Lagbanner
Platinumcars Arena, 2022-10-19 19:00

IFK Norrköping - Helsingborg

Inför IFK Norrköping - Helsingborgs IF onsdagen den19 oktober 2022
Nu bryter vi trenden och vinner!

Inför IFK Norrköping - Helsingborgs IF onsdagen den19 oktober 2022

Fyra matcher kvar att nå de magiska 30 poängen. Låt oss ta dem redan mot Helsingborg, så kan vi andas ut. Det verkar som om skadeläget inte är så illa som det verkade igår.

Hur dåligt var nu 0-2 mot Sirius senast? Under den tid som jag följt IFK, säsongerna 1963 till 2022 har IFK spelat 1354 matcher i Allsvenskan, Div II Norra eller Superettan, slutspelsmatcher och kvalmatcher borträknade. 

Av dessa matcher har de förlorat med 2 mål eller flera, 238 gånger!

Den första,var den sista matchen 1963 mot IFK Göteborg, 0-6. Jag hade väldigt svårt att som 8-åring förstå att IFK kunde vinna Allsvenskan och samtidigt få storstryk. Den senaste matchen innan Sirius var mot AIK hemma, förlust med 4-2.

Det betyder, i procent, att Siriusmatchen befinner sig bland de nästan 18% sämsta matcherna.

Dessvärre minns vi också matchen hösten 2020 mot Helsingborg, som satte igång det fria fallet för laget, som nu gör att det befinner sg i denna situation. Vi var på väg mot Europaspel, men istället så började vi nu närma oss möten med lag från Borlänge, Skövde, Landskrona och Eskilstuna. Inget ont om dessa orter, men det är inte riktigt de orter som florerar i de olika Europacuperna i fotboll. Att Norling endast träningsspelade mot Superettanlag i våras, kanske också har bidragit till dagens läge?

Några fler fakta. För tillfället ser det ut som om IFK vinner guld vart 26 år baserat på åren 1963, 1989 och 2015. Så vi får vänta tills 2041 innan det händer igen. Ja, det här är ju bara ett mönster och ingen sanning. Ett annat mönster, som inte heller är en sanning, men ändå lntressant,  är att IFK blev degradrade 1982 och 2002, vad säger ni då om att det nu är 2022?  Att IFK även åkte ur 2008, kan jag ju skylla på undantaget som bekräftar regeln!

Nu börjar jag få slut på mina sätt att jinxa matchen imorgon. Så då låter jag Riddersholm ta ansvaret istället och han får fria händer att göra vad han vill så länge han ser till att vi vinner!

Vad hände med min simulering av de kvarvarande matcherna inför Siriusmatchen?
Den visade att IFK skulle förlora eller ta en poäng mot Srius, det skulle betyda att Sirius vann eller spelade oavgjort, check.. Sundsvall skulle förlora mot Häcken, check! Helsingborg skulle förlora eller spela oavgjort mot Varberg, check! Degerfors skulle förlora eller spela oavgjort mot Elfsborg, check! Varberg skulle då vinna eller spela oavgjort mot Helsingborg, check!

Så vad visar denna omgångs matcher i simuleringen?

Sundsvall förlorar mot Värnamo,
Helsigborg förlorar mot IFK, för övrigt den enda matchen IFK skulle vinna av de återstående matcherna.
Degerfors ska förlora mot Göteborg.
Varberg förlorar mot Elfsborg.
IFK vinner mot Helsingborg.

Om detta håller, kan vi se fram emot en sluttabell med IFK kvar på en 12:e plats och Degerfors får kvala, Helsingborg och Sundsvall degrderas. Men som sagt tidigare, detta är ingen sanning heller.

Hur ser då senaste skadelistan ut för IFK, så här dan före dan, vid 16-tiden?
Totte ser ut att vara spelklar, även Linus, då de tränade för fullt igå. Agardius lär inte kunna spela. För islänningarna verkar det som Traustason spelar, Sigurdsson finns nog med på bänken.
Telo och Salihovic saknades på träningen, så de kommer nog inte att vara uttagbara. 

Skulle jag ta ut en trupp skulle den se ut så här:
Jansson
Wahlqvist Egnell Lund Eriksson Binaku
Ortmark Skúlason Traustason 
Levi Totte Shabani
Bänken: Jakobsson, Ekpolo, Eid, Hellichius, Sigurdsson, Sema, Gudjohnsen.

Helsingborg då?

De har 6 poäng upp till Degerfors, ett Degerfors som verkar vara mästare på att gneta till sig poäng både här och där. Enligt min simulering skulle Helsingborg mäkta med 4 poäng, 3 hemma mot Degerfors och 1 mot Varberg. Skulle de vinna dessa matcher så har de tagit ikapp de sex poängen till Degerfors. De har ungefär samma negativa målskillnad.
Skulle de även vinna mot IFK, ligger Degerfors pyrt till. Alla tre bottenlagen har topplag att möta i sista omgången, gäller även IFK.  Om inte IFK slår Helsingborg blir nog Helsingborgs match mot just Degerfors den avgörande för vem som tar kvalplatsen. Att just Degerfors och Helsingborg spelar mot varandra, med rätt resultat som följd, betyder att IFK kan klara 12:e-platsen även vid förlust imorgon.

När, var,hur?
Onsdag 19 oktober 2022 på Platinumcars Arena 19.00
Ska IFK visa att de tillhör Allsvenskan, så vinner de imorgon. Annars får vi hopps att andra lag hjälper IFK att hänga kvar!

Alla som kan till Parken för att få IFK att vinna! Just nu är det knappt 6000 biljetter sålda.

Vi andra får hålla till godo med Dicovery+ som startr sin sändning 18.44

Själv blir det Pitchers på Regeringsgatan tillsamans med Exilsnokarna!

 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2022-10-18 19:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås