Lagbanner
Platinumcars Arena, 2023-07-02 15:00

IFK Norrköping - Häcken

Inför Häcken hemma: Eldprov inför återstarten av allsvenskan

Inför Häcken hemma: Eldprov inför återstarten av allsvenskan

Då är vi äntligen igång igen med matcher i vår älskade allsvenska! Att efter uppehållet få möta regerande dubbla svenska mästarna BK Häcken blir en riktig värdemätare. Häcken vann som bekant både allsvenskan och cupen. Pekings motståndare osar kvalité rakt igenom.

BK Häcken

Laget från Hisingen ligger innan matchen parkerad på en tredje plats. Tre poäng efter Malmö och en poäng efter Elfsborg. Man har dock en match mer spelad, detta i sin tur beroende på kvalet till Champions League. I första omgången fick man något av en drömlottning då man ställs emot The New Saints från Wales. Första matchen hemma den 12 juli. Förra året var laget som en maskin som inte gick att stoppa. Vårsäsongen har inte varit lika övertygande man har inkasserat tre förluster. Halmstad och Djurgården borta 1-0 i baken. Samt förlust hemma mot Kalmar med 3-1. Å andra sidan vann man premiären borta mot Elfsborg med 2-0. Att få med sig en pinne borta mot Malmö i form av 2-2 måste också betraktas som mycket bra. Rapporterna från den matchen förtäljer också att det kanske var allsvenskans bästa match så här långt.
Offensiven är Häckens största styrka så var det ifjol och så är det även i år. Man har gjort 34 mål på 13 matcher, det ger ett snitt på 2,6 mål per match. Inte så konstigt kanske när man har en skytteligaledare på 12 mål som heter Benie Adam Traore. Inte nog med det Mikkel Rygard Jensen leder assistligan med sina 9 målgivande passningar. Mittfältet håller en extremt hög allsvensk klass med tvillingbröderna Samuel och Simon Gustafsson. Samuel är lagkapten och var även med i startelvan i Jannes lag som förlorade härom sistens borta mot Österrike. Man har till skillnad från IFK Norrköping haft en större kontinuitet i sina startelvor en längre tid.

IFK Norrköping

Innan uppehållet fick man en pinne borta mot Djurgården via 2-2. Man bröt därmed två negativa trender. Innan den matchen hade man tre raka förluster. Att förlora mot Kalmar borta och Elfsborg hemma är kanske inte så konstigt givet årets förutsättningar. Men förlusten hemma mot Brommapojkarna med 2-0 är enligt oss på redaktionen vårsäsongens bottennapp. Alla tidigare poäng under vårsäsongen har kommit mot lag som varit sämre placerade än IFK. Den trenden bröts också vilket var väldigt viktigt. Om offensiven är Häckens största styrka kan man inte säga samma sak om gamla Peking. 18 mål på 12 matcher ger ett snitt på 1,5. Tränare Glen Riddersholm har vid flertalet tillfällen betonat vikten av att bygga laget bakifrån och ha ett starkare försvarsspel. Det behöver man kanske inte vara allsvensk tränare för att inse, speciellt med tanke på fjolåret då det läckte som ett såll bakåt. Framför allt i slutet av matcherna.

Men nu verkar det som om man vill förbättra det offensiva spelet. I en intervju med NT säger Glen bland annat att man under uppehållet arbetat på att göra laget mera ”framåtlutat”. Detta genom att använda ytterbackarna mycket mer offensivt, samt att hitta fler punkter centralt i planen. När jag träffade Tony Martinsson efter matchen mot Djurgården sa han att man skulle satsa på att få ett högre bollinnehav under höstsäsongen. Det tackar man ju för, i många matcher har bollinnehavet varit väldigt lågt. Att hela tiden jaga boll tar också på krafterna. Sen är ju bollinnehavet i sig inte det viktigaste, utan vad man gör med bollen när man väl har den. Framför allt på offensiv planhalva. Man kan ju teoretiskt sett ha ett 100 procentigt bollinnehav på egen planhalva och då få ett garanterat 0-0 resultat. Det viktigaste i matcher är ju att vinna och/eller få med sig poäng. Men man ska ju helst också kunna se matcherna utan att få behöva kämpa med att hålla ögonlocken öppna. Jag har en mycket nära vän som bor i Stockholm och som i princip ser alla matcherna. De flesta på TV småbarnsförälder som han är. Han har berättat för mig att han många gånger har på ljudet och gör något annat som till exempel att stryka skjortor under matcherna! Detta för att det varit så tråkigt att titta på spelet.

Önskebild till matchen

Som bekant får vi i fortsättningen klara oss utan en av allsvenskans bästa spelare Arnor Sigurdsson resten av säsongen. Jag skulle säga att vår topptrio offensivt är givetvis Totte Nyman, men även Traustasson och Khazeni. Den sistnämnde har i princip varit som ett nyförvärv med tanke operationen och rehabiliteringen han genomgick förra året. Har varit extremt bra då han befunnit sig på planen. Tvåfotad, teknisk och en bra speluppfattning är väldigt viktiga egenskaper hos en fotbollsspelare. Har inte spelat en full match än av förståeliga skäl. Men honom vill jag se i startelvan och sen att han blir utbytt om han inte orkar fullt ut.

Även om signalerna är att man under höstsäsongen vill ha ett högre bollinnehav och ett mer framåtlutande spel, tror jag inte vi kommer få se mycket av den varan under matchen. Det viktiga kommer vara att inte släppa in ett tidigt mål, samt ta vara på chanserna när man väl får den. Ett varierat anfallsspel och varför inte våga försöka ta ett skott utifrån då läget uppstår för detta. IFK Norrköping befinner sig i botten av tabellen när det gäller skott på mål utanför straffområdet!

Spännande väder under söndagen väntas

Chansen är stor att man kan spara in pengar imorgon på att bevattna planen. Min väderapp säger att det kommer regna väldigt mycket från kl 09 samt att regnet slutar strax innan matchen. Kl 15 så är det bara 20 procent risk för regn samt en temperatur på 20 grader. Idealiska förhållanden om den prognosen stämmer.

Vi som befinner oss i Stockholm på söndag kan som vanligt se matchen på Pitchers Regeringsgatan 113.

ÄNTLIGEN BÖRJAR DET IGEN. NU KÖR VI!!!          
 
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2023-07-01 10:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås