Lagbanner
Inför IFK mot J-Södra I väntan på Ante
Blir Carl årets rookie?

Inför IFK mot J-Södra I väntan på Ante

På tisdag spelar IFK sin sjätte match under försäsongen då man möter Jönköpings Södra från Superettan i en träningsmatch hemma på Parken. Två matcher mot danskt motstånd, två mot norskt samt senast mot isländskt har gett tre segrar (varav en på straffar mot FC Köpenhamn) och 2 förluster på försäsongen.

Att möta två av Nordens bästa lag, IF Bröndby och FC Köpenhamn mitt i deras säsong var en svår uppgift, men det oavgjorda resultatet och avgörande på straffar mot FCK liksom spelet inledningsvis mot Breidablick gladde oss som håller på IFK.

Matchen är ett genrep inför kommande gruppspel i Svenska Cupen där Halmstads BK med en återvändande Ante står för motståndet i första matchen. För J-Södra väntar AIK borta i Svenska Cupen till helgen.

Läget i lagen

IFK
Vi konstaterar att Sead varit outstanding i de hittills avverkade matcherna på försäsongen och att de yngre spelarna tagit för sig ordentligt. Carl Björk, Kusu och Ísak Bergmann Jóhannesson ser ut att kunna konkurrera på allvar om startplatser i år, det tar vi med oss i bagaget när skador och sjukdomar verkar förfölja de tidigare givna nyckelspelarna Totte, Thern och Alle. Att vi har Sveriges bäste målvakt känns dessutom tryggt och blir backlinjen dessutom samspelt borde vi kunna starta säsongen bättre än 2019.

“Det var väldigt positivt med en seger och många mål”, sa manager Jens Gustafsson efter segern mot Breidablik.
– De inledande 25 minuterna var bra. Vi spelar med högt tempo, bra energi och vinner tillbaka bollar, alltså som vi vill att vi ska uppträda, sa Jens vidare efter matchen.

Startelvan mot Breidablik: Julius Lindgren – Lars Krogh Gerson, Henrik Castegren, Rasmus Lauritsen, Christopher TeloAndreas Blomqvist (60), Manasse Kusu (76), Ísak Bergmann Jóhannesson – Jonathan Levi (45), Carl Björk (90), Sead Haksabanovic (66).
Inbytta: Christoffer Nyman (45), Simon Thern (60), Egzon Binaku (66), Alfons Sampsted (76), Max Olsson (90).
Isak Pettersson, Kevin Álvarez och Dino Salihovic fick ingen speltid.

Mot J-Södra är säkert Isak tillbaka i målet, backlinjen bör bli samma som mot Breidablick om inte Filip är fit for fight. Detsamma gäller Thern och Totte, är de skadefria får de säkert starta.

Maic Sema, Ian Smith och Kristoffer Khazeni är skadade och utanför truppen just nu medan Filip Dagerstål, Pontus Almqvist och Oliver Stefansson rehabar och om någon av dem blir uttagen får vi nog bara se kortare inhopp.

Jönköpings Södra
2019 slutade laget 4: a i Superettan, endast två poäng efter Brage som fick kvalspela mot Kalmar om en plats i Allsvenskan 2020, dock utan att lyckas. Nu verkar man göra en storsatsning för att kunna ta sig tillbaka till Allsvenskan.

Det har varit hög aktivitet på spelarfronten inför säsongen. Bland spelare in märks Dženis Kozica (på lån från Djurgården och kom från J-Södra 2017) som har haft svårt att ta en ordinarie plats och senast var utlånad till AFC. Att Emir Kujovic och Kalle Holmberg anslutit till DIF har gjort konkurrensen ännu tuffare!
Enligt uppgifter i media lämnar försvarstalangen Marcus Degerlund Hammarby och är klar för J-Södra på ett treårskontrakt. Klubbarna har ännu inte bekräftat övergången.
Eric Omondi från Brommapojkarna är ett annat spännande nyförvärv.
Offensive spelaren Moustafa Zeidan värvas från IK Frej. Den 21-årige mittfältaren skriver på ett kontrakt över 2021.
Amar Mushin målfarlig forward har värvats från div.1-klubben Utsiktens BK.
Perparim Beqaj forward från Varbergs BoIS är också ny för året.
Från Enköpings SK har man fått in vänsterfotade försvararen Kevin Rodeblad.
Från IFK Malmö kommer den lovande kantspelaren Mikael Marqués.

Man har även värvat klubblöse Smajl Suljevic, senast i en spansk klubb på tredjedivisionsnivå. Suljevic blev mediastoff när han skallade Imad Khalili efter en match mellan Dalkurd och Hammarby 2018.

Trotjänaren Fredric Fendrich som spelat 17 säsonger för klubben och är en viktig pjäs inte minst när det gäller att ha ett hjärta för sin klubb har fått sitt kontrakt förlängt med 1 år.

Spelare ut: Mittbacken och trotjänaren Joakim Karlsson fick inte förnyat kontrakt och spelar 2020 för ÖIS. På förlustsidan kan också nämnas Tom Siwe, Alexander Jallow och Daryl Smylie

På tal om hårda grabbar uttalade sig MFF:s Christiansen efter lördagskvällens träningsmatch mellan J-Södra och MFF med några från förstauppställningen (Rieks, Berget, Rakip och Nielsen förutom Christiansen) plus reserver och juniorer.
Södra spelade enligt den danska stjärnan onödigt hårt för att vara en träningsmatch, då hade han väl i tankarna att MFF har att möta Wolfsburg i Europa League på torsdag, då lär man behöva en skadefri trupp. MFF vann matchen med 3–2 efter bra motstånd från
J-Södra.

Klart är att IFK inte kan ställa ut skorna och tro att man ska få en lätt match mot smålänningarna.

Kujtim Bala är ny sportchef i Jönköpings Södra. 29-åringen har tidigare varit klubb- och sportchef i Varberg.
– Jag är glad över att få vara på plats i Jönköpings Södra som är en klubb man talar väl om i fotbollssverige, säger den nytillträdde sportchefen till klubbens hemsida.  Kujtim Bala avslutade sin spelarkarriär i Dalkurd 2017.

Tisdag 18 februari 19.00
IFK Norrköping-Jönköpings Södra

Källor: Superettanappen, Wikipedia, nt.se

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-02-17 10:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås