Lagbanner
Platinumcars Arena, 2021-02-20 13:00

IFK Norrköping - Sundsvall

Inför IFK - GIF Sundsvall: “Engblom och Hallenius anfallspar av hög allsvensk nivå”
Jonathan Levi har fortsatt göra vackra mål även under försäsongen 2021.

Inför IFK - GIF Sundsvall: “Engblom och Hallenius anfallspar av hög allsvensk nivå”

På lördag möts två föreningar som båda andas förändring och nystart. Hemmalaget IFK under nye Rikard Norling, och gästande Sundsvall som storsatsar på lokalförankringen. 

Som Uppsalastudent lider jag av att inte längre kunna ta mig till Parken som jag brukade. Men det finns även fördelar.
Genom mitt program har jag kommit i kontakt med något så ovanligt som en Giffare från Malmö. 
Kurskamrat Hugo Höglund växte upp i landets tredje stad men togs inte till Malmö stadion på samma sätt som andra fotbollsbarn. Han tillhörde istället den skara som sökte sig till bortaläktaren, och alla andra bortaläktare i Skåne, dit GIF Sundsvall kom på långväga besök. Allt på grund av farsan från Sundsvall. 
- Hans uppfostran såg till att jag fick rätt lagsympatier. 
Den gångna hösten ägnade Hugo åt att praktisera på SportExpressen och får här i egenskap av osviklig Giffare bistå oss med intressant information inför lördagens Svenska Cupen-match mellan IFK Norrköping och GIF Sundsvall.  
- Stämningen är väldigt optimistisk nu, jämfört med när vi stängde säsongen 2020. Det hade varit utan publik, sexa i Superettan, Linus Hallenius hade återvänt till Sverige men inte Sundsvall. Det kändes trött och oinspirerat. 
Snoka var inte ensamma om att känna frustration efter förra säsongen. Inte heller är man nu ensamma om att känna optimismens vindar inför nästa. 
- Vi har hittills gjort ett väldigt bra transferfönster. Fått hem Hallenius och Lundström, plockat in Erik Andersson från Trelleborg och Daniel Stensson från Dalkurd; två lovande 97:or med erfarenhet av Superettan. Man har ersatt de tyngsta spelartappen bra; Oliver Berg och Johan Blomberg.
Sundsvall har inte fyllt hålen i truppen hur som helst. Man har valt en annorlunda och mer långsiktig strategi genom att satsa på lokalförankringen. 
-  I dagens trupp är 13 av grabbarna från Sundsvall och ytterligare fyra från övriga Norrland. 
Efter katalanskt inspirerad fotboll med invärvad individuell kvalitet från bland annat Spanien, har föreningen nu bestämt sig för att det är som Norrlands lag präglade av egenprodukter man ska återvända till Allsvenskan. 
- Det är väl framförallt denna norrländska trupp som gör folk så entusiastiska.   
Diskuteras den mycket, satsningen på det egna? 
- Det behövs nog lite för att bygga engagemang i staden. Mitt personliga intryck är att Sundsvallspubliken är lite svårflirtad. Det är inte självklart att man håller på Giffarna. Det kan en sådan här satsning ändra på. Därtill väljer man nu spelare som vet vad det innebär att spela för klubben och som faktiskt kämpar för märket på bröstet och staden. När vi spelade i Allsvenskan värvades många spännande spelartyper, men den biten saknades lite när det gick tyngre. 
Denna satsning består inte bara av hemvändande profiler och favoriter, utan handlar även om ett gäng lovande grabbar födda på 00-talet. Förhoppningen är att få rätsida på ekonomin genom att öka och få mer ersättning för talangexporterna. 
- Paketeringen som Norrlands lag är ju inte ny, men den blir väl lättare att köpa nu med killar från Umeå, Vemdalen och inte minst Sundsvall. Även för spelarna. 
Sundsvalls försäsong har hittills bestått av en 0-2-torsk mot Gefle och en 2-1-seger över Dalkurd där anfallarna Hallenius och Engblom stod för varsitt mål. 
- Nu när vi fått Linus vill vi bilda en duo med honom och Pontus, så vi har bytt formation från förra säsongen. Nu blir det 3-5-2 eller 5-3-2. 
Hur ställer ni upp då?
- Sedan är det tänkt att Robert Lundström och Dennis Olsson tar varsin kant. Tre centrala mittfältare som ännu inte cementerats, men där finns nyförvärven Erik Andersson och Daniel Stensson. 00:an Paya Pichkah borde få förtroende framöver. Men där finns alternativ. Bakåt lär det satsas på Anton Eriksson - har kallats Norrlands största talang - och Alexander Blomqvist, David Myrestam är ett frågetecken och kan få kliva åt sidan för Teodor Stenshagen på lördag. Oscar Jonsson i mål.
Var kommer ni hota eller skada oss mest på lördag?
-   Pontus Engblom och Linus Hallenius är ju ett anfallspar som håller hög allsvensk nivå. Sedan kan Dennis Olsson knorra dit frisparkar runt straffområdet ifall han får chansen. 
Nuvarande tränare Henrik Åhnstrand kom först in som assisterande till Joel Cedergren. När Sundsvall sedan degraderas tog den förra över efter den senare. 
-  Den filosofi vi hade i Allsvenskan med bollinnehav och kortpassningsspel finns ju kvar i föreningen. I grunden vill vi äga boll och styra matcherna. Men det är få lag som kan göra med mot Norrköping, då behöver det bli rakare.
***
Om vi vänder blickarna mot IFK ser vi att man kommer från ett 3-3-kryss mot Elfsborg på Parken efter tappad ledning i slutet av tilläggstiden. Startelvan: 
Oscar Jansson - Linus Wahlqvist, Henrik Castegren, Marco Lund - Kevin Alvarez, Alexander Fransson, Dino Salihovic, Christopher Telo - Jonathan Levi, Samuel Adegbenro och Sead Haksabanovic. Samtliga i anfallstrion kunde skrivas in i målprotokollet efter matchen. 
Det finns ingen större anledning att tro att det kommer se särskilt annorlunda ut mot Sundsvall på lördag. 18-årige Dino Salihovic har imponerat under försäsongen på innermittfältet och är väl värd en startplats bredvid Fransson. Vad beträffar kanterna av mittfältet ska det bli spännande att se om det kommer in någon mer där eller om detta är vad som ska hålla under säsongen. 
På Norrköpings lista över långtidsskadade återfinns fortfarande Totte Nyman, Lucas Lima och Kristoffer Khazeni. Inte heller Manasse Kusu eller Finnur Tómas Pálmason kommer vara tillgängliga mot Sundsvall, även om den senare är i full träning igen. 
Glädjande nyhet är att Isak Bergmann Jóhannesson finns med i helgens trupp. 

Artikeln uppdateras närmare inpå match. 

Säsongens första tävlingsmatch spelas på Parken klockan 13:00 på lördag och sänds på CMore.

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2021-02-18 22:06:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås