Lagbanner
Gamla Ullevi, 2024-08-03 15:00

GAIS - IFK Norrköping

Inför Gais - IFK Norrköping
IFK har börjat hitta formen och ser mer och mer ut som ett samspelt lag!

Inför Gais - IFK Norrköping

Efter två raka vinster där spelet har sett bättre och bättre ut åker IFK Norrköping till Göteborg för att ta sig an stadens just nu bästa lag, nykomlingarna Gais. IFK ser helt plötsligt ut som ett harmoniskt och fungerande lag och har tagit sig upp på kvalplats. I och med att det är många lag inblandade i bottenstriden så finns det goda möjligheter att avancera i tabellen framöver, men då gäller det att fortsätta ta poäng regelbundet.

IFK ser som sagt mycket bättre ut än tidigare och det känns som att Andreas Alm äntligen börjat hitta en stomme att utgå från. Att han gått tillbaka till den formation som han under försäsongen sa att han ville spela (4231) känns som rätt väg att gå. Senast mot Kalmar var det många som imponerade och det bör förhoppningsvis kunna innebära att det inte blir många förändringar i startelvan.

Till att börja med så gjorde David Mitov Nilsson en stabil match och fick noteras för sin andra raka nolla. Han hade visserligen inte så mycket att göra men kändes säker i allt förutom vid ett tillfälle där han släppte en retur på ett distansskott.

Mycket av att Mitov hade det så lugn kan tillskrivas backlinjen som också gjorde det bra. Dino Salihovic har tagit hand om högerbacksplatsen på ett imponerande sätt och bör få fortsatt förtroende. Mittbackarna Ssewankambo och Watson ser ut att hittat ett bra samspel och gynnas garanterat av att få fortsätta kampera ihop. Ett litet frågetecken dock för om Ssewankambo ska fortsätta slå de långa bollarna, då de inte träffade rätt många gånger sist. Yayha Kalley har verkligen växlat upp och har hållit en hög nivå senaste tiden både offensivt och defensivt. Backlinjen bör med andra ord fortsätta precis som tidigare.

På mittfältet har det funnits några frågetecken inför lördagen i och med att Ismet Lushaku, som gjorde det bra mot Kalmar, fick kliva av träningen bara dagar före matchen. Andreas Alm gav dock lugnande besked till NT och det ska inte vara något hinder för spel. Ett kvarstående frågetecken är vem som ska spela från start i den offensiva centrala positionen på mittfältet. Kristoffer Khazeni fick spela från start senast efter några pigga inhopp, men han tog inte riktigt chansen och känslan är att han gör sig bäst som inhoppare. Däremot så tycker jag att Ísak Andri Sigurgeirsson gjorde det bra i den positionen under den andra halvleken och bör få fortsätta. En annan som också övertygade var Carl Björk som gjorde sin bästa match på länge när han fick starta till vänster. En position som han gärna själv vill spela på och såg ut att hitta rätt i. Unge Mouttaz Neffati och rutinerade Arnor Traustason var väldigt bra och bör vara garanterade start!

Given från start bör även Totte Nyman vara! Två mål senast och ett mål i matchen innan. Han bör dock låta någon annan ta hand om eventuella straffar.

Med andra ord tror jag på en startelva enligt nedan:
Mitov Nilsson
Salihovic – Ssewankambo – Watson – Kalley
Traustason – Lushaku
Neffati – Sigurgeirsson – Björk
Nyman

Det skulle innebära att det även finns kvalitet på bänken i form av Tim Prica och Khazeni som kan komma in och förändra matchbilden.
Ej uttagningsbar är fortfarande Jacob Ouro Ortmark som inte är redo för match efter skadan. Nyförvärvet David Moberg Karlsson saknar matchträning och verkar inte vara redo för den här matchtruppen.

När det gäller motståndarna, Gais, så har de gjort en imponerande säsong där de för tillfället ligger på 5:e plats i Allsvenskan och är det bästa laget från Göteborg enligt tabellen. 
Gais kommer senast från två raka matcher mot Aik, där Gais vann båda. I den senaste av de två matcherna så tog Gais ledningen redan i 3:e minuten och det blev matchens enda mål. Aik hade hela 21 avslut, men bara fyra på mål.
Gais startelva var då:
Krasniqi - Wängberg, Norén, Beckman, Ibrahim - Henriksson, Åberg, Milovanovic - Lundgren, Ahl-Holmström, Celik.

Något som det har pratats mycket om är att Gais spelar en hård/ojuste fotboll där de ofta ligger på fel sida gränsen. När IFK mötte Gais senast så tilldelades Gais fem gula kort medan IFK fick ett. Totalt har Gais dragit på sig 41 gula kort, vilket är klart flest i Allsvenskan. IFK har 28 gula.
Lördagens match döms av Fredrik Klitte.

Senast lagen möttes så vann IFK med 1-0 genom mål av Prica.
Vi får faktiskt backa tillbaka till april 2012 för att komma till senaste gången Gais vann mot IFK och den matchen slutade 0-2. Returen samma år vann IFK med hela 7-2! Totte Nyman gjorde ett av målen.

Gais matchtrupp består av:

1. Mergim Krasniqi
4. Axel Norén
5. Robin Wendin
6. August Wängberg
7. Joackim Åberg
8. William Milovanovic
9. Gustav Lundgren
10. Mervan Celik
11. Edvin Becirovic
17. Amin Boudri
18. Alexander Ahl-Holmström
19. Richard Friday
21. Axel Henriksson
22. Anes Cardaklija
24. Filip Beckman
25. Jonas Lindberg
26. Chovanie Amatkarijo
28. Lucas Hedlund
32. Harun Ibrahim
33. Erik Krantz

Utanför trupp: Egzon Binaku (fot), Filip Gustafsson (fot) och Robin Frej (hjärnskakning).


Matchen spelas på Gamla Ullevi med start klockan 15:00 på lördag.
 

Jonathan Hanell Didriksson2024-08-02 22:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås