Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-05-22 15:00

Hammarby - IFK Norrköping

Inför Hammarby borta: Är Peking, fågel fisk eller mitt emellan
Norling firar och sjunger med Curva Nordahl efter segern mot Hammarby hösten 2021.

Inför Hammarby borta: Är Peking, fågel fisk eller mitt emellan

Matchen på Telo 2 kommer att kunna bli en riktig vattendelare inför sommaruppehållet. Gamla Peking har imponerat resultatmässigt med en oavgjord och fyra vinster på de fem senaste matcherna. Tar man poäng eller vinner mot de Grön Vita har man satt sig i ett riktigt bra läge inför sista matchen mot Elfsborg hemma. Ska laget fira lite sommarledigt med känning mot toppen är det nu det gäller!

                            
Äntligen hemmamatch igen för alla oss som bor här i Stockholm. Spelschemat under våren har varit lite lustigt eftersom alla tre Stockholmslagen får finbesök av de Vita och Blå. Tyvärr har det som bekant blivit uddamålsförluster i de första två matcherna. Men nu är läget lite annorlunda båda vad gäller spelsätt och självförtroende. Matcherna mot Hammarby och IFK Norrköping brukar alltid bjuda på storpublik och spännande matcher med underhållande spel. Senast lagen möttes blev det vinst för hemmalaget i Norrköping då Krunegård sjöng inmarschlåten första gången. Håller det personligen som bästa matchen förra säsongen.

Hammarby

Hammarbys inledning på allsvenskan har varit lite tvärt emot IFK Norrköpings. Man inledde allsvenskan mycket starkt med fem raka segrar, i och för sig mot lag som förväntas vara på undre halvan. Men sen visade man att man kunde få med sig resultat även mot förväntade topplag då man spelade 0-0 hemma mot Malmö. Efter sex matcher ledde man allsvenskan klart och då var det nog många Södermalmsbor som började drömma om att få ta över stadsdelens gator och torg och fira guld nummer två. Det kan det vara många som fortfarande gör eftersom laget ligger på andra plats efter AIK med en match mindre spelad. Men lite grus i maskineriet har det nog blivit eftersom man efter Malmö tappat poäng. Förlusten borta mot Kalmar med 2-0 var det nog inte många Söderbor såg komma. Senast blev det också en missräkning i derbyt hemma mot AIK som slutade 3-3 där Solnalaget knappt fick låna bollen. Trots ett massivt bollinnehav blev det ingen seger. En missad straff från Bojanic var med facit i hand matchavgörande. Senaste segern för Hammarby kom den 25:e april borta mot Sirius med 3-0.

Men det är ingen tvekan om att det kommer bli tufft motstånd då Hammarby är ett mycket bra lag. Flera spelare håller mycket hög klass. En av dem som överraskat mest, i alla fall på mig, är Nahir Besara som blivit något av en nyckelspelare. Ifjol spelade han i Örebro som ramlade ur allsvenskan. Men den stora guldklimpen i Hammarby är förstås Nackapojken moderklubb Sickla IF Williot Svedberg. Bara 18 år och ligger tvåa i skytteligan med sina fem mål. Han har det i blodet då båda hans föräldrar spelat fotboll på högsta nivå. Hans pappa Hans Eskilsson spelade 57 matcher för IFK Norrköping 1985-87. Mamman Malin Swedberg spelade i landslaget och i allsvenskan för Djurgården och Älvsjö. Williot delar andraplatsen med vår egen Jonatan Levi och Abdelrahman Saidi från Degerfors. En annan spelare värd att nämna är tyvärr Mohanad Jeahze. Vänsterfotad back fostrad i IFK Norrköping. Blev utbytt senast mot AIK i 76:e minuten efter att ha fått känning i vaden. Enligt tränaren var det en säkerhetsåtgärd och Mohanad kommer nog spela. Ska man nämna en spelare till i Hammarby så väljer jag målvakten Oliver Dovin bara 19 år och förstemålvakt!

IFK Norrköping

Det största bekymret just nu är att det högst osäkert om Godswill Ekpolo kan spela på grund av skada. I sådana fall kommer med stor sannolikhet stenhårda Ari Skulasson ersätta. Han är hård kroppen och med ett skott som närmast kan liknas vid en hästspark. Det är klart att det ändå kan vara en viss försvagning med tanke på hur bra Ekpolo varit då han spelat. Men jag känner ändå en viss optimism då herr Norling också förändrat spelsättet. Nu är det inte man man till vilket pris som helst, utan man anpassar spelet försvaret efter förutsättningar och motstånd. Den stora förändringen där kom i vinsten mot Kalmar borta då försvaret var ramstarkt och man vann utan att ha bollinnehavet. Det är inte bollinnehavet som avgör matcher utan vad man gör med bollen när man väl har den!

Flera spelare har utvecklats och visat framfötterna i matcherna på slutet. För att ta några exempel. Jonatan Levi hur bra är inte han!? Bara snygga mål och en av allsvenskans mest tekniska spelare. Allsvenskans kanske snabbaste spelare är Ishaq Abdulrazak jobbar hårt i både offensiven och defensiven. Ortmark med sina blott 176 centimeter har blivit nickspecialist på hörnor. Linus Wahlqvist Egnell med flest brytningar i allsvenskan. Totte som springer mest av alla och jobbar för laget längst fram.

Det skulle vara så skönt om laget får åka en gång från Stockholm i år med poäng i bagaget. Det tror jag att man gör. Det lär nog bli cirka 30 000 på läktarna i skrivande stund är drygt 24 000 biljetter sålda. Peking Fanz åker med bussar upp till Stockholm, det här kommer bli en publik och fotbollsfest!

Om Ekpolo inte kan spela lär följande elva springa ut till matchen:
Oscar Jansson
Filip Dagerstål - Linus Wahlqvist Egnell – Ari Skulasson
Jean Carlos de Brito – Ishaq Abdulrazak – Jacob Ortmark – Daniel Eid
Eman Markovic – Totte Nyman – Jonatan Levi

Det här ser bra ut!
 
KÄMPA KAMRATER!!!     
     
På söndag 22:a maj på Telo 2 klockan 15:00 blåser domaren till avspark.
Ni som inte har möjlighet att vara på plats kan se matchen på linjär TV på Kanal 5, eller som vanligt streamat på Discovery +.

    
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2022-05-21 12:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås