen har lirats här sedan 1999. Kamraterna har en ynka seger, 1-0 via Simon Skrabb i augusti 2018. Lyckligtvis går det inte att leva på gamla meriter. IFK slår ur underläge i en av landets regnigaste städer. Det är ett ganska trivsamt utgångsläge, skadorna till trots.

Allsvenskan – Matchdag 23, 19 september 2024
Match: IF Elfsborg - IFK Norrköping
Tid: 19:00
Plats: Borås Arena
TV/Stream: Max, Max Extra 2

Markus Turessonmarkus.turesson98@gmail.com2024-09-18 22:15:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås