Lagbanner
Platinumcars Arena, 2022-05-15 17:30

IFK Norrköping - Sundsvall

Kan IFK fortsätta den uppåtgående trenden och minska gapet till ledarpositionen ytterligare?
Leve Levi!

Kan IFK fortsätta den uppåtgående trenden och minska gapet till ledarpositionen ytterligare?

Efter IFKs match borta mot Helsingborg är bara avståndet till toppen 6 p efter att ha varit 11p efter 5 matcher! Sist i tabellen för tillfället ligger GIF Sundsvall. Dt ska väl då inte vara något besvär att slå dem? I en värld där bollen inte är rund är det säkert så, men... Degerfors vändning under senaste matchen var mycket förnedrande för Giffarna och risken är att de vill visa att de inte är så dåliga mot IFK.

Så här långt i Allsvenskan kan jag jämföra lagen på följande sätt:

GIF
Sundsvall: Sirius b 1-2, Hammarby h 1-5, Varberg b 0-2, Kalmar h 1-0, Elfsbotg b 1-3, AIK h 0-2, Degerfors h 2-3

7 1 0 6  6 – 17  3  borta    3 0 0 3 2 – 7 0     

IFK:  Varberg h 0-1, AIK b 0-1, Djurgården b 1-2, Häcken h 1-1,Kalmar b 2-1, Värnamo 2-0 h , Helsingborg b 1-0

7 3 1 3  7 –  6 10  hemma 3  1 1 1  3 – 2  4   

Likheter och olikheter: Båda började med tre förluster, sedan har de båda besegrat Kalmar, dock var IFKs seger på bortaplan strået vassare än Sundsvalls seger på hemmaplan. Sundsvall har inte tagit någon seger på bortaplan, vilket betyder 0 % av poängen, medan IFK har både vunnit, spelat oavgjort och förlorat på hemmaplan och tagit 40 % av poängen på hemmaplan. Då båda lagen spelar hemma på konstgräs, är inte den faktorn aktuell att jämföra. Sundsvall har gjort 33 % av målen på bortaplan. Medan IFK har gjort 43 % av målen hemma.

Båda lagen har haft Linus Hallenius skada och outtagbar, vilket nog Sundsvall lider av mest. Dessutom har båda lagen haft spelare som inte riktigt betett sig som klubbarna förväntat sig. IFK då med Adegbenro och Sundsvall med målvakten Oscar Linnér. Ingen av dessa spelare blev kava speciellt länge i klubbarna efter respektive incident. Rent personligen så har jag svårare att acceptera Linnérs beteende än Adegbenros. Båda historierna är nu avslutade kapitel för respektive klubb.

Vad har Sundsvall haft för sig?

På spelarfronten har de under senaste tiden köpt och sålt enligt nedan:
Sundsvall tillhör ju inte de Allsvenska klubbar som täljer guld med fällkniv utan har begränsningar i sin ekonomi. Enligt sportchefen Urban Hagblom har de fått ett bra utfall inom sina ramar.  Givetvis hade de inte räknat med att Hallenius skulle bli långtidsskadad och de har försökt att sätta plåster på detta med att värva AIKs finländare Saku Ylätupa och Ronaldo Damus från Haiti.

Sammantaget har följande hänt hos dem under Silly Season. Lägg då märke till att Oscar Linnér finns med både som nyförvärvat lån och ivägskickad till USA för träning med ett bättre lag, då han tydligen inte tyckte att Sundsvall var så mycket att hänga i julgranen. Dock betalar Sundsvall ut hans lön till lånetiden tar slut i sommar. Han bör nog inte sätta sin fot i Sundsvall över huvud taget i framtiden.

Nyförvärv:  
Målvakter: Oscar Linnér lån från Arminia Bielefeld.
Backar: Rasmus Lindkvist från Hamkam, Norge och Forrest Lasso från Tampa Bay Rowdies, USL.
Mittfältare: Marcus Burman från Akropolis, Saku Ylätupa från AIK och Joe Corona lån från Houston Dynamo, MLS.
Anfallare: Alexander Larsson uppflyttad och Ronaldo Damus från Orange County USL.

Förluster:
Målvakter: Oscar Linnér avslutat lån från Arminia Bielefeld.
Backar: David Myrestam slutat och Albin Ekström, klubblös.
Mittfältare: Albin Palmlöf klubblös.

Inför säsongen hade de tänkt sig att spela 4-4-2 med med Hallenius borta och den tunga början verkar det som om de överger detta och pelar 3-5-2 i fortsättningen.
De spelare som är viktiga för laget är anfallaren Pontus Engblom och backarna Robert Lundström och Rasmus Lindkvist. Dessutom hoppas de att Daniel Stensson ska slå igenom på mittfältet. De har även förlängt med backen Alexander Blomqvist som har gpda ledaregenskaper. 

Genomklappningen mot Degeerfors var inte den första i år. De hade även oavgjort mot Elfsborg innan Elfsborg gjorde två snabba mål i den 85;e och 87:e minuten och vann med 3-1. Mot Sirius i premiärmatchen avgjorde Sirius i i84:e minuten. Det händer tydligen mycket i slutminuterna i Giffarnas matcher, mot Kalmar avjorde Pontus Engblom med matchens enda mål i 90:e minuten. 

Så från IFKs sida gäller det att hålla tempo och kämpa ända tills domaren blåser av efter x antal stopptidsminuter.

Jag tror inte Norling ändrar på ett vinnande lag, men misstänker att De Brito återtar sin plats! 

Nu har jag ju önskat att Totte ska måla och Oscar ska nolla motståndarna och har blivit bönhörd. Så nu räknar jag med att de gör det nu oxå. Levi hoppas jag får några bra fisparkslägen, Ishaq jobbar och sliter över hela plan och kan fokusera på anfallet. 

Troligtvis är inte Agardius med i truppen mot Sundsvall men är spelklar  igen. Sedan är stora frågan, var ska vi placera Skuláson? Jag tycker att han är för bra att sitta på bänken!

Var, när hu?
Platinumcars Arena söndag den 15 maj 17:30 
För oss som inte kan besöka Parken sänder Discovery+ med början 17:14!

Framåt Kamrater!

 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2022-05-14 19:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås