Lagbanner
Platinumcars Arena, 2024-08-26 19:00

IFK Norrköping - Mjällby

Inför IFK Norrköping-Mjällby

Inför IFK Norrköping-Mjällby

Peking mot allsvenskans humla, det Mjällby från Hällevik med cirka 800 invånare gör borde inte vara möjligt i den moderna fotbollen 2024. Men faktum är att de mår bättre än någonsin. Comeback-året i Allsvenskan 2020 kom Mjällby på föreningens bästa placering med en fin femte plats.

Under det här året har dom legat så högt upp som på en tredje plats men är inför måndagens match på anrika Parken sexa i tabellen, efter att dom som vanligt vann mot Malmö FF bara ha tagit en poäng på de senaste fyra matcherna. Till just Malmö har Mjällby även sålt en del spelare dyrt dom senaste åren, bl.a. Colin Rösler denna sommar, och byggt upp en god ekonomi.
Bakom mycket av framgången, är nog alla överens om att den legendariska sportchefen Hasse Larsson står för. Kanske är han den siste i sitt slag inom svensk topp-fotboll, han känns tyvärr som en utdöende karaktär.

Tappet av Rösler och även succé-spelaren Adam Ståhl kanske är en del av förklaringen till den magrare poängskörden på sistone men det ska även sägas att ett riktigt svårt spelschema också kan vara en stor anledning.

Vårt kära IFK Norrköping har haft svårt hemma mot Mjällby och inte mäktat med någon seger sedan 2013, under fem säsonger låg dock Mjällby i Superettan. Ett par segrar har vi mot dem under 20-talet men dom har kommit på bortaplan. Dubbelt revansch-sugna bör vi vara, efter torsken hemma förra året och den horribla insatsen i omgång två på Strandvallen, då Mjällby vann med 3-0 och det värsta var att det var smickrande siffror för oss.

Peking kommer till den här drabbningen med seger i 5 av dom 6 senaste tävlingsmatcherna (inkluderat Cup-segern mot Piteå i onsdags) och kan vi spela till oss en ny tre-poängare på måndagskvällen så upprepar vi exakt den fina sviten från förra sommaren då IFK vann 5 av 6 matcher i omgång 15-20.
En period som är lite bortglömd då hösten blev som den blev, men där och då efter 20 matcher så hade vi häng på medalj och Europa. Medalj får man ju som bekant även för en fjärde plats i Allsvenskan och även Europa-chans, beroende på hur det går i Svenska Cupen.

Här och nu så handlar det om att ta sig så långt och snabbt bort från botten-tre för att säkra en plats i den högsta divisionen även nästa år! Det ser ofantligt mycket bättre ut nu än det gjorde när jag och en del med mig gick ifrån borta-läktaren i Västerås den 14:e juli med tårfyllda ögon, första och förhoppningsvis sista gången jag lämnar en fotbollsarena med sorge-tårar, men det är väldigt långt ifrån klart än!

En ny seger på Parken, vi har tre raka segrar hemma på kort tid, och att den dåliga formen fortsätter för de 5 lag vi har bakom oss i tabellen så kan man sova ytterligare lite lugnare på nätterna. Yes, jag bär med mig IFK Norrköping även på nätterna. Gör inte ni de?

Höög-Jansson till Öster på lån, Bolma till Norge för visa upp sig i träning och Oscar Jansson till Djurgården, det är vad som hänt ut. Alle Fransson in eller inte, det är frågan. Kan det bli så att han presenteras i halvtid på måndags-kvällen? IFK har gått ut med att man inte planerar i det här fönstret att köpa in en ny mittback, kan det kanske vara så att dom väntar till efter säsongen och försöker få hem Henka Castegren?

Det blir även spännande att se om den förre IFK Norrköpings-spelaren Manasse Kusu får några minuter då plast-gräset, då han bara för några dagar sedan blev klar för Mjällby redan nu. Han var sedan tidigare i somras klar för en flytt från Öster till Mjällby 2025 men köptes loss för, enligt uppgift, cirka 1,5 miljoner kr. Om det blir spel på Parken för Manasse får vi hoppas att släkten inte är värst den här gången men den är ju det oroväckande ofta inom fotbollen.

Poetisk rättvisa kanske man kan kalla det faktum att IFK-herr har fått stå i bakgrunden för IFK-dam den här veckan, då det mesta har handlat om derbyt mot Slaka (Linköping). Tyvärr har väl eftersnacket mest handlat om supportrar i negativa termer, inte helt ovanligt när det gäller fotboll men ytterst ovanligt inom dam-fotbollen.
För mig oklart varför ett antal Linköpings-supportrar avvisades från arenan (varit tyst om det), men desto mer fokus på de Norrköpings-fans som inte kunde uppföra sig. Även om det ska ha varit papper och plast som kastades, hallå grabbar och män. Kasta saker på en tjej, skärpning!!! Har läst många som varit upprörda över att det sjungits ”hata Linköping”. Tål man inte det, ska man kanske inte gå på fotboll. Mini-golf är inte så dumt……..

Kan inte sluta den här artikeln utan att nämna IFK:s retrotröja. Den är löjligt snygg! Fick högsta betyg i Expressen, allt annat hade varit en skandal. Den är tagen från slutet av 40-talet, då vi blev Guldköping med hela svenska folket. Bara påminner om att vi tog 11 Guld mellan 1943-1963!

Sist men inte minst, alla våra tankar går till Mjällbys tränare Anders Torstensson som själv gått ut med att han har drabbats av cancer. Önskar att allt ska gå bra!
 

Mathias Dahlbergrappestad1970@gmail.com2024-08-25 19:49:06
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås