Lagbanner
Platinumcars Arena, 2021-08-29 15:00

IFK Norrköping - Östersund

Inför: IFK Norrköping - Östersund FK - "Får vi till det så har vi ett lag som kan ”flyga”- då hoppas jag du kan få se en urladdning här"

Inför: IFK Norrköping - Östersund FK - "Får vi till det så har vi ett lag som kan ”flyga”- då hoppas jag du kan få se en urladdning här"

Ny match, hemmaplan och en chans på 3 poäng. Så resonerar kaptenen Linus Wahlqvist om hemmamatchen mot Östersund på söndag. Nedan följer en liten lägesrapport inför matchen. Guldköping har även varit uppe på parken och intervjuat Linus Wahlqvist.

Imorgon möter våra kamrater Östersund på hemmaplan. Efter att både resultatraden och prestationerna kunde lämna mer att önska, så hoppas man ändå på någon slags nytändning mot Östersund.

Man vill hoppas på lite mer än det som varit, det gör man väl alltid?

Vad exakt är det man borde hoppas på då? Jo, en vinst och (massa?) mål, sen tar vi det där ifrån.

Peking placerar sig på en sjundeplats i serien och har en resultatrad som verkligen är ”varannan gång”. Tittar man på de sex senaste matcherna, då inkluderar jag cupäventyret mot Värmbol, så har vi en rad som ser ut som följande: F-V-F-V-V(sc)-F. IFK har heller inte gjort mer än två mål i sina vinstmatcher (undantag Svenska Cupen), men man har heller inte släppt in mer än två mål i sina förlustmatcher.

Personligen hoppas jag man vill och kan spela ut lite mot ÖFK- ge oss någonting…ni fattar.

Ser man till läget i truppen så tränade alla förutom Agardius i fredags så Norling har valmöjligheter i uppställningen. I skrivande stund är inte truppen uttagen, men jag tror inte heller på någon skräll i startelvan. Jag tror det kommer bli rätt så bekant. Möjligen kommer kanske Nyman få sin första start? Hur kommer tre-backen formeras? Lund, Castegren…eller Rask? Den som lever får se.


På träningen (fredag förmiddag) så gnuggades det mycket taktik. Norling blåste i sin pipa väldigt ofta för att stoppa spelet och ge taktiska direktiv på detaljnivå. Anfallare och målvakter gnuggade avslut, inlägg och fasta situationer. Jag måste säga att träningen i fredags höll en väldigt hög nivå, man märker att laget vill och framförallt kan prestera bättre än tabelläget visar. Vidare är det också väldigt skönt att se lagets fina sammanhållning. Det skojas, skrattas och snackas- och med det väldigt hård träning. Jag nämner detta då jag sett tendenser på att vissa spelare gestikulerar lite väl mycket på match när det kanske inte går riktigt som det ska- jag vet…träning och match inte samma sak, men jag nämner det.


Östersund då? Jo, fortfarande sist i serien- 16 spelade matcher och 9 poäng. Det är 4 poäng upp till kvalplatsen där ÖSK huserar. Resultatraden de senaste sex matcherna är följande: F, O, F, F, F, F. Då räknar jag också in deras svenska cupen förlust mot BP. Laget kommer också ifrån en match som möjligen kan beskrivas som lite ”skandalmatch”. Det blev nämligen väldigt upprört då spelare i ÖFK beskyllde lagkaptenen i Kalmar för att ha använt rasistiska uttryck mot en spelare i ÖFK. Laget Östersund må ligga sist, men de är inte jättelätta att nöta ner. I senaste mötet var ÖFK en straffmiss ifrån att ändå ta en poäng hemma mot oss.

Jag hoppas som sagt vi kan spela ut lite mot ÖFK, men jag TROR inte det blir så. Östersund kommer säkerligen kämpa till minut 94. Det kommer vara otroligt viktigt att komma in i matchen rätt för Norrköpings del, sen tar vi det liksom där ifrån.

För er som inte lyckats fixa plåtar så sänds matchen i vanlig ordning på Discovery+ med sändningsstart 14:44 (matchen börjar 15:00)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Intervju med LInus Wahlqvist (fredag  27/8)

Match på söndag mot Östersund, hur är läget?
-Läget är bra, det är klart…det blev en seg förlust mot Halmstad, men vi har jobbat på bra i veckan. Vi gnuggar igenom detaljer och grunder som vi kanske inte riktigt hade tid med förra veckan för att det var rätt tätt mellan matcherna. Vi har också haft längre spel här i veckan för att få mer minuter som liknar mer match. Mycket hård träning och mycket gnugg på detaljer.

Med tanke på ”gnugg av detaljer”- jag såg det idag på träningen. Rickard stannade spelet ofta, han ger taktiska direktiv och pratade mycket idag. Jag såg också här efter träningen att du och Oscar stod kvar med Norling och pratade en del. Var det också detaljer ni stod och pratade om?
-Jaa alltså, sättet vi spelar på är väldigt taktiskt och det är mycket på detaljnivå som ska funka för att det ska kunna bli 100%. Det är alltid så, saker man känner. Vi har hållit på ett halvår och det är fortfarande saker man känner. Ska vi göra såhär för att bli lite mer offensiva och trycka högre? Vi jobbar hårt för att bli bättre tillsammans.

Om vi blickar framåt mot Östersund så mötte ni dom relativt nyligen. Har det någon betydelse hur man tar sig an matchen?
- Egentligen inte….

Det är en ny match helt enkelt?
-ja, lite så. Det hade varit annorlunda om vi mötte dom direkt efter, men ah- det är ny match, hemmaplan för oss och chans på tre poäng. Det är inte mer än så.

Tittar man på er resultatrad så är det verkligen varannan gång. 2–1 vinst, 1–2 förlust, och så fortsätter det sådär. Påverkar det stämningen på träningar eller inom laget? Blir det kanske t.om lite frustrerande? Eller glömmer man bort det där och tänker bara på nästa match?
-Det är klart …det blir frustration när du känner att det lilla saknas ibland och så går du och vinner veckan efter, så det är klart det finns lite frustration. Det positiva med Allsvenskan är ju att det är rätt lång tid mellan matcherna. Då får man lång tid på sig att gå igenom matchen som har varit och även den matchen kommer i lugn och ro, så det hinner aldrig speciellt på det sättet. Man vill vinna varje match och göra bra prestationer också. Det har ju varit upp och ner, det är det vi behöver rätta till för att bli mer stabila. Annars är det gott mod i hela truppen, som du ser- det är skönt.

Hur ser du på kravbilden ifrån Norrköpingspubliken? Med tanke på att det går upp och ner. En vinst där, en förlust där och så börjar det grinas illa hos supportrar. Hur ser du på allt sånt?
-Det är väl charmen med fotboll på något sätt- och, nu med tanke på Corona…Folk har inte fått varit här (Parken) lika mycket. Nu får vi ändå ta in 3000, men det är ändå kanske 7000 som vill in. Då sitter man framför tv:n och känner ”ah, vi som supportrar vill ha mer”- sen vinner du, då blir det lugnt, och det är väl som sagt fotbollens charm. Det är samma sak för oss, vi vill vinna varje match och stå högst upp i tabellen, men så funkar inte fotbollen alltid heller…Vi jobbar på, men som sagt- efter uppehållet tycker jag vi har varit stabilare. Det finns ännu mer att ta av, vi som trupp har väldigt mycket mer att ta fram.

Norling gick tidigare ut i veckan och sa att målsättningen ligger kvar- det är SM-guld som är målet över tid. Pratas det något inom truppen om just målsättningen, eller kör man ner huvudet och liksom…vet att där är målet-vi ska dit.
-Ja lite så som du säger. Rickard kom in i januari med full tro och hopp på att IFK Norrköping ska vinna guld igen. Jag kom hem förra sommaren i tro om att jag ska vara med på en resa till SM-guld igen, det vet nog alla är det slutgiltiga målet. Man går inte direkt och diskuterar om att ”vi ska ta SM-guld”, men vi jobbar på för att bli så bra som möjligt, sen får man se hur långt det räcker. Som fotbollsspelare vill du vinna och Norrköping har tagit sig till den nivån idag där man ska utmana varje år. Sen…visst det är klart det kommer komma säsonger när IFK kommer 6:a eller 7:a, men ser man till de senaste åren har det varit ett bra snitt i toppen, men- det är alltid nummer 1 man vill åt.

Tack Linus, för att du tog dig tiden. Lycka till på söndag, vi hoppas på tre poäng!
-Ja, tack så mycket- vill spela ut lite liksom.



Ja exakt, vi pratade om det på läktaren här. Vad skönt det hade varit och spela ut lite och bara smälla till dom. Jag vet- det går inte och beställa det, men det hade varit så skönt och se.
-Haha ja, det hade alltid varit skönt.

Ja, verkligen. Jag tänker på Häcken hemma här i somras, jag vet inte exakt men- bollinnehav uppåt 70% och så kontrar Häcken in 0–1. Nu gör ni tvärtom, fast ni behåller bollinnehavet såklart.
-Exakt, det har ju varit lite det typiska med den här säsongen att vi för mycket matcher och är nära men ändå inte riktigt där. Samma sak mot Halmstad egentligen. Vi gör ingen supermatch precis, men vi är mycket runt straffområdet. Mycket halvchanser där vi typ, missar sista passningen och liknande. Det är ju det som är fotbollen- sätter du sista passningen eller sätter dit huvudet lite mer så är det mål istället. Möjligtvis var vi inte värda något mer mot Halmstad, men det är det lilla sista som saknas, om du fattar vart jag vill komma...hehe.

Absolut, jag förstår precis.
-Får vi till det så har vi ett lag som kan ”flyga”- då hoppas jag du kan få se en urladdning här.

Igen, tack. Lycka till!
Tack, ha det så bra, vi ses.



 

Christian Sjöstrandchristiansjostrandnkpg@live.sechristianlejoun2021-08-28 15:28:48
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås