Lagbanner

-

Inför IFK Norrköping - Blåvitt Dubbel revanschlust för Peking
Gjorde piggt inhopp mot Elfsborg

Inför IFK Norrköping - Blåvitt Dubbel revanschlust för Peking

På måndag spelar IFK i den sjätte omgången i allsvenskan 2020 där man har samlat ihop 13 poäng. Vi vill påminna om att IFK mötte blåvitt 2019 på ÖP i motsvarande match i 8:e omgången. Efter den förlustmatchen stod man på 8 poäng efter 8 matcher och på sociala media hördes det i frustration över dåliga resultat krav på Jens´ avgång. Det var f.ö. inte enda matchen 2019 där IFK hade spelövertag men öppnade sig och tillät motståndarna att göra mål på kontring. Förhoppningsvis är man mer på tå nu!

De flesta är nog överens om att IFK borde ha vunnit matchen mot Elfsborg, där framför allt Totte inte hade marginalerna med sig. Tack vare en kombination av oflyt och oskärpa gick han mållös från matchen. Simon Thern menade efter matchen att IFK borde ha gjort minst 5 mål! Sett till bollinnehav under matchen, 67% mot 33% kändes det inte rättvist med oavgjort, men Elfsborg hade en matchplan som höll nästan matchen ut.

Förvisso avlossade IFK 25 skott varav 8 gick på mål, men bara Rasmus´ sena nickmål resulterade, resten täcktes av Elfsborgs tajta försvar eller hamnade utanför ramen. Jag är helt övertygad om att IFK vunnit om matchen spelats inför publik. Det är bara att beklaga att fansen inte kan se matcherna på plats när IFK spelar sin bästa fotboll på länge, något som kommit som en välkommen present efter den struliga försäsongen med respass ur cupen bland annat.

IFK verkar vara det lag i allsvenskan som klarat det täta matchandet bäst, vilket återspeglar sig i tabellen. Trots skavanker på flera startspelare har laget fått en start på säsongen som överraskat många experter.
Inför sjätte omgången är IFK odiskutabel serieledare med 13 poäng inspelade, Blåvitt finns på fjärde plats med 8 poäng, lika många som trean Sirius.
 
Inbördes statistik
Lagen har mötts 145 gånger i allsvenskan och statistiken väger över något till fördel för Blåvitt som vunnit 59 gånger mot IFK:s 55. Målskillnad 234–233, vårt IFK har gjort flest mål. De senaste 5 mötena på ÖP har slutat 2–2, 3–1, 2–0, 2–1 och 1–2 (2019). Bortamötet 2019   slutade mållöst.
 
Läget i lagen
IFK
IFK:s 5 senaste matcher:
Kalmar FF (h) 2–1
AIK (b) 4–1
DIF (h) 3–0
Östersund (b) 4–2
Elfsborg (h) 1–1

Vi förväntar oss inte att IFK offentliggör någon trupp till matchen förrän sent söndag eller på matchdagen. Vi hoppas givetvis att de spelare som inte var fit for fight till matchen mot Elfsborg är disponibla nu men när truppen är så bred och matchprogrammet tätt känns det klokt att inte chansa med spelare som inte är spelklara till 100%.

Vi tyckte Binaku var en frisk fläkt när han fick chansen och stod dessutom för passningen till Rasmus´ kvittering mot Elfsborg. Bör få chansen från start nu på Gersons bekostnad. Känns också som att Ishaq redan är mogen för en startplats. I övrigt tror jag inte på fler rotationer av laget, som svarat för bra avslut i matcherna mot Östersund och Elfsborg, vilket tyder på att träningen skötts bra under det ofrivilliga speluppehållet.

Den troliga startelvan på måndag:
Isak - Castegren, Filip, Lauritsen, Binaku – Ishaq, Smith, Thern, – Jóhannesson, Totte, Haksabanovic
Bänk: Sudar, Gerson, Telo, Kusu, Blomqvist, Björk, Almqvist

IFK har en stark bänk och kan fler än de flesta andra lag utnyttja det utökade antalet godkända byten under det tuffa spelprogrammet i samband med pågående  pandemi.

Khazeni och Stefansson tränade fullt ut under lördagen, men platsar nog inte i truppen ännu medan Fransson avbröt halvvägs för att fortsätta i gymmet. Att Alle ingår i truppen på måndag är nog 50–50, kanske börjar på bänken på Kusus bekostnad i så fall. Sema är nära comeback men ännu inte en truppspelare. Levi är däremot inte spelbar enligt Dale Reese.

Spelarnytt
Linus Wahlqvist tränar med Peking efter att hans tyska klubb Dynamo Dresden åkt ur 2. Bundesliga och Linus har valt att inte följa med klubben neråt i seriesystemet. Linus´ familjesituation kan innebära att han väljer att återkomma till Allsvenskan och enligt Linus själv är IFK enda alternativet i Sverige, men det finns flera klubbar ute i Europa som enligt ryktena har Linus på radarn. Det kanske kan bli aktuellt med en återkomst IFK säljer Rasmus eller Filip som båda omgetts av transferrykten?

Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Unibet. När de nominerade till juni månads spelare meddelades hände det unika att samtliga kom från samma klubb, nämligen IFK:s Totte, Sead och Thern. Unibet skänker 10,000 kr som vinnaren får donera till valfri del av klubbens verksamhet.

IFK Göteborg
Gbg:s start på säsongen:
Elfsborg (h) 0 – 1
Varbergs BoIS (b) 2–1
Mjällby (h) 2–2
Sirius (b) 2–2
AIK (h) 1–0

Spelarinfo
Nzuzi Toko som kom till klubben säsongen 2019 har lämnat efter att hans kontrakt gick ut den 30 juni. 29-åringen värvades som mittfältare men flyttades sedan ner i backlinjen av IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi.
– Det handlar inte om pengar. Det beror på andra saker helt enkelt och med respekt så får han gärna uttrycka det om han själv vill. Vi väljer att säga att vi helt enkelt inte hittat varandra riktigt, säger sportchefen Kennet Andersson till Göteborgs-Posten.

GP uppger att backen Victor Wernersson kommer att lämna klubben för belgiska KV Mechelen när hans kontrakt löper ut sista december.

Skador
Robin Söder blir p.g.a. skada troligtvis borta hela säsongen 2020. Flera i laget dras med småskavanker efter det hårda matchandet, i skrivande stund vet vi inte statusen på truppen.

IFK Gbg:s uppställning mot AIK:
Anestis - Jallow (66 Holm), Bjärsmyr, Calisir, Wernersson - Sana (90+4 Titi), Yusuf, Karlsson Lagemyr (66 Abraham), Erlingmark, Kharaishvili (66 A.Farnerud) - Aiesh

Förväntad matchbild
Ett revanschhungrigt Peking efter ”bara” en poäng mot Elfsborg möter ett IFK Göteborg som fick slita hårt mot AIK. Änglarna får dessutom en vilodag mindre än IFK. I Robin Söders frånvaro känns blåvitts anfall lite tunt, försvarsmässigt däremot har rutinerade Bjärsmyrs återkomst i klubben gett stadga åt försvaret, återstår att se hur han klarar av att möta ett målhungrigt IFK. Inget av lagen har några spelare avstängda, den ende som har fler än en varning i lagen är Göteborgs Aiesh med två.

Givetvis måste man tro på att IFK drar längsta strået i denna match. För detta krävs då att man blir effektivare att utnyttja sina målchanser bättre än mot Elfsborg. Jag tror på revansch för fjolårets snöpliga förlust.

Måndag 6 juli Allsvenskan omg.6
Östgötaporten 19.00
IFK Norrköping-IFK Göteborg

Källor: ifkdb.se (IFK Göteborg), GP

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-07-05 12:29:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås